26. 1. 2015 | Martina Válková

Po boji si Benátky proti Jestřábům vychutnaly i čtvrtou výhru

48., pondělí 26. 1. 2015
Benátky n.J. - Prostějov BEN - PRO

Úsměv na tvářích benáteckých hráčů zůstal i po čtvrtém letošním vzájemném střetnutí s Prostějovem. Ačkoliv výsledek 5:2 hovoří poměrně jednoznačně ve prospěch Benátek, soupeř proti Středočechům předvedl v této sezóně určitě nejlepší výkon a domácí notně potrápil. Prostějovští naději na bodový zisk živili až do posledních minut utkání. O uklidňující trefu na 4:2 se až šest minut před koncem v přesilové hře postaral Josef Skořepa a v poslední minutě vítězství střelou do prázdné pečetil Daniel Špaček.

Benátky n.J.: Vaněček – Ulrych, Jandejsek, Pabiška, Říha, Plutnar, Niko, Pálek, Havlín – Špaček, Skořepa, Kalfiřt – Víšek, Miškovský, Hrníčko – Jonák, Mikyska, Skalický – Bittner, Vařecha, Ordoš.
Prostějov: Šimboch – Roupec, Kužel, Matyáš, Husák, Malý, Hertl, Hawlík – V. Meidl, Krejčík, R. Meidl – Kajaba, Venkrbec, Luňák – Indra, Duba, Moučka – Stejskal, Franek.
Branky a nahrávky: 3. Mikyska (Skalický, Jonák), 21. Skořepa (Špaček), 36. Mikyska (Plutnar, Skořepa), 55. Skořepa (Miškovský, Špaček), 60. Špaček (Plutnar, Ulrych) – 9. Kajaba (Franek, Venkrbec), 38. Kajaba (Venkrbec, Husák). Rozhodčí: Pražák – Kreuzer, Šmika. Vyloučení: 12:11. Využití:2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 258. Střely na branku: 39:35. Vývoj utkání: 1:1, 3:1, 3:2, 5:2.

Komentář

Benátečtí na svého soupeře nastoupili ve velkém stylu. Hned v prvních minutách se usadili v útočném pásmu před Šimbochem a testovali jeho pohotovost. Ten nejprve úspěšně odolával, ve třetí minutě však v přístupu k Benáteckým prostějovská defenziva zaváhala. To byla příležitost pro domácí, z nichž trpělivý Mikyska vyšťoural kotouč v chumlu hokejek před Šimbochem a zametl jej za jeho záda.

Benátky v agresivní útočné hře pokračovaly i nadále a Jestřábi měli problém do pásma před Vaněčka proklouznout i během přesilovky, kterou si vyzkoušeli jako první. V ní hosté zahrozili až ke konci, Vaněček ale jejich průměrné střelecké pokusy vykryl.

Co však už benátecký gólman zlikvidovat nestačil, byla gólová odpověď Reného Kajaby v deváté minutě utkání. Ten po přesné Frankově přihrávce střelou zápěstím vymetl pavučinky z levého růžku Vaněčkovy brány a dorovnal stav utkání.

Tento moment se pozitivně projevil na hře Prostějovských, již respekt z papírově silnějšího soupeře nechali rázem stranou a své jestřábí drápky začali vystrkovat více a více.

Pešánovi svěřenci se ale z vyrovnávací branky rychle oklepali a znovu se tlačili před Šimbocha. K překonání prostějovského gólmana neměl daleko Daniel Špaček, jenž po Skořepově střele z mezikruží našel poskakující puk před brankovištěm a vyslal jej proti gólmanu hostí i podruhé. Střela však pouze orazítkovala tyč.

Prostějovští se ze sevření Benátek ke konci třetiny vymanili a dějiště hry přemístili opět před Vaněčka. Tam si svou aktivní hrou navíc vynutili i faul. S touto přesilovkou Prostějov naložil o poznání lépe a nebezpečný byl od jejího začátku. Po necelé minutě se však počet hráčů díky faulu jednoho z hostí srovnal a Benátečtí si mohli opět odfrknout a do konce třetiny stav utkání v pohodě ohlídat.

V úvodu druhé třetiny měli domácí k dobru krátkou početní výhodu, během níž se ostrou střelou od modré prezentoval Jiří Říha. Jeho pokus sice skončil nezdarem, o pár vteřin později se už ve hře 5 na 5 však dokázal prosadit Josef Skořepa, jenž střelou prakticky z nulového úhlu přelstil k údivu všech přítomných brankáře hostí a Benátkám opatřil nové vedení.

