10. 1. 2018 | Věra Novotná

Maier i Žajdlík vyhlíží odvetu. Máme Vsetínu co vracet, říká mladý gólman

Po bezbrankové první třetině přišlo znovu osudné druhé dějství, v němž svěřenci trenéra Kudrny dvakrát inkasovali a ztrátu tak museli dohánět v posledních dvaceti minutách. Tehdy se ještě dokázali hned ve dvou případech dotáhnout na rozdíl jediné branky, na zvrat v utkání to ale nestačilo.

Po duelu jsme vyzpovídali Patrika Maiera, který byl hlavním aktérem prvního vzájemného duelu na Lapači a Matěje Žajdlíka, jenž se poprvé představil na domácím ledě v rámci WSM ligy.

Patrik Maier byl ústřední postavou úvodního duelu na Lapači. Tehdy byl totiž jeden z prvních, kteří shodili rukavice k větší výměně názorů. I v zápase 12. kola byly k vidění menší strkanice, nic vážného prý ale nehrozilo. „Dneska ani ne. Tentokrát byl zápas klidnější. Ve Vsetíně sehráli velkou roli diváci,“ řekl Maier, jenž byl s odehraným zápasem spokojený. „Odehráli jsme slušný zápas, ale nedali jsme góly. Soupeř proměnil více šancí než my a tím pádem vyhrál,“ shrnul šedesát minut hry. V prvních čtyřiceti ale vyslali Benátečtí na branku pouhých jedenáct střel. „To není moc, bohužel. Měli bychom více střílet, než tahat puky. Proto nedáváme tolik gólů, kolik bychom chtěli,“ přiznal slovenský obránce.

S čím ale proti Vsetínu mohli být hráči Benátek spokojení, to jsou ubráněná oslabení. Těch sehráli Středočeši hned sedm, z toho dovolili soupeři jediný gól. „Kluci odehráli skvělá oslabení a hodně blokovali střely. Dobré to bylo, ale nevyhráli jsme,“ připomněl hořký fakt. Právě Maier byl při jednom ze svých bloků zasažen pukem do nohy a s velmi bolestivou grimasou se vydal ke střídačce. „Potřeboval jsem led a trošku obstřiku, ale měl bych být v pohodě. To patří k hokeji,“ řekl.

Klíč do odvety vidí Patrik Maier především ve zvýšení počtu střeleckých pokusů. „Musíme více střílet, dát víc branek a pak si myslím, že určitě uděláme nějaký bod,“ poodhalil plán proti Vsetínským. Druhou důležitou věcí může být také úvodní branka duelu. „Od první minuty se musíme tlačit do brány a střílet. Když dáme góly na začátku, bude pak snazší udržet výsledek. Třetím dílkem skládačky bude výkon benáteckého brankáře, který se dnes velmi dobře uvedl. „Matěj velmi pomohl týmu a odehrál výborný zápas. Doufáme, že zítra zopakuje to samé,“ uzavřel svůj rozhovor Patrik Maier.

Druhým zpovídaným nemohl být nikdo jiný než talentovaný Matěj Žajdlík, jenž se mezi třemi tyčemi v Benáteckém dresu nepředstavil poprvé. „Naskočil jsem už v Litoměřicích do půlky zápasu. Tehdy jsem se docela klepal, to musím přiznat,“ připomněl svůj start v Kalich aréně. V prvním domácím zápase byl ale klidný. „Teď už jsem věděl, že jdu do zápasu od začátku, připravil jsem se na něj a bylo to v pohodě,“ přiznal. Pokud ale stál blíže k hostujícímu kotli, občas ho klid opustil. „Vsetínský kotel mě trošku znervózňoval, ale popasoval jsem se s tím. Mám takovou atmosféru rád,“ řekl.

Atmosféru si užívali všichni, oba tábory hokejových příznivců nenechaly své hlasivky odpočinout. „Atmosféra byla skvělá. Vsetínský kotel byl hodně slyšet, do toho se přidal náš benátecký kotel a udělali vynikající atmosféru. Byl to výborný zápas, škoda, že se špatným koncem," přešel Žajdlík k dohrávce 12. kola, která skončila výsledkem 2:4 pro benátecký celek. „Ani nevím, kolik na mě šlo střel, ale myslím, že to byla slušná porce,“ tušil. Celkem letělo na Matěje 37 střel, z toho čtyři zapadly za jeho záda. Občas mě nachytali, jako třeba při posledním gólu pod nohu. Je to škoda,“ posteskl si.

Celých prvních dvacet minut ale držel své brankoviště nedobytné. Poprvé jej z protiútoku překonali vsetínští hokejisté ve 27. minutě. „Soupeř objel branku a našel z druhé vlny svého spoluhráče. Nechal jsem se jeho zatažením za bránu rozhodit a potom už jsem na ně byl krátký. Trefil mi to pod ruku,“ popsal otevírací gól celého zápasu. Nějaké maličké chyby tam z mé strany byly, věřím ale, že se do příštího zápasu zlepší,“ dodal. Již nyní se ale může soustředit na odvetný zápas, který vypukne přesně po čtyřiadvaceti hodinách. „S klukama jsme si v kabině řekli, že jim máme co vracet. Myslím si, že nastoupíme o dost silnější a odehrajeme úplně jiný zápas. Trošku jim zatlačíme na nervy a nedáme jim čichnout tolik, jako v tomto duelu. Věřím, že odvetu zvládneme za tři body a bude to úspěšný zápas.“

Pokud jste se dobře dívali na hokejku Matěje Žajdlíka, všimli jste si jejího růžového konce. Nás proto zajímalo, zda má zrovna tato páska určitou symboliku. To je jen speciální grip, který se vyrábí v různých barvách. Zrovna jsem zkrátka zvolil růžovou. Vůbec v tom není žádná symbolika. Je to čistě barva, která se příští zápas může změnit,“ vysvětlil juniorský gólman, jenž poprvé zakouší seniorskou soutěž. „Ve WSM lize už jsou chlapi. My sice máme mladý kádr, kde jsou kluci skoro stejné ročníky jako já, ale už je to dospělý hokej. Je to znát třeba i na atmosféře, je úplně jiná. Hokej je rychlejší, tvrdší, herní myšlení je jiné. Nedá se to srovnat,“ uzavřel pozápasový rozhovor Žajdlík.

FOTO: Zdeněk Langšádl – PPNA.cz, hcbilitygri.cz

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!