17. 11. 2014 | Martina Válková

Situaci jsem řešil rázně, ale nikoho jsem fyzicky nenapadl, odmítá inzultaci Vladimír Čermák

Utkání mezi Benátkami a domácí Třebíčí nenabídlo jen pěkné hokejové akce. K vidění byly také nestandardní momenty. Jedním z nich byl incident, který vznikl na základě kontroverzně posouzené (ne)gólové situace ve 49. minutě utkání. Jak jsme již informovali v reportáži a jak jste mohli vidět i v poskytnutém videozáznamu, hlavní postavou této nezvyklé situace byl asistent Vladimír Čermák. Ten vzal "spravedlnost" do svých rukou a vydal se za brankovým rozhodčím, aby ho přesvědčil o mylném posouzení této situace. Protože jsme se dosud setkali pouze s jednostrannou interpretací této záležitosti viz např. tento odkaz, rozhodli jsme se oslovit samotného aktéra pana Čermáka a jeho kolegu Antonína Nečase, aby se k dané věci vyjádřili. Následně jsme celou záležitost shrnuli a částečně zhodnotili v následujícím článku.

Probíhá 49. minuta utkání a mezi celky Třebíče a Benátek houstne atmosféra. Stav utkání je totiž stále nerozhodný. Puku se ale najednou ujímá třebíčský Adam Raška, jenž objede Vaněčkovu klec, a zasouvá ho k levé tyčce kamsi pod Vaněčkův beton. Rozhodčí figurující v blízkosti celé akce však není schopen stanovit jednoznačný verdikt, a obrací se proto na brankového rozhodčího. Ten vzápětí za bránou rozsvítí červené světlo, čímž dá hlavnímu sudímu pokyn, aby gól uznal. „Nevím, jak to viděli Benátečtí, ale já puk viděl za brankovou čárou,“ uvedl později střelec Raška.

A tak zatímco Raška o platnosti gólu nepochyboval, celek Benátek, potažmo Vladimír Čermák s verdiktem sudího nesouhlasil. Vybuzen emocemi vydal se proto Čermák přesvědčit brankového rozhodčího o své pravdě. „Celou situaci opakovali na kostce, kde bylo vidět, že se puk za brankovou čáru nedostal. Nechtěl jsem, aby výkon mužstva, které bylo po celý zápas o fous lepší, byl takovým verdiktem shozen. Mohlo se totiž klidně stát, že bychom nevyrovnali a odjeli z Třebíče s prohrou 0:1 a bez bodu,“ objasňoval důvody svého nestandardního počínání Čermák. Zatímco Třebíčští se tedy radovali z vedení 1:0, Vladimír Čermák se snažil navázat komunikaci s brankovým rozhodčím, který však na jeho výzvy neodpovídal. „Když nereagoval, zabušil jsem párkrát na jeho boudu, aby se otočil a vnímal, co po něm chci,“ vysvětloval dál Čermák. To prý z jeho strany mělo být vše. Nařčení, že rozhodčího napadl, Čermák i jeho kolegové odmítají. „Situaci jsem řešil rázně, ale na nikoho jsem nesáhl, nikomu jsem nezkřivil vlásek, a ani jsem to neměl v úmyslu,“ obhajuje se Čermák. Toho se vzápětí jala zpacifikovat pořadatelská služba.

Čermákův pohled na věc však nekoresponduje s optikou mediálního zázemí Třebíče. To totiž v Čermákově počínání spatřovalo jasný úmysl rozhodčího fyzicky napadnout a i záležitost celou označilo za napadení. Do údajné inzultace navíc třebíčští redaktoři mylně zapletli i druhého asistenta trenéra Antonína Nečase. „Situaci jsem sledoval ze střídačky. Dle mého ochranka zasáhla neadekvátně k situaci: čapli pana Čermáka jako nějakého malého kluka. Na základě toho jsem šel celou situaci zklidnit, respektive pomoct svému kolegovi a kamarádovi, což by asi udělal každý,“ popisoval svou roli v incidentu Antonín Nečas. Že by ale za brankovým rozhodčím šel spolu s Čermákem, nebo ho snad dokonce měl napadnout, odmítá. „U něho jsem vůbec nebyl, šel jsem akorát pomoct kolegovi ve chvíli, kdy už byl v obležení pořadatelské služby,“ upřesňoval.

O tom, že jednání pana Čermáka bylo neuvážené, ba dokonce přehnané, není sporu. Také za své počínání Čermák obdržel trest do konce zápasu, kdy byl za emotivní projev hodný spíše nižším hokejovým soutěžím, nikoli 1. lize, vykázán ze střídačky.

Nabízí se ale také otázka, zda hlavní rozhodčí Würtherle danou situaci vyřešil nejkorektnějším možným způsobem. „Hlavní sudí stál v onen moment za bránou. Měl by tedy být schopen na základě vlastní účasti danou situaci posoudit. Dle mého to nezvládl. Nejdříve měl buď rozpažit, nebo gól uznat, a následně se poradit s brankovým rozhodčím. Ale není možné, aby vůbec nezareagoval a odpovědnost svěřil do rukou brankového rozhodčího, kterým je někdo z místních a svou práci obvykle vykonává za příslib sekané či klobásy. Jestli takoví lidé mají rozhodovat tyto důležité momenty, tak nevím,“ zpochybňoval jednání sudího Nečas. Ten platnost gólu Adama Rašky prý není schopen posoudit. „Celou situaci jsem viděl na videu a z mého pohledu nemůžu jednoznačně říct, zda to branka byla, či nebyla,“ dodal Nečas.

V závěru vyhrocené utkání nakonec vyznělo lépe pro Benátecké. Ti totiž o pár minut později kontrovali vyrovnávací trefou Petra Kolmanna a v samostatných nájezdech poté o vítězství Benátek 2:1 rozhodl Josef Mikyska.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!