6. 10. 2014 | Martina Válková

Vaněček o kempu ve Washingtomnu: Jsem rád, že na měl mohl střílet Ovechkin, Bäckström nebo Green

Dva nadějní gólmani, jen jedna brána. Po návratu Vítka Vaněčka z měsíčního kempu v zámoří se v Benátkách utvořila dvojice brankářů, kteří si svými schopnostmi říkají o roli muže číslo jedna. V posledním zápase proti HC Stadionu Litoměřice se v bráně poprvé naostro v letošní sezóně ohánělo číslo 35 - Vítek Vaněček, který si je vědom kvalit sparťanské trojky Jana Lukáše, jenž dosud přesvědčivě hájil benáteckou klec. „Musím se o to poprat,“ říká odhodlaně Vaněček, taktéž extraligová brankářská trojka, náležící však Liberci.

Předchozí zápas s Prostějovem jsi ještě seděl na střídačce jako dvojka, až teprve dnes v zápase s Litoměřicemi ses postavil do brány. Jakto?
Já jsem ještě minulý zápas nechtěl chytat, protože jsem přiletěl v neděli a nebyl jsem odpočatý z letadla. Tak jsem řekl, že ještě chytat nebudu.

Jak těžké bylo postavit se do brány po Janu Lukášovi, který prozatím předváděl stabilní výkony?
Pocity mám ze zápasu celkově dobré, dařilo se mi. Jen škoda, že jsme nedali góla a nevyhráli... Honza je určitě dobrý gólman, a musím se o to prát. Zatím jsme ale nedostali žádné informace, jak to bude v dalších zápasech. Jestli dostanu přednost já nebo Honza, zatím nevím.

Ale přece jen pod Liberec spadáš ty, takže se dá předpokládat, že by ses do brány mohl přednostně postavit ty.
Doufám, no.

Minulá sezóna pro tebe bylo zlomová. Uspěl jsi hned v druhém kole draftu do NHL, získal jsi stříbrnou medaili na MS U18 ve Finsku. Jak se k tomu stavíš?
Jsem za to všechno rád, ten draft jsem nečekal. Myslím, že teď budu rok tady a pak budu muset jít do Ameriky, protože jsem tam podepsal smlouvu. Zatím je to dobré, ale uvidím, jak to všechno bude.

Co rozhodlo o tom, že tu ještě rok zůstaneš?
Angličtina a taky to, že jsem se ještě do týmu nedostal. Řekli mi, ať ještě jedu na rok domů, že se uvidí příští rok.

Co hlavního sis odvezl z uplynulého kempu z Washingtonu?
Dalo mi to hodně. Mimo to jsem se tam viděl s těmi hvězdami. To jsem vůbec nečekal, že bych se někdy v životě mohl vidět s takovými osobnostmi, jako jsou Ovechkin, Bäckström nebo Green . Jsem rád, že na mě mohli střílet určitě větší rány. A je to tam rychlejší než tady, takže jsem si zvykl i na rychlejší hru.

Jak ses vyrovnal s užším hřištěm a jinými střeleckými úhly?
Byl to pro mě nezvyk, já se do toho pak nemůžu vždycky dostat. Než si na to zvyknu, tak je to špatné.

Jako nezkušený angličtinář jsi měl svým způsobem štěstí, že spolu s tebou do Washingtonu Capitals draftovali i Jakuba Vránu, který ti tak mohl překládat...
Máte pravdu, je to štěstí. Určitě jsem za to byl rád, že mi měl kdo překládat, protože já v angličtině neumím vůbec nic. Ve škole jsem se totiž vždy učil němčinu a angličtinu jsem neměl. Takže jsem tam byl úplně mimo a vždy jsem chodil s ním a co mi řekli, mi Kuba překládal.

Jak bys to řešil, kdybys tam neměl Jakuba Vránu?
Asi bych tam jel, ale nemluvil bych s nimi a rozhovory bych nedělal vůbec.

Když pomineme jazykovou bariéru, tak jak se ti tam jinak líbilo?
Bylo to tam fajn, to město je hezké. Za to jsem rád, že jsem v hlavním městě Washingtonu, to je krásný.

Do páté třídy jsi byl útočníkem, až poté jsi oblékl brankářskou výstroj. Dá se tedy říci, že umíš bruslit lépe, než jiní brankáři. Může to v něčem představovat výhodu?
Ano, byl jsem útočník až do páté třídy, ani nevím proč, a pak jsem se rozhodl, že půjdu do brány... Možná to může být nějaká výhoda, ale myslím si, že to výhoda není.

Momentálně se o tebe vzhledem k slibným vyhlídkám do budoucna zajímá řada medií. Jak to vnímáš, nemáš pocit, že by ti mohla stoupnout sláva do hlavy?
Může, ale snažím se držet při zemi. Nechci, aby mi to do hlavy stouplo. Zatím mě to, doufám, nijak nezměnilo.

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.