19. 12. 2017 | Věra Novotná

Ani tentokrát to nebude lehké, k Jizeře míří rozjetý Prostějov

Po prohře 0:6, kterou Benáteckým uštědřily Karlovy Vary, přijede znovu bojovat na benátecký led celek s velmi dobrými výkony z posledních zápasů. Hráči LHK Jestřábi Prostějov bodovali osmkrát z posledních deseti duelů. Naposledy si smlsli na Českých Budějovicích, které dokázali obrat na jihu Čech o všechny body poté, kdy zvítězili 4:1. Zda Benátečtí přistřihnou Jestřábům křídla a vybojují vytoužené vítězství, to se dozvíme ve středu 20. prosince. Zápas bude na benáteckém ledě zahájen v 17:30. Jako vždy přineseme i textovou reportáž.

Prostějov může být spokojený

Prostějov měl sice ze začátku sezony výsledky jako na houpačce, aktuální forma je ale velmi stálá. S Benátkami se Jestřábi naposledy utkali v rámci 19. kola a před vlastním publikem nezaváhali (7:2). Z pohledu tabulkového postavení následovala povinná výhra v Kadani (4:2) a dařilo se také opět doma. Proti Frýdku-Místku vydřeli Prostějovští výhru 3:2 v prodloužení. I na ledě Vsetína museli jít Jestřábi přes nastavení, rozhodly ale až samostatné nájezdy, které Prostějovu nepřály (4:5sn).

Následující zápasy již ale Prostějovu vycházely podle představ. Vysoko přehrál Třebíč (9:0) a stejně hladce si poradil s Ústím nad Labem (9:1). Sklonit se před Jestřáby musely také Karlovy Vary (4:2). Poté sice přišly dva bodové výpadky po venkovních soubojích s Kladnem (1:6) a Přerovem (1:4), avšak tyto nezdary Prostějovští rychle hodili za hlavu. Tři body brali jak v duelu s Litoměřicemi (3:1), tak se Slavií (2:1). O jeden bod Jestřáby dokázal obrat Havířov (3:2pp), ale bojovná nálada nevyprchala, což poznaly České Budějovice, které před svými fanoušky ztratily všechny body. Hořkost domácí prohry zažili Jihočeši poprvé v sezoně.

Poslední zápas celku LHK Jestřábi Prostějov

HC ČEZ Motor České Budějovice vs. LHK Jestřábi Prostějov 1:4 (0:0, 0:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 50. Pajič (Kutlák, Nedorost) – 24. Divíšek (Starý), 34. Dvořáček (Venkrbec, Neužil), 43. Žovinec (Venkrbec, Dvořáček), 60. Nouza (Divíšek).

Sestava Prostějova: Neužil – M. Drtina, D. Kolář, Havlík, Rašner, Žovinec, Mikliš, Horyna – Starý, Divíšek, Nouza – Dvořáček, Venkrbec, Rudovský – L. Luňák, V. Meidl, Nestrašil – Zabloudil, Fiala, Prokeš.

Kádr posílil Rašner

Jedenadvacetiletý obránce Alex Rašner, to je nejčerstvější posila Prostějova. Minulý ročník odehrál Rašner v dresu Olomouce, kde si ve 29 zápasech připsal 3 body (0+3). Letos již vyzkoušel angažmá v extraligovém Chomutově, kde strávil 12 duelů, po kterých odešel do Frýdku-Místku, kde do statistik přidal dvě asistence z devíti zápasů. Nyní ale začíná novou kapitolu v Prostějově, v jehož dresu si prozatím zapsal jeden start.

Statistické okénko

Aktuálně se Prostějov drží na 5. pozici WSM ligy s 54 body. Sesadit ho s této pozice touží pražská Slavia, které je o bod pozadu. Jestřábi naopak pronásledují čtvrtý Přerov, který má aktuálně náskok šesti bodů.

