19. 2. 2017 | Věra Novotná

Martin Jandus: Jsem rád, že jsem v Benátkách, dostávám tu hodně prostoru

Po druhém zápase v sérii s Frýdkem-Místkem jsme udělali rozhovor s mladým obráncem Sparty Praha, Martinem Jandusem. Devatenáctiletý bek nosí v Benátkách, nyní trošku symbolicky, číslo devatenáct. Za středočeský celek odehrál již dvanáct zápasů, v nichž si připsal jednu gólovou asistenci. V následujících řádcích se dozvíte, kdo je Martinovým vzorem, od koho se v Benátkách snaží nejvíce okoukat a jak ohodnotil dosavadní průběh bojů v předkole play-off.

Martin Jandus působí, spolu se svým bratrem Tomášem, v juniorském týmu pražské Sparty. K hokeji ho přivedla jeho rodina, co je ale zajímavé, začínal v úplně jiném týmu. „Já jsem začínal na Slavii, kde jsem byl asi dva roky, ale kvůli výhodnějším podmínkám jsem se rozhodl pro Spartu,“ popsal své kariérní začátky Martin, který dodal, že je ve svém nynějším působišti spokojený.

Rivalita mezi pražskými S panuje snad ve všech možných sportech, nás zajímalo, zda je tomu tak i v juniorské soutěži. „Určitě panuje, ale jelikož je Slavie teď poslední, tak už to není tak velké,“ řekl nám s úsměvem mladý bek, který již stihl i první zápas v české nejvyšší soutěži. „Jsem rád za tu příležitost, že jsem mohl nasát atmosféru a celkově vidět, jak to chodí v A-týmu,“ zavzpomínal. Co se týče cílů, nehledí Jandus příliš vysoko. „Já si dávám postupné cíle. Tím jedním je, abych se naplno prosadil v dospělém hokeji.“

Vzorem není Martinovi nikdo jiný, než obránce, jenž minulou sezonu oblékal dres New Yorku Islanders. „Marek Židlický,“ odpověděl bez rozmýšlení. Proč tedy zrovna on? “Líbí se mi jeho ofenzivní hra, kterou jako obránce předvádí. Já se ho snažím trošku napodobit,“ přiznal. Svůj vzor by ale našel i v kabině benáteckého týmu. „Co se beků týče, tak to bude asi Petr Kolmann. Líbí se mi, jak je při hře klidný.“

Devatenáctiletý obránce je zatím v benátecké kabině spokojený. „V Benátkách jsem spokojený, jsem rád, že tady jsem. Dostávám tu hodně prostoru, celkově jsem si sednul i s klukama, čehož jsem se bál, protože nerad chodím do cizího prostředí. Tady jsem si ale po chvíli zvykl,“ potvrdil Jandus, což opět jen podtrhuje fakt, že Benátky zdobí týmový duch.

Ve statistikách zatím svítí u Martinova jména jedna gólová nahrávka. Jaký byl přechod z juniorů do WSM ligy? „Ze začátku jsem si na dospělý hokej musel zvyknout, je to něco jiného. Hráči jsou tady celkově silnější na puku, jako obránce se na ně občas nemůžu dostat. Hokej je silovější, hráči jsou vyspělejší, takže nedělají chyby,“ vysvětlil hlavní odlišnosti.

Student gymnázia v Praze hledá spíše relaxaci, pokud se mu naskytne volný čas. „Volna teď nezbývá moc, ale rád chodím se psy na procházku nebo si doma čtu. Teď je to zrovna Egypťan Sinuhet,“ přiblížil své volnočasové aktivity Martin, jenž také zhodnotil dosavadní domácí zápasy v předkole play-off. „První zápas jsme nerozehráli tak, jak jsme chtěli. Frýdek byl aktivnější a celkově nás přehrál. Druhý zápas se nám povedl, už jsme hráli takový ten play-off hokej, důrazně a jednoduše. Myslím, že to neslo ovoce a jsem rád, že jsme zvítězili.“ Poslední otázka směřovala na venkovní zápasy, které se odehrají v pondělí a úterý. „Bude to vyrovnané a těžké. Já doufám, že pokud budeme hrát tak, jako jsme hráli ve druhém vzájemném zápase, tak můžeme zvítězit.“

Foto: Zdeněk Langšádl – PPNA.cz

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.