16. 12. 2017 | Věra Novotná

Vánoce v podání benáteckých hráčů

Vánoční čas již obklopil naprosto všechny a blíží se neúprosně i Štědrý den. Naše redakce se proto i letos rozhodla přiblížit vám svátky některých našich hokejistů. Ke krátkému rozhovoru jsme vyzvali Matouše Bělohorského, Daniela Špačka, Ondřeje Chrtka, Aleše Stezku a Honzu Bednáře. Tipnete si, kdo z nich zabijí kapra? Jaké pohádky nesmí ve vánočním čase chybět a zda se ujmou role kuchaře štědrovečerní večeře?

Chrtek i Bednář si rádi přispí

První z dua našich benjamínků si našel čas na kratičký rozhovor i přes své reprezentační povinnosti. Na vánoční pauzu se už ale Ondra Chrtek těší. "No, asi každý hokejista se na Vánoce těší, protože je doma s rodinou a může si užít chvilku volna," přiznal a zároveň připustil, že čas využívá i ke spánku. "Jsem celkem spáč, takže si rád přispím.". V této činnosti mu zdatně sekunduje i jeho kamarád Jan Bednář. "Určitě si o Vánocích přispím. Záleží na tom, kdy se probudím," řekl.

Co se týče rybí pochoutky, nevezme si prozatím ani jeden z mladíků na triko, aby štědrovečerního kapra připravil o život. "Do zabíjení kapra jsem se zatím nikdy nepouštěl a snad ani nebudu muset, myslím, že by to nedopadlo dobře," usoudil Chrtek. "Kapra sám nejím a myslím si, že bych ho nemohl zabít," přidal se Bednář, který se drží i některých tradičních zvyků. "Jediný zvyk, který máme s rodinou je, že na Štědrý den chodíme do kostela."

Další ze zvyků, totiž zlaté prasátko, ale zatím nebylo ani u jedno z hokejistů na pořadu dne. "Já si dám většinou nějaké maso v průběhu dne, takže zlaté prasátko neočekávám," přiznal se Ondra. "Touhu mám, pokaždé jsem šel s tátou ven, ale ještě jsme ho neviděli," připustil Bednář, který si, stejně jako jeho spoluhráč, potrpí na sladké. Přikloní se ale spíše k tomu obsahující alkohol. "Sladké mám rád a chutná mi. Nejraději mám asi rumové koule."

Ve vánoční čas nemůže chybět ani velmi bohatý televizní program. U Chrtků dojde jak na zahraniční, tak české filmy. "Rád se koukám na Sám doma, ale takové české klasiky jako S čerty nejsou žerty, Popelka nebo Pelíšky, samozřejmě nesmí chybět." Stejně jako u Ondry, i u Honzy vede česká klasika. "Pelíšky a Vánoční prázdniny." Také v nejhezčím hokejovém dárku se oba shodli a vybrali hokejku, stejný názor mají také na úlohu kuchařů. Dle slov obou by to "nedopadlo dobře."

Stezka ani Špaček zlaté prasátko nevyhlíží, Bělohorský by rád

Útočník Matouš Bělohorský řadí chytání ryb mezi své koníčky. Na Vánoce ale raději nechává ryby žít. Na rozdíl od svých mladších kolegů ale Vánoce cíleně ke spánku nevyužívá. "Přispím si pokaždé, když není trénink," přiznal. To Aleš Stezka si může nechat o delším spánku jenom zdát. "Já si přispím tak do 6.30 maximálně, pak nás vzbudí budíček v podobě syna." Podobné to má i Daniel Špaček. "Rád bych si přispal, bohužel můj roční syn je výhradně proti." Jak benátecký brankář, tak kapitán kabiny, se rovněž zdržují toho, aby vlastnoručně kapra zabili. "Nééé, na to nemám nervy," připustil Stezka.

Půst z této trojice nikdy nikoho moc nelákal. Bělohorský se o to ale alespoň pokouší. "Snažím se dodržet nejíst až do večeře, abych viděl zlaté prase, ale zatím se mi to ještě nepovedlo," přiznal. To Stezka šel okamžitě s pravdou ven. Tak toho bych se nikdy nedočkal, protože celý den musím něco jíst, řekl. Obdobně je na tom opět i Daniel Špaček. "Zlaté prasátko se mě nikdy netýkalo, rád přes svátky jím."

Co se sladkého týká, drží se všichni hesla "všeho s mírou". "Sladké mám rád, ale s mírou. Oblíbeným druhem jsou vosí hnízda," řekl benátecký maskovaný muž. To Bělohorského občas chytne vyložený záchvat chutě na sladké. "Co se tyče sladkého tak ho moc nemusím, ale někdy mám den, že do sebe nahážu všechno sladké, které mám doma. Cukroví mám rád, ale přímo oblíbené nemám," připustil. "Já nejsem moc na sladké, ale když už si dám, tak linecké s marmeládou a vosí hnízda. Mám rád i marcipánovou štolu," přidal se kapitán benáteckého družstva, který se přiznal, že nejhezčí hokejový dárek dostal od svých spoluhráčů. "Když se mi moc nedařilo, tak jsem od kluků dostal formu...na pečení."

Ani v této trojici nenajdeme nadšeného kuchaře. "No, jelikož se na tenhle den v roce těší celá rodina kvůli jídlu, tak to radši neriskujeme a vaří ostatní…Já jen koukám a ujídám," řekl Matouš. Brankář Stezka to údajně nepokouší kvůli tomu, že by někdo mohl být ohrožen na životě. "Nene, já maximálně cukroví…Kdybych dělal večeři, možná by se nikdo nedožil rozdávání dárků!" Jediným, na koho by někdy role kuchtíka štědrovečerní večeře mohla padnout, je kapitán mužstva. "Zatím nevařím, protože trávíme svátky u rodičů, ale jednou asi tahle úloha případně mně. Jsem to já, kdo doma rád vaří," přiznal Špaček.

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!