26. 1. 2018 | Věra Novotná

Benátecké čeká dobře bráněná tvrz na jihu Čech, míří na led lídra

V minulém kole dokázali Benátečtí konečně bodovat, na domácím ledě získali poprvé v této sezoně skalp Ústí nad Labem v podobě výhry 4:2. Rádi by toto vítězství potvrdili, avšak nečeká je nic jednoduchého. Dalším soupeřem jim totiž bude lídr tabulky z Českých Budějovic, který na domácím ledě padl v aktuální sezoně pouze jedenkrát. Motoru se ale daří dlouhodobě, v posledních osmi duelech bodovali Jihočeši pokaždé