Příležitost ke srovnání se Jestřábům naskytla po faulu Skořepy. Početní výhody se ale hosté nezhostili vůbec dobře a nic kloudného před Vaněčkem nevymysleli. Nápravu mohli zjednat v další přesilovce, která následovala záhy. Prostějovští před Vaněčkem dobře a rychle kombinovali a od srovnávací trefy nebyl daleko už jednou úspěšný René Kajaba. Kotouče před poloodkrytou bránou domácích si však nevšiml, a příležitost tak prováhal.

Ke štěstí domácích se počet hráčů na ledě vyrovnal a následovala nejdříve hra 4 na 4 a poté další krátká přesilovka Pešánových svěřenců. Ti si i během tak krátké doby stačili vybudovat tlak a blízko ke třetímu gólu měl jak Plutnar, tak okamžik po něm důrazný Miškovský.

Branka navyšující vedení Benátek se však nekonala. A nekonala se ani v další početní výhodě domácích, nýbrž až v té po ní následující, kdy mezírku mezi betony střelou z mezikruží našel autor úvodní branky utkání a zároveň tahoun benátecké produktivity Josef Mikyska.

V závěru druhé periody ale zhřešil Dominik Hrníčko, který si šel do boxu trestoměřičů odsedět čtyři minuty za faul vysokou holí. A tuhle příležitost jinak v přesilovkách málo úspěšní Jestřábi již nepromarnili. O kontaktní gól se v ní zasloužil znovu René Kajaba, jenž i podruhé se svou střelou nad Vaněčkovo rameno slavil úspěch.

Průběh závěrečné části byl taktéž výrazně ovlivněn vyloučeními, které se střídaly téměř pravidelně na jedné i druhé straně. Jakoby se ale přesilovky oběma celkům postupně přejedly a ani jeden z týmů nebyl s to klasickou početní výhodu přetavit v branku.

V nadějné pozici byl z pravého kruhu pálící prostějovský hráč, jeho střela však jen lízla levou tyč Vaněčkovy svatyně. Prostějov si s ubývajícími minutami viditelně dělal chutě na vyrovnávací branku a opět to byl benátecký Vaněček, který byl mezi tyčemi stoprocentně vytěžován.

S přibývajícím tlakem hostí se kupily nepřesnosti na straně Benátek a ty sokovi dávaly více ze hry, než bylo žádoucí. I přesto ale necelých šest minut před závěrečnou sirénou mohli odskočit na nadějný dvoubrankový náskok díky Miškovskému, kotouč ale tyč pouze rozezvonil.

V další přesilovce ale Benátečtí vzali osud pevně do svých rukou a početní výhodu rychlostí blesku po učebnicové souhře s Miškovským a Špačkem využil Josef Skořepa, jenž se stejně jako Mikyska radoval již ze své druhé trefy v utkání.

V posledních dvou minutách se celek z Moravy snažil domácím zavařit při dvojnásobné přesilovce, hra bez brankáře se jim ale nevyplatila. Pátá trefa z hole Daniela Špačka do prázdné znamenala pro hostí definitivní konec nadějí na dělbu bodů.

Ohlasy trenérů

Filip Pešán (Benátky nad Jizerou): Zápas byl velmi vyrovnaný. Byl jsem překvapen, jak velmi dobře dnes Prostějovští vystupovali. Rozhodně jsme nebyli týmem, který by hosty tlačil a diktoval tempo zápasu. Na druhou stranu musím pochválit kluky za to, že dokázali reagovat, když byl soupeř lepší. Hráli jsme poctivý hokej, který se nám nakonec vyplatil. Jsem rád, že po vítězství v Českých Budějovicích nad papírově silnějším soupeřem, jsme i k tomuto zápasu nastoupili s pokorou. To byl jediný důvod, proč jsme dnes vyhráli.

Jiří Vykoukal (Prostějov): Věděli jsme, že nás Benátky v sezóně třikrát přejely, takže jsme se opravdu dobře připravovali. Myslím, že zápas jsme odehráli dobře. Ve třetí třetině jsme Benátky jasně přehrávali. Dolů nás dostalo spousta vyloučených a neproměněné situace v přesilových hrách.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.