17. 10. 2014 | Tomáš Nejedlo

Do Benátek letos podruhé dorazí exligové Kladno

Základní část první hokejové ligy se přehoupla do své druhé čtvrtiny a benátečtí hokejisté do ní vstoupili porážkou v Šumperku, který tak naprosto stejnou mincí Středočechům oplatil výsledek z úvodního prvoligového kola. Nyní se však pozornost opět soustředí na domovský led, kam stejně jako ve druhém kole přijede tradiční extraligový účastník, jenž musel loni nedobrovolně tuzemskou elitu opustit – Rytíři Kladno. Klub majitele a české legendy Jaromíra Jágra stále své venkovní zápasy je z důvodu opravy vlastního stadionu nucen hrát na cizích kluzištích, což jistou komplikací rozhodně je. Domů by se Kladno mělo vrátit až v polovině listopadu a do té doby musí tuto situaci vydržet. V tabulce si Kladenští stojí naprosto stejně jako Benátky, tedy s dvaceti získanými body. Vzájemný zápas bude sehrán v sobotu 18. října se začátkem v 17 hodin! Průběh utkání nabídne také tradiční on-line přenos!

Představujeme soupeře - Rytíři Kladno

Kladno vždy bylo kolébkou českého hokeje, vychovalo řadu pozdějších hvězd, které se propracovali v nejlepší hokejově soutěži na světě kanadsko-americké NHL, a stali se oporami české reprezentace. Jmenovat můžeme například Milana Nového, Františka Kaberleho staršího, Jaromíra Jágra, bratry Františka a Tomáše Kaberleho, Marka Židlického, Martina Procházku, Pavla Pateru, Otakara Vejvodu a řadu dalších. O to více bylo v loňském extraligovém ročníku a následné baráži šokující, že tak tradiční klub tuzemskou elitu opustil. Letošním cílem tak nemůže být nic jiného, než návrat do extraligy.

Lhostejný osud kladenského hokeji rozhodně není jeho nejslavnějšímu odchovanci, majiteli a prezidentu klubu a především obrovskou legendě českého hokeje – Jaromíru Jágrovi. Však také svůj mateřský celek podporuje, jak je to jde. Před svým odchodem do zámoří v úvodu prvoligové sezóny hráče podporoval coby poradce přímo na hráčské lavičce a byl nápomocnou rukou kladenským trenérů.

Před loňskou ještě extraligovou sezónou v Kladně vyhlásili útok na pozice pro play off, vrátili se takové hvězdy jako Petr Tenkrát nebo Tomáš Kaberle, ale herní krize se postupně prohlubovala, až vyvrcholila v baráži a stalo se to, co málokdo čekal. Kladno sestoupilo do první ligy, kterou hrálo naposledy v sezóně 2002/03, kdy ovšem suverénním způsobem proplulo zpět do extraligy. Letos by si samozřejmě Středočeši přáli to samé, ale jednoduché to rozhodně nebude. Zvláště, když tým spíše oslabil – odešla především ikona Pavel Patera. I tak je ale kladenský kádr natolik kvalitní, že by měl atakovat nejvyšší příčky v první lize.

Trenérská dvojice Jiří Čelanský a Jiří Kopecký v současné době řeší zásadní problém. Stále připravit tým na přetrvávající sérii venkovních zápasů, a to z důvodu rekonstrukce kladenského zimního stadionu. Situace to pro Rytíře určitě není ideální a potrvá až do poloviny listopadu, kdy by se Rytíři měli na dlouhou sérii přesunout zpět do své haly.

Brankářskou jedničkou týmu je zkušený třicetiletý gólman Jan Chábera, který v kádru setrval i po sestupu z extraligy. Za sebou má angažmá v Českých Budějovicích, Mladé Boleslavi, pražské Spartě a slovinské Lublani. Od sezóny 2011/12 hájí branku Kladna, s nímž se bude chtít probít zpět mezi elitu. Jeho náhradníkem je nadějný sedmnáctiletý Daniel Vladař, který zazářil v dresu české osmnáctky na letním Memoriálu Ivana Hlinky v Břeclavi.

Před novou sezónou do Kladna přišel třiadvacetiletý Jakub Kania, jenž hrával v Třinci a Třebíči a s osmi body je aktuálně nejproduktivnějším bekem kladenského kádru. Druhým v produktivitě beků je David Růžička, který se před časem mihl i v tehdy druholigových Benátkách. Jinak jsou zadáci velmi mladí – Kehar, Kolářík či Gutwald.

Velkou zbraní by měl být útok, kde se nachází řada kvalitních forvardů s bohatými extraligovými zkušenostmi. Největší mají ostřílení Petr Tenkrát a Miloslav Hořava. Oba tito mazáci vedou pro změnu produktivitu útočníků. V těsném závěsu se drží trojice Eberle, Rudovský, Dragoun, jejichž společná formace budí určitě u soupeřů respekt.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!