22. 9. 2013 | Ondřej Nejedlo

Musela nastoupit nová generace, ohlíží se za odchody zkušených hráčů sportovní ředitel Jan Slivka

Se začátkem nové prvoligové sezóny dostává tradičně slovo někdo z vedení benáteckého prvoligového klubu. Volba padla na sportovního ředitele Jana Slivku (na snímku), který pohovořil zejména o letní přípravě, změnách v hráčském kádru, finanční stránce klubu a v neposlední řadě také o mládežnických výběrech, které doznaly podstatné změny. Více už v následujících řádcích.

V nedávné době skončila letní příprava. Jaká z vašeho pohledu byla?
Byla naprosto standardní. Oproti minulým rokům se příliš nezměnila, to znamená, že byla kvalitní na velmi dobře připravených sportovištích v Liberci.

V letních měsících odešlo z kádru několik zkušených hráčů. Jak moc se je podařilo nahradit novými posilami?
Samozřejmě několik kluků odešlo, místo nich přišli mladí hráči. Loni tu hrál například Míra Kopic a další, kteří zde působili tři roky a za tuto dobu neprokázali takovou výkonnost, aby byl o ně zájem v extralize. Musela tedy nastoupit nová generace. Druhý důvod pochází ze svazu, který rozhodl o zařazování mladých hráčů. Už v přípravných zápasech nás nově příchozí přesvědčili o tom, že rozhodně mají kvalitu.

Den před prvním mistrovským zápasem byl zmíněn odchod Adama Chlapíka. Co stálo za tímto rozhodnutím?
Netuším, proč Adam Chlapík odešel. Adam byl kmenovým hráčem Bílých Tygrů, odkud se svým mladším bratrem přestoupili do Sparty Praha.

Každý rok má do Benátek nad Jizerou několik hráčů vyřízen střídavý start. O koho se bude jednat letos?
Budou zde hrát hráči, kteří jsou v soupisce na webových stránkách. Více než devadesát procent kluků je Liberce. Naši jsou pouze Skořepa, Klimt a Kica. Všichni ostatní tedy mají nějakou formou vyřízeno působení v Benátkách.

Téměř každý z týmů v první lize se potýká s určitými finančními problémy. Jak je to zde?
Peněz nikdy není dost. Nemůžu říct, že jsme plně zajištěni na celou sezónu, protože nám odešel hlavní sponzor AAS, což je hodně citelné. Nicméně je to realita. Tato firma nás sponzorovala po několik let. Snažíme se to nahradit, jak se dá. Něco se daří, něco ne. Museli jsme trochu více šetřit. Proto odešel Lukáš Král a Honza Jaroměřský byl prodán do Olomouce. Myslím si, že to zvládneme.

Je hlavním sportovním cílem Benátek postup do play-off?
Nemůže být jiný. Každý rok chceme postoupit do vyřazovací části, vloni nám to bohužel nevyšlo.

Jsou připraveny nějaké akce pro fanoušky? Budou probíhat přestávkové či celosezónní soutěže?
Letos nebudou, protože je velký problém se sháněním partnerů, kteří by to sponzorovali.

Změn doznal i zápasový zpravodaj. Můžete je objasnit?
Nemyslím si, že by bulletin prošel nějakými většími změnami. Při prvním utkání nebyla z technického důvodu barevná obálka. Jediný rozdíl je v tom, že už nám ho nebude tisknout firma EX 05, nýbrž si ho budeme vyrábět sami.

Od letošní sezóny bude v Benátkách působit také tým juniorů, naopak není přihlášen starší dorost. Jaké jsou cíle mládežnických výběrů?
V podobných provinčních městech je to s mládeží složité, neboť je málo lidí. Jsou zde jiná lákadla, jak sportovní, tak i mimosportovní. Naším cílem je dostat na hokej co nejvíce dětí. Dělají se nábory, školičky. Veškeré týmy máme obsazeny kvalitními trenéry. Problém je v tom, že pokud se tu objeví slušný a talentovaný hráč, tak ve čtrnácti letech končí a jde někam do extraligy. Prohru mladšího dorostu v úvodním kole v Třebíči bych nebral až tak vážně, všechno si to časem sedne. Jak jsem již řekl, musíme si uvědomit, že jsme malé město a hráčský potenciál tu není takový jako v Praze, Mladé Boleslavi nebo v Liberci. Samozřejmě máme radost z toho, když se nám povede nějaký hráč, jako je Vojtěch Havlas či Radim Šimek.

Je cílem juniorského týmu hned postup do ligy?
Pokud se jim to povede, budeme jenom rádi. Juniorku jsme přihlásili kvůli tomu, že starší dorost spadl a za juniory si může hrát širší spektrum hráčů. Jsme v očekávání, jak si tento tým povede. Když se mu postoupit nepodaří, budeme pokračovat v krajském přeboru.

Děkujeme za rozhovor!

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.