3. 1. 2018 | Tomáš Nejedlo

Ve čtvrtek k Jizeře zamíří Frýdek-Místek. Vstoupí Benátky do nového roku pravou nohou?

Extraliga do nového kalendářního roku 2018 vstoupí ve středu 3. ledna, druhá nejvyšší soutěž WSM liga o den později - netradičně ve čtvrtek. Benátečtí hokejisté po zlepšených výkonech touží uspět v domácím duelu s Frýdkem-Místkem, který neprožívá příliš úspěšně období. Prosinec byl pro bíločervené Rysy měsícem "bodové diety", pět posledních utkání navíc čtvrteční soupeř prohrál. Utkání bude na benáteckém zimním stadionu sehráno ve čtvrtek 4. ledna se začátkem v 17:30 hodin a jeho průběh tradičně nabídne také textový on-line přenos!

Rysové padli pětkrát v řadě, balancují na hranici play off

První polovinu letošní sezóny sehráli hokejisté Frýdku-Místku k vlastní spokojenosti velmi dobře. V tabulce se pohybovali v první osmičce, tedy na pozicích zajišťující účast ve vyřazovacích bojích. I proti favoritům se svěřencům Jiřího Juříka a Marka Malíka dařilo. Podobně jako předchozí benátecký soupeř z Přerova, i Frýdek-Místek dokázal obrat i mančafty ze samé špičky tabulky. S Karlovými Vary i Českými Budějovicemi uspěl dokonce v obou dvojzápasech první poloviny tabulky. Kolísání výkonnosti přišlo až v závěru měsíce listopadu, kdy Severomoravané doma odevzdali dva body poslední Kadani a na svém ledě padli s i průměrnou Třebíčí.

Od domácí prohry s Třebíčí v pětadvacátém kole zvítězili bíločervení pouze dvakrát, a sice u týmů ze spodku tabulku – v Kadani a s Litoměřicemi. Jinak farma extraligového Třince posbírala řadu porážek, padla nyní pětkrát v řadě. V prodloužení Frýdek-Místek doma nestačil na konkurenční Havířov, naposledy Rysové pocítili letošní kvalitu Prostějova, když v domácím prostředí prohráli 2:5. I proto Benátečtí rozhodně nejsou bez šance, domácí výkon s Kadaní byl velmi dobrý, mnoho nescházelo, aby celek od Jizery bodoval i na horkém přerovském ledě.

Vyrovnaní gólmani i absence zkušeného Mikulíka

Trenéry frýdecko-místeckého týmu jsou i letos Jiří Juřík a Marek Malík, mimochodem bývalý reprezentant a obránce, který v zámořské NHL sehrál bezmála sedm stovek utkání. V brance dostal zatím nejvíce důvěry Jan Strmeň, náhradní brankář třineckých Ocelářů. Čtnáctkrát pak chytal Lukáš Daneček, někdejší opora Havířova a nyní již třetí sezónu spolehlivý gólman Frýdku-Místku. Rysové těží také z faktu, že partnerský Třinec má velmi kvalitní trojici takřka vyrovnaných gólmanů – Hrubce, Hamerlíka a právě Strmeně.

Patrně největší ztrátou je však bezesporu absence zkušeného sedmatřicetiletého Milana Mikulíka, který byl v první polovině sezóny kapitánem týmu a také nejproduktivnější hráčem. V osmnácti duelech si připsal čtrnáct bodů (5+9) a i díky tomuto příspěvku si tento ostravský rodák vysloužil posun do extraligového Třince, kde se dalšími starty v nejvyšší soutěži přiblíží čtyřstovce odehraných zápasů mezi tuzemskou elitou. Jak citelná tato ztráta pro Rysy je, se ukázalo v již zmiňovaných nedávno odehraných duelech. Absenci Mikulíka tak produktivitou zastupují aktuálně nejproduktivnější Antonín Pechanec (5+21), nejlepší střelec David Klimša (11+4) či teprve sedmnáctiletý talent Michal Kvasnica, mládežnický reprezentant. Kapitánské „C“ po Mikulíkovi přebral neméně ostřílený Rostislav Martynek, jenž tak přebral jeho úlohu lídra. Zkušenosti předává i obránce Ctirad Ovčačík.

