24. 11. 2014 | Martina Válková

Jan Lukáš v kladenské kleci? Nebude lehké dát mu gól, tuší Jonák

V loňské sezóně si za Benátky připsal 25 bodů během 47 zápasů. Letos má již téměř půlku z tohoto zápasového přídělů za sebou a ne ne střeleckou potenci nastartovat. Ta zamrzla na dvou brankách a pěti přihrávkách. Přitom start měl Vít Jonák více než nadějný: hned v úvodním kole se právě proti Šumperku vytasil se dvěma góly. „Od té doby je půst,“ uvědomuje si. Gólovou odmlku trvající již jednadvacet zápasů Jonák nepřerušil ani v sobotu proti Šumperku. Přijde střelecké probuzení ve středu v Kladně? Kdo ví. Jonákovi je totiž jasné, že proti Janu Lukášovi bude těžké skórovat. „I když pro nás teď není lehké dát gól jakémukoli gólmanovi,“ dodává s omluvným úsměvem benátecký forvard s číslem 22.

Jak bys zhodnotil uplynulé utkání se Šumperkem?
Bylo to těžké utkání, jako každé v této soutěži. Rozhodly přesilovky, ve kterých jsme vstřelili dva góly, což nás dovedlo k vítězství.

Šumperk, potažmo jejich realizační tým nebyl spokojen s výkony rozhodčích, zejména pak v závěru třetí třetiny. Jaký na to máš názor?
Mně přišlo, že rozhodčí v tomto utkání předvedli velice kvalitní výkon. Víc bych to ale nekomentoval, to mi asi nenáleží.

V předminulém zápase se Šumperkem z prvního kola jsi vstřelil dva góly. Vzpomněl sis na to před tímto duelem?
Vzpomínám na to před každým zápasem, protože letos to byl můj jediný střelecký zápis. V hlavě se mi to honí neustále, že jsem v tom utkání dal dva góly a od té doby je půst.

Jsi odchovancem Plzně. Jak ses ocitl v libereckých Bílých Tygrech?
O tom už nějaké články byly, to je na delší povídání. Byly tam nějaké neshody s trenérem. Už je to za mnou a nechci se k tomu vracet.

Dobře. Ale přece jen, když jsi plzeňský odchovanec, nevzpomínáš na svůj mateřský klub se slzou v oku?
Ale tak ne, spousta kluků z Plzně hraje také v první lize, takže je sleduji a potkávám se s nimi.

Pocházíš z hokejové rodiny, kde tvůj táta i děda hráli hokej. Srovnávají tě někdy třeba zrovna s tátou?
Ne, táta byl bek a já jsem útočník, takže vůbec.

V rámci hokejové Ligy mistrů jsi letos v dresu Bílých Tygrů odehrál všechny zápasy. Jak bys tuhle svou zkušenost zhodnotil?
Je to výborný projekt, kdy se hráči mají možnost střetnout s týmy napříč Evropou. Jako soutěž to rozhodně má svou kvalitu a je to dobré srovnání. Úroveň hry je ale dle mého ve srovnání s tím, co jsme předváděli, o trošku výš. I když každý zápas byl o něčem jiném, protože každý tým se vyznačoval jiným hokejem.

Jaký celek pro tebe představoval nejtěžšího soupeře?
Určitě Kärpät Oulu. Je to velice kvalitní tým plný šikovných a herně inteligentních hráčů.

Před časem jsi prodělal operaci ramen, jak se to tehdy přihodilo?
Rok poté, co jsem přestupoval z juniorky Lasselsbergru do juniorky Tygrů, jsem půlku sezóny odehrál na prášcích. Zjistilo se, že mám rozpadlé klíčky a artrózu ramen. Tak jsem po sezóně šel na operaci obou ramen, kde mi vyčistili klouby a klíční kosti.

Vaším příštím soupeřem jsou ve středu kladenští Rytíři, kteří v tomto kole uštědřili Mostu prohru 9:3. Co se od tohoto soupeře dá očekávat?
Toho jsem si ani nevšiml... Kladno má výborný mančaft, který i nadále posiluje a přicházejí tam noví hráči, aby se tým nadále zvedal. Přece jen ty jejich představy, které měli před sezónou, se asi úplně neshodují s realitou, ve které se momentálně nacházejí. I když v posledních zápasech jejich výkonnost šla obrovsky nahoru. Každopádně je to určitě hratelný tým.

Poprvé se zřejmě postavíte také proti Janu Lukášovi, který ještě donedávna hájil vaši bránu.
Honza je jeden z nejlepších gólmanů, které jsem v kariéře potkal. Dle mého má nadějnou budoucnost a určitě nebude lehké mu dát gól. I když pro nás teď není lehké dát gól jakémukoli gólmanovi.


Díky za rozhovor, ať se daří!

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.