16. 4. 2015 | Ondřej Nejedlo

Sezóna se mi hodnotí velice dobře, v první lize budeme pokračovat, říká Bartoloměj Salanský

Hladce smetli Litoměřice a potrápili favorizované České Budějovice, které bojovaly o postup do extraligy. Hokejisté Benátek nad Jizerou nepůsobili v uplynulé sezóně v roli sparring partnerů, vzpomeňme kupříkladu na drtivou výhru 6:0 na Kladně. Moc dobře to ví také generální manažer benáteckého týmu Bartoloměj Salanský (na snímku), který zhodnotil uplynulé měsíce a poskytl i výhled do budoucnosti.
Benátecký tým zažil jednu z nejlepších sezón v první lize. Jak byste ji zhodnotil z pohledu generálního manažera?

Uplynulá sezóna se mi hodnotí velice dobře. Udělali jsme nějaké změny. Tou největší bylo přestěhování se do Liberce, kde byla vybudována nová kabina, kde máme vynikající zázemí. Byla to taková zkouška. Cílem bylo ulevit si od každodenní cesty do Benátek. Rozhodně jsme z toho měli určité obavy. Postupem času se potvrdilo, že to byl dobrý tah. Sezónu bych rozdělil na dvě poloviny. Umístění bylo dobré. Co si budeme povídat, na České Budějovice jsme herně měli. Mohli jsme přes ně přejít a možná jsme ještě dnes hráli. Třebíč s nimi totiž totálně vyhořela. Důležité bylo, že mladí kluci, kteří se nám dostali do kádru, hráli dobře. Navíc ke konci sezóny ještě dostali šanci v A-mužstvu Liberce. Začíná se nám tedy splňovat to, co jsme si vždycky přáli. Kvůli tomu tu vlastně jsme.

Byla také spokojenost v Liberci se svojí farmou?

U Tygrů byly malinké problémy. V sezóně se jim příliš nedařilo. Naštěstí se zachránili a nemuseli do baráže. Vždy se na to kouká tak nějak z druhé strany. Přesto si ale myslím, že s námi byli spokojení. Chtěl bych připomenout, že Radim Šimek, benátecký odchovanec a obrovský talent, zažil vynikající sezónu a dostal se až do národního mužstva. I díky němu se poté mluví daleko více o Benátkách i Liberci.

Už jste to nakousl, v play-off sehráli Benátečtí vyrovnanou sérii s Českými Budějovicemi. Co scházelo k tomu, aby Benátky Jihočechy vyřadily?

Uhrát čtvrtý zápas a dát v něm z obrovského tlaku branku. Poté jsme osmnáct vteřin před koncem inkasovali a utkání prohráli. Přesně tohle bylo zlomové. Ten zápas jsme měli vyhrát, protože jsme v něm byli lepším týmem. Mluvil jsem s Petrem Sailerem i Edou Turkem (členové vedení Českých Budějovic pozn. red.), kteří říkali, že to byla maximálně vyrovnaná série. Nebylo v ní lepšího soupeře, štěstí se ale přiklonilo na budějovickou stranu. Chtěl bych poděkovat divákům za výbornou atmosféru hlavně při play-off. Naši i Budějovičtí mě velice překvapili. Hosté byli velice slušní. Řekl bych, že jsou republikovou špičkou. Bylo jich tu daleko více než těch našich a žádný velký incident se tu neodehrál.

Před minulou sezónou ukončil v Benátkách kariéru útočník Tomáš Klimt. Podařilo se zacelit mezeru po tomto velezkušeném hokejistovi?

Za Tomáše se hledá náhrada strašně těžko. Byl to takový táta týmu. Řekl bych, že je to podobné jako u Aleše Vály. Aleše se nám naštěstí podařilo dostat do mančaftu zpět na pozici maséra. Tomáš nám tu pomáhal prakticky se vším. Chodil trénovat s hráči, kteří v Benátkách bydleli a spoustu dalších věcí. Před ním smekám klobouk. Nyní tu máme Honzu Plodka, uvidíme, jak to dopadne s Honzou Víškem. Tito starší kluci by měli zájem tu hrát.

Těsně před vyřazovací částí odešel do Liberce benátecký trenér Filip Pešán, jehož nahradil Milan Černý. Zapůsobila tato změna nějak na tým?

Myslím si, že nějaký větší vliv tato změna na tým neměla. Trénujeme v Liberci, takže jsme s Bílými Tygry prakticky v jednom týmu. Navzájem se tedy známe. Situace byla nečekaná, protože pan Čada onemocněl a musel narychlo skončit, ale nějak významněji nás to nerozhodilo.

Jsme na prahu přípravy na následující sezónu. Můžeme už nyní říci, že Benátečtí budou v první lize pokračovat?

Určitě budeme v první lize pokračovat. Jsem rád, protože načínáme již osmou sezónu ve druhé nejvyšší soutěži. Spousta lidí nám v roce 2008 nevěřila a myslela si, že první ligu budeme hrát jen jeden rok. Za téměř osm let jsme udělali velký kus práce a vlastně jen jedinkrát jsme nehráli play-off. Pevně věřím, že to takto bude pokračovat i nadále. Sehnat peníze na tuto soutěž není žádná legrace. Co si budeme povídat, utáhnout dva profesionální mančafty je hodně těžké. Musíme poděkovat městu Benátky nad Jizerou za jejich přispění. Jinak by se tady první liga nehrála.

Zanedlouho začne suchá příprava. Bude podobná těm minulým, nebo chystáte něco nového?

Nepojedeme nikam na soustředění. Podmínky, které máme v Liberci, nebudeme mít nikde jinde. I po finanční stránce je to pro nás nejvýhodnější.

Jak moc se změní hráčský kádr pro nadcházející sezónu?

Rozhodně k nějakým změnám dojde. Skončil hlavní trenér Milan Černý, jeho nástupce bude znám v nejbližších dnech. O situaci v hráčském kádru i v realizačním týmu bude v nejbližší době hovořit liberecký sportovní ředitel Filip Pešán (pozn. red.).

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!