18. 5. 2016 | Ondřej Nejedlo

Postup do předkola je náš cíl i v nadcházející sezóně, říká Jan Slivka

Po krátké, zhruba měsíční, přestávce se benátečtí hokejisté pomalu a jistě chystají na suchou přípravu. Kádr se formuje, spřádají se plány, jak bude předsezónní program vypadat. K redakčnímu mikrofonu jsme si proto pozvali sportovního ředitele benáteckého týmu pana Jana Slivku, který se nejen ohlédl za uplynulou sezónou, ale také naznačil cíle do té další a pohovořil také o změnách v kádru či realizačním týmu.
Benáteckému týmu se v uplynulé sezóně nepodařilo postoupit do play-off. Jaká byla osmá prvoligová sezóna z vašeho pohledu?

Zprvu si musíme uvědomit, co je vlastně posláním farmy. Nemáme za úkol bojovat v baráži o extraligu. Naším posláním je dát šanci mladým hráčům a snažit se posunout mladíky směrem k extralize. To se nám v poslední době podařilo kupříkladu u Radima Šimka, Jaroslava Vlacha a mnoha dalších. Loňská sezóna byla z našeho pohledu atypická. Poprvé jsme spolupracovali kromě Liberce také se Spartou a Mladou Boleslaví. Porodní bolesti této kooperace byly zpočátku evidentní. Kádr se sestavoval delší dobu a těžce. Bylo to zcela jiné než v předcházejících letech, kdy už v květnu jsme měli jasnou kostru týmu. Nicméně úvod uplynulé sezóny nám vyšel špičkově. Dokonce bych řekl, že nad naše očekávání. Poté se tam ale promítlo několik věcí, které jsme jen těžko mohli ovlivnit. Do reprezentací různých věkových kategorií byla povolána řada kluků, kteří tu patřili do základního kádru. Jmenovat můžeme Ordoše, Lakatoše, Havlína, Kalinu či Černocha ve výběru do dvaceti let nebo Zachara v reprezentační osmnáctce. Ve slovenské mládežnické reprezentaci dále hráli Huňa s Paločkem. Tohle se pochopitelně projevilo i na výsledcích. Naprosto vyrovnaná utkání jsme většinou prohrávali o jednu či o dvě branky. Zejména kolem Vánoc jsme měli velmi úzký, navíc mladý kádr. Určitou dobu také chyběl brankář, protože ve stejnou dobu Sparta nasazovala Jana Lukáše a Liberec Marka Schwarze. Uškodily nám samozřejmě i dlouhodobá zranění Honzů Plodka a Víška. Musíme však říci, že závěr sezóny jsme zvládli a v Benátkách první ligu udrželi.

Před sezónou ale jistě byly daleko vyšší cíle než záchrana druhé nejvyšší soutěže...

Vždycky předesíláme, že se chceme dostat do play-off. Podařilo se nám to předminulou sezónu, kdy jsme ve čtvrtfinále potrápili České Budějovice. Rok před tím jsme nádherná a vyrovnaná utkání sehráli také s Mladou Boleslaví. Postup do předkola je náš cíl i v nadcházející sezóně.

Co se tedy v soutěžním ročníku 2015/16 povedlo a co naopak ne?

Jak jsem řekl, úspěšnost sezóny vidím v tom, že několik našich kluků se dostalo do příslušné kategorie reprezentace. Práce, kvůli které jsme tady, se díky těmto úspěchům dělá slušně. Z pohledu umístění to ale bylo horší. Do vyřazovacích bojů jsme nepostoupili, takže se to těžko hodnotí. Svým způsobem jsem spokojený. Pochopitelně bych byl ale radši, pokud bychom si zahráli alespoň předkolo play-off a třeba postoupili podobně jako v minulých sezónách.

Už jsme nakousli spolupráci se třemi extraligovými kluby. Budou se i nadále objevovat v Benátkách hráči z těchto týmů?

Z reakcí představitelů Liberce, Mladé Boleslavi a Sparty soudím, že se spolupráce osvědčila. Nemáme žádné náznaky, že by to mělo skončit.

Rozhodně se muselo Benátkám ulevit i ekonomicky...

Určitě ano. Všechny čtyři strany byly spokojené. Uplynulá sezóna nám ukázala, že to může fungovat a já jsem přesvědčený, že to tak bude i v dalším soutěžním ročníku.

Nyní jsou benátečtí hráči na dovolených. Brzy však začne suchá příprava. Kdy vlastně začne a co bude její náplní?

Letos to bude pro nás trochu atypické. Je to z jednoho prostého důvodu. Liberec vyhrál mistrovský titul, k němuž bych mu rád ještě jednou poblahopřál. Z tohoto pohledu se začne trénovat až 30. května. Suchá příprava potrvá bez dovolené až do tréninků na ledové ploše. Podobně jako v minulé sezóně, tak i letos, se Benátečtí budou v červnu připravovat týden na ledě v Liberci.

S kým se Benátečtí utkají v přípravných zápasech?

Máme domluvené dvě utkání s Mostem, Litoměřicemi a Kadaní. Slavia Praha, Ústí nad Labem a Kladno neměly zájem s námi hrát. Zřejmě přivítáme i jednoho zahraničního soupeře a jednáme o přípravném utkání s Třebíčí.

Můžeme již nyní říci, kdo benátecký kádr opustí a kdo se v něm naopak nově objeví?

Josef Skořepa projevil zájem zůstat v Jihlavě. Pochopitelně jsme mu za ty roky kvalitně odvedené práce vyhověli. Končí čtveřice obránců – David Kajínek, Marek Pabiška, Jiří Říha a Petr Ulrych (odchází do Kladna pozn. red.). Marek Pabiška bude dále u mužstva. Bude vykonávat funkci maséra, v níž nahradí Aleše Válu, jenž odchází k Bílým Tygrům. Z útočníků zřejmě odejde také Vít Jonák a v Benátkách dále nebude ani Václav Pletka. Novou posilou se stane zkušený obránce Václav Kočí z Mladé Boleslavi. Vrací se nám dvojice hráčů z Českých Budějovic Petr Kolmann a Josef Mikyska. Hodně si slibujeme od mladých hráčů, kteří už u nás působili. Samozřejmě počítáme také s mladými hráči z partnerských oddílů. Ze Sparty Praha by to měl být Jan Havel, který se tu již vloni mihl. Předpokládáme, že tu i nadále bude Jiří Černoch s Petrem Kalinou. Pro mě byl nepříjemným překvapením odchod Jiřího Hozáka do Prostějova, se kterým jsme počítali. O hráčích z Mladé Boleslavi se budeme teprve bavit. Pokračují u nás zkušení útočníci Jan Plodek a Jan Víšek. Daniel Špaček se zatím rozhoduje, zda u nás zůstane, či půjde někam jinam.

Dozná změn také realizační tým?

Hlavním trenérem zůstává Jiří Čelanský, jeho asistentem pak Antonín Nečas. Post jakéhosi supervisora či odborného poradce bude zastávat Vladimír Čermák, který po úspěšné sezóně v Liberci skončil na postu asistenta trenéra. Tento zkušený trenér bude na střídačce při každém utkání a bude tak vždy při ruce svým kolegům.

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!