13. 8. 2016 | Věra Novotná

Nerad sám sebe hodnotím, říká Jakub Husa

V sezóně 2015/2016 působil v juniorské soutěži, kde hájil barvy Liberce. V probíhající přípravě na novou sezónu se Jakub Husa představil proti Almetěvsku a Mostu také v dresu Benátek. Tento talentovaný osmnáctiletý obránce má nakročeno k dobrým výkonům, minulá sezóna mu přinesla 12 bodů v 25 zápasech. Z juniorské extraligy odešel do Texasu, kde si zahrál za tým El Paso Rhinos a i zde potvrdil své kvality (28 zápasů, 31 bodů). „Působení u Rhinos byla životní zkouška. Rád na to vzpomínám. Na domácí zápasy chodilo velké množství diváků. Juniorka tam byla vlastně nejvíc, jelikož jsme neměli „A“ tým. Pomohlo mi to taky zlepšit se v angličtině.“
S hokejem začal již jako dítě. „Začal jsem ve čtyřech letech v Kolíně. K hokeji mě přivedli rodiče a strejda, který hokej dlouho hrál. Chtěl jsem jít v jeho šlépějích,“ připouští. Ne vždycky ale bránil soupeři v dosažení útočného pásma. „Já jsem byl od malička útočníkem. Když jsem nastoupil do osmé třídy, přešel jsem na post obránce. Trenéři říkali, že je to dobrá volba, tak jsem u toho zůstal.“

O svém oblíbeném týmu má jasno. „Tak samozřejmě Liberec,“ neváhá s odpovědí. Co se týká Jakubova hokejového vzoru, musíme se podívat do nejprestižnější soutěže NHL a do národního týmu Kanady. “Vzorem je pro mě Scott Niedermayer, byl skvělým obráncem,“ zavzpomíná Jakub na dlouholetou ikonu New Jersey Devils. Jasnou představu má ale nejen o svém vzoru. „Mým hokejovým snem je určitě zahrát si extraligu,“ přiznává a my věříme, že to bude brzy sen splněný.

Každý hokejista má dovednost, ve které vyniká. Ne každý hráč ale rád odhaluje své mínění o svých přednostech. „Já takhle nerad o sobě mluvím a nerad se hodnotím, ale tak určitě se snažím být důrazný v osobních soubojích a neprohrávat je. To je u obránce hodně důležitý,“ odhaluje nakonec svou silnou stránku. A jak byste Jakuba našli, pokud byste jej hledali při nehokejových činnostech? „Ve volném čase rád čtu. Teď mám novou kytaru, takže bych trénoval a hlavně bych byl s rodinou.“

Mladý bek, který naskakoval za liberecký tým do šestnácti, osmnácti a dvaceti let, nastoupil poprvé do WSM ligy proti mistrovi ruské VHL Něfťaniku Almetěvsk. „Byl to kvalitní soupeř a bylo to hodně rychlý utkání. Byl to také můj první start a byl jsem moc rád, že jsem dostal od trenérů šanci a mohl si zahrát s klukama jako je Honza Plodek, Honza Víšek a další extraligoví hráči jako Venda Kočí…“ Vidět Jakuba Husu mohli diváci také v posledním zápase týmu od Jizery proti Mostu. „Zápas byl hodně týmovým výkonem, plnili jsme to, co nám trenér řekl, a zvítězili jsme,“ hodnotí zatím poslední vítězné klání.

Kromě hokeje zvládá i své studijní povinnosti. „Studuji na obchodní škole a čeká mě maturita,“ přibližuje nadcházející školní rok. Nás zajímaly samozřejmě oblíbené a neoblíbené předměty. „Nemám úplně neoblíbený předmět. Úplně mi nejde matematika a baví mě účetnictví.“ A jak dopadla zákeřná otázka na umění tance? „Do tanečních jsem kvůli hokeji nechodil, nezvládal jsem to, ale samozřejmě, když bude potřeba, tak to dopiluju,“ uzavírá Husa.

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!