23. 10. 2016 | Martina Nová

Snažím se brát věci tak, jak jsou, říká Vojtěch Zeleňák

Nabízíme vám další představení jedné z nových tváří v benáteckém týmu aktuálního ročníku WSM ligy. Již po startu sezony se k Benátkám připojil teprve osmnáctiletý talentovaný obránce Vojtěch Zeleňák reprezentant slovenského hokeje. Urostlý Slovák působí v Česku od sezony 2013/14, kdy oblékal dres přerovského mladšího i staršího dorostu. Následně se přemístil na Spartu, v jejíž základně působí i nadále. „Rozhodně mě to hodně herně posunulo nahoru, získal jsem spoustu dalších zkušeností,“ oceňuje své působení v České republice. Namísto ukotvení ve sparťanské juniorce dostává v současné době dostatek prostoru již mezi muži díky působení právě v Benátkách nad Jizerou.

Přestože je Vojtovi teprve osmnáct let, již má za sebou řadu zkušeností. Například v uplynulém ročníku slavil druhé místo v DHL Extralize juniorů s pražskou Spartou. Jak hodnotí nedávný úspěch Zeleňák? „Hodně mi pomohli trenéři ze sparťanské juniorky, měli jsme skvělý tým a určitě to je jedna z mých dosavadních nejhezčích hokejových vzpomínek.“

Poté se probojoval také na mistrovství světa U18, které se konalo v americkém Grand Forks, a v základní skupině byl u výhry Slovenska nad českým výběrem. „Když hrajeme s reprezentací na mezinárodní scéně, tak je to určitě něco jiného. Tempo hry je mnohem vyšší a navíc nasbíráte mnoho zkušeností, když se potkáváte s těmi nejlepšími mladými hráči daných zemí,“ říká téměř dvoumetrový bek.

Během vstupního draftu NHL 2016 po něm žádný z klubů zámořské soutěže nesáhl, nicméně jeho potenciál je veliký a v blízké budoucnosti by mohl patřit mezi žhavé zboží. Nepopírá, že uvažoval o severoamerických juniorkách. „Přemýšlel jsem o tom, ale nějak to nevyšlo. Nicméně jsem nyní rád, tak jak to je,“ přiznává odchovanec Košic.

Přestože je Vojta teprve na začátku hokejové kariéry, zamyslel se někdy nad tím, co by dělal jiného, kdyby nehrál hokej? „Nepřemýšlel jsem o tom. Snažím se vše přizpůsobit tomu, abych mohl hrát hokej,“ prozrazuje. Dále také poznamenává, že se snaží vše, co se v jeho životě stane brát jako součást a ne něco, čeho by měl třeba litovat nebo z čeho by měl být výrazně rozčarovaný. „Snažím se brát věci tak, jak jsou, a když se něco stane, tak to tak i má být.“

Při jeho prvních hokejových krůčcích vzory neměly zásadní vliv, nyní však na Spartě našel hráče, jehož herní styl ho zaujal. „Vzory jsem ani neměl, ale když jsem přestoupil do Sparty, tak jsem se seznámil s obráncem Michalem Čajkovským a moc se mi líbí jeho styl hry. Je také vysoký a má moc dobrý pohyb na ledě, hodně bruslivý,“ připouští hráč, který na benáteckém dresu nosí číslo sedmnáct.

Před aktuální sezonou absolvoval letní přípravu s A-týmem Pražanů a přiznává, že by si za ně dříve nebo později rád zahrál. „Určitě rád bych nastoupil do nějakého zápasu za Spartu, ale uvidíme, jak to půjde a co bude dál.“ Momentálně nahlíží do dospělého hokeje v sestavě benáteckého mužstva, jak se mu líbí v kabině Středočechů? „Moc se mi tu líbí, jsou tu skvělí kluci a v Liberci máme výborné tréninkové podmínky. Jsem tady spokojený,“ hodnotí Zeleňák.

I když hokej zabere mladému Slovákovi hodně času, prostor musí dostat i regenerace. „Ve volném čase se snažím především regenerovat a dostatečně odpočívat, abych byl připravený na další zápasy, a také trávit čas s přítelkyní,“ přibližuje urostlý obránce. A jak je na tom s kulturou? „Rád se podívám na nějaký dobrý film nebo si poslechnu hudbu, ale na divadlo mě moc neužije,“ uzavírá s úsměvem Vojtěch.

FOTO: Zdeněk Langšádl / PPNA.cz

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.