20. 3. 2007 | Mirek Ondra

„Známých jmen na soupisce Mostu se nebojíme,“ říká asistent trenéra Aleš Vladyka

B e n á t k y n a d J i z e r o u - Aleš Vladyka začínal s trénováním u mladoboleslavské mládeže, kde si ho všiml jeden z nejúspěšnějších benáteckých trenérů Luděk Škaloud a přivedl ho do týmu jako svého asistenta. Na tomto postu působí v benáteckém "A" týmu již čtvrtý rok. Současně trénuje žáky 6. a 7. tříd, kteří hrají žákovskou ligu. V rozhovoru se vrátil k vítězné sérii s Kláštercem a shrnul šance proti letošnímu poslednímu soupeři, HC Baník Most. Pouze tento soupeř dělí Benátky od postupu do I. ligy, o kterém sní celé generace příznivců benáteckého hokeje.

Jak bys zhodnotil vítěznou semifinálovou sérii s Kláštercem?
"Myslím, že v této sérii jsme byli lepším týmem a zaslouženě postoupili. Že to bylo takhle hladkým způsobem je jen dobře, myslím, že kromě některých pasáží v prvním utkání jsme sérii jasně dominovali a soupeře k ničemu důležitému nepustili. Ale důležitým krokem k celému vítězství bylo první vítěžné utkání doma, ale právě v něm se ukázala vítězná síla týmu, když se nám podařilo brankou před koncem strhnout zápas na svou stranu a důrazně jsme vykročili za úspěchem v celé sérii. Teď můžeme opět doléčit všechny šrámy a mírná nachlazení a jít do série s Mostem v plné síle."

Na třetí zápas dorazilo početné množství fanoušků. Jak tým vnímá jejich účast?
"Samozřejmě, že jsme všichni šťastní, že máme takovou podporu od svých fanoušků, keří neváhají podpořit tým i během venkovních zápasů. Všichni hráči vnímají jejich povzbuzování, fanouškům za to patří velký dík a věříme, že je svými výkony do konce sezóny nezklameme."

Benátky postoupily stejně jako minulý rok do finále ligy a splnily tak své ambice. Jak si s dosavadním průběhem sezóny spokojený?
"Všichni jsme pod dojmem postupu do třetího kola spokojeni a ani já nejsem vyjímkou, takže věřím, že i když nejsme ještě u konce sezóny, že se na ni bude vzpomínat jako na úspěšnou. Ale ne vždy v průběhu sezóny se nám dařilo držet výkonnost na vysoké úrovni a právě tato kolísavost formy v průběhu sezóny nám moc neslušela."

Jak vidíš šance Benátek na postup do první ligy? Jakým soupeřem budou hráči z Mostu?
"Jednoznačně vidím Most jako soupeře, který je a byl favoritem nejen v této sérii, ale na postup do vyšší soutěže. To neříkám jako alibi, to je prostě fakt. Ale ještě jsme tady my a pokud Most chce postoupit, musí nás třikrát porazit a při našich posledních výsledcích a výkonech věřím, že to pro ně bude hodně těžký úkol. Při pohledu na soupisku Mostu všichni vidí známá jména jako Zajíc, Metlička, Oliverius, Jánský nebo Koláček, ale sama o sobě ta jména nic neznamenají, tito hráči budou muset předvést dobrý výkon na ledě, aby nás porazili, my určitě ze jmen samostných strach nemáme."

Umíte si představit v Benátkách první hokejovou ligu? Co všechno by se muselo případně zlepšit aby v ní mohly hrát Benátky důstojnou roli?
"Tuto otázku mohu posoudit pouze ze sportovního hlediska. Rozdíl mezi první a druhou ligou spočívá z tohoto hlediska hlavně v tom, že ve vyšší soutěži jsou hráči pod profesionální smlouvou, hrají jen hokej, kdežto pro naše hráče ve druhé lize je to sport po hlavním zaměstnání či studiu. Takže by to znamenalo především profesionální tým a zákonitě mnohem vyšší rozpočet než doposud. Ale jak říkám, tato otázka je spíše pro někoho jiného než pro mě."

Ty patříš stále k těm mladším trenérům, můžeš však stručně shrnout svou dosovadní keriéru a tvůj vztah k hokeji a sportu?
"Je mi sice 27 let, ale trénování se věnuji již delší dobu Po střední škole jsem začal studovat a také úspěšně dokončil Fakultu tělesné výchovy a sportu UK, specializace lední hokej a současně s tím jsem také začínal trénovat u nejmladších hokejistů v Mladé Boleslavi, mám za sebou také angažmá u boleslavského dorostu a juniorů. Před 4 lety a ihned po dokončení vysoké školy přišla pro mě dost neuvěřitelná nabídka od Luďka Škalouda, tehdejšího trenéra benáteckého áčka, který mne oslovil s nabídkou na práci jeho asistenta u A-týmu Benátek nad Jizerou. Jsem mu zavázán, že mě tímto dostal do dospělého hokeje a také do benáteckého hokeje, spoustu věcí jsem se od něj naučil."


Aleš Vladyka na lavičce benáteckých žáků při utkání ve Švédsku proti týmu Malmö Redhawks. Kombinované výběry 6. a 7. tříd uhrály dvě remízy.

Jak se ti v Benátkách spolupracuje s trenéry Ladislavem Koldou a Antonínem Nečasem? Jaké jsou tvoje případné trenérské vzory?
"S Láďou a Tondou jsme myslím vytvořili tým, který si v drtivě většině věcí rozumí, vyjde vstříc, dovedeme jeden druhému naslouchat, říci svůj názor a tolerovat jiné názory, pokud se někdy vyskytnout. Oba jsou to zkušení trenéři, kteří už mají něco za sebou, já jsem rád, že od nich mohu něco pochytit. S trenérskými vzory je to trochu jinak, než se vzory hráčskými, jako trenér nemohu posoudit, kdo je jaký trenér, protože jsem jich tolik při práci nezažil, ale mohu říci, že jak od Luďka Škalouda, tak od Ládi Koldy jsem se toho spoustu naučil a jsem za to rád."

A co budoucnost? Čeho by si chtěl ve své trenérské kariéře dosáhnout?
"Snažím se plánovat co nejméně, protože čím více člověk plánuje a někam se dere, tím méně mu toho vyjde. Já se budu snažit dělat svou práci naplno, i když bude někdy méně nápadná než u hlavního trenéra, postupně získávat zkušenosti a posouvat se postupně krok za krokem co nejvýše, ale v žádném případě a nikdy ne za každou cenu, člověk by měl mít svou hrdost."

Děkujeme za rozhovor.

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.