Prostějovští se mohou chlubit velkou střeleckou chutí, soupeřům nastříleli již 100 branek a jsou tak druhým nejproduktivnějším celkem ligy. Spolehnout se mohou především na své početní výhody, v nichž jsou s 25,87 % na prvním místě mezi všemi. Dělená bronzová příčka jim poté patří v tabulce reflektující ubráněné početní nevýhody (85,81 %).

Tak jako se daří týmu, daří se i jednotlivcům. Hned nejproduktivnější trojice hráčů celé ligy se může hrdě hlásit k prostějovskému dresu. První dvě místa zaujímají nejlepší střelec týmu Tomáš Nouza spolu s nejlépe nahrávajícím hráčem Janem Rudovským. Oba zdobí v tuto chvíli 33 kanadských bodů. Na pomyslnou bednu se k nim poté přidal Tomáš Divíšek, jemuž na jeho dva parťáky chybí jediný bod. Stejná trojice poté vévodí i přesilovým hrám, ve kterých si připsali většinu svých bodů.

Za zmínku stojí také jeden z maskovaných mužů Prostějova, a to konkrétně Jakub Neužil, jehož zdobí nejvíce odchytaných minut (1728), nejvíce předvedených zákroků (818) a také nejvíce vítězství (19), díky největšímu počtu odehraných duelů. Celkem odchytal před 32. kolem 29 zápasů. Co se týče jeho úspěšnosti zákroků, nemá se Neužil za co stydět. Jeho čísla se zastavila na 93,06 %, což jej řadí na třetí příčku ligových tabulek mezi maskovanými muži.

Tváří v tvář

Poslední vzájemný zápas – 30. října

Vzájemná minisérie je mezi nadcházejícími soupeři vyrovnaná. Poprvé se oba celky střetly v kole s pořadovým číslem šest. Tehdy Benátečtí na domácím ledě dokázali zvítězit 4:2. Ve druhém duelu znovu vyhrál domácí celek. Jestřábi uhlídali bodový zisk a zvítězili 7:2.

LHK Jestřábi Prostějov vs. HC Benátky nad Jizerou 7:2 (4:0, 2:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 2. Divíšek (Rudovský, Nouza), 6. Havlík (Dvořáček), 7. L. Luňák (Divíšek, Žovinec), 20. Hozák (Fiala), 31. Divíšek (Nouza, Švarc), 39. Venkrbec (Rudovský, D. Kolář), 56. A. Holík (Zabloudil, Fiala) – 27. Chrtek (Jan Bednář), 59. R. Veselý (Maier).

Sestava Prostějova: Neužil – D. Kolář, Žovinec, Havlík, A. Holík, M. Drtina, Mikliš – Zabloudil, Voženílek, L. Luňák – Dvořáček, Hozák, Nouza – Fiala, Divíšek, Rudovský – Švarc, Venkrbec, Hajný.

Sestava Benátek: Kořenář – Jandejsek, Jan Bednář, Maier, Turský, Tržický, Kunst – A. Dlouhý, Kuťák, Z. Král – Jeník, Bittner, D. Špaček – Hrabík, Hrníčko, Psota – Bělohorský, Chrtek, R. Veselý.

Poslední zápas Benátek nad Jizerou

HC Benátky nad Jizerou vs. HC Energie Karlovy Vary 0:6 (0:2, 0:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 3. Kverka (Kovačevič, Sičák), 20. Kovačevič (Balán), 21. Balán (T. Rachůnek, Flek), 34. Flek (Balán, T. Rachůnek), 47. M. Rohan (Balán, T. Rachůnek), 55. Kovačevič (Stloukal).

Sestava Benátek: Stezka – Maier, T. Hanousek, Jandejsek, Husa, Tržický, Mirochnikov – Jašek, J. Mikyska, Z. Král – Hrníčko, Bittner, Kuťák – Šír, R. Veselý, Bělohorský – Nezbeda, Janele, Wiencek.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!