Poslední zápas Frýdku-Místku

34. kolo, HC Frýdek-Místek – LHK Jestřábi Protějov 2:5 (0:0, 1:3, 1:2)

Branky a nahrávky: 38. Matyáš (Martynek), 50. J. Kalus (Przybyla) – 24. Rudovský (TS), 32. M. Drtina (Nouza, Divíšek), 33. Prokeš (Nestrašil, Žovinec), 41. Rudovský (Divíšek, Nouza), 43. Žovinec (Nestrašil, Prokeš).

Sestava Frýdku-Místku: Strmeň (43. L. Daneček) – Bartko, L. Kovář, Zahradníček, Ovčačík (A), Matyáš, Piegl, D. Stránský – Marek Růžička, Pechanec, Christov – Martynek (C), Bajtek, Kofroň – Štumpf, Klimša (A), Kvasnica – Franek, Przybyla, J. Kalus.

Vzájemné zápasy

S loňským soupeřem z předkola play off se Benátečtí letos poprvé střetli v rámci 10. kola na benáteckém ledě a Středočeši v tomto duelu sahali po třech bodech. Domácí vedli trefou Radka Veselého, Severomoravané pak kontrovali brzkým vyrovnáním z hole Kvasnici. Na další trefu se v utkání s řadou trestných minut čekalo až do třetí části hry, když v 44. minutě poslal Benátky do trháku Bittner. Pět minut chybělo od plného bodového zisku, neboť vyrovnání zařídil zkušený obránce Ovčačík. Následné prodloužení hosté rozhodli v jeho poslední minutě, extraligou protřelý Milan Mikulík proměnil trestné střílení a Frýdek vezl dva body.

Na ledě Rysů se Benáteckým vůbec nepovedly první dvě třetiny, kdy řádění domácích hrozilo drtivým debaklem. Právě v tomto utkání započala dlouhá série Benátek bez bodového zisku. Po čtvrtém inkasovaném gólu v 22. minutě střídal hostující brankář Kořenář, který mimochodem nyní zazářil v dresu reprezentační dvacítky ve čtvrtfinálovém utkání s Finskem. Až za stavu 6:0 pro celek od Ostravice se prosadili Benátečtí, skóre kosmeticky upravili Mikyska, Špaček a Kuťák na „přijatelných“ 3:6 z hostujícího pohledu.

Poslední vzájemný zápas – 18. listopadu

23. kolo, HC Frýdek-Místek HC Benátky nad Jizerou 6:3 (2:0, 3:0, 1:3)

Branky a nahrávky: 8. Klimša (Pechanec), 19. Klimša (Peterek, Pechanec), 21. Bajtek (Pechanec, Haman), 22. Bajtek (Peterek, Piegl), 40. Kvasnica (Zahradníček), 45. Peterek (Ovčačík) – 46. J. Mikyska, 53. D. Špaček (Lakatoš, Chrtek), 59. Kuťák (R. Veselý, Wiencek).

Sestava Frýdku-Místku: Strmeň – L. Kovář, Haman, Ovčačík (A), Zahradníček (A), D. Stránský, Matyáš, Piegl – Kvasnica, J. Kalus, Pechanec – Bajtek, Harkabus, Osmík – Kaukič, Kafka, Przybyla – Klimša (C), Peterek.

Sestava Benátek: Kořenář (22. Stezka) – Kunst, Husa, Jan Bednář, Plutnar, Pyrochta, Mirochnikov – A. Dlouhý (A), J. Mikyska, Lakatoš – D. Špaček (C), Chrtek, Z. Král – Psota, Bittner, Hrníčko – Wiencek, Kuťák, R. Veselý.

Poslední zápas Benátek nad Jizerou

35. kolo, HC ZUBR Přerov - HC Benátky nad Jizerou 4:3 (3:1, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 3. Šlahař (Sýkora, Doležal), 11. Goiš (Plášek, Zbořil), 15. Sýkora (Chmelíř, Malina), 37. Navrátil (Pala) – 11. Hrníčko, 31. Kuťák (Hanousek, Veselý), 60. Bittner (Jašek, Havlín).

Sestava Benátek: Stezka – Husa, Havlín, Bednář, Kunst, Mirochnikov, Niko, Hanousek – Král, Chrtek, Jašek – Psota, Bittner, Hrníčko – Bělohorský, Kuťák, Veselý – Wiencek, Nezbeda, Průžek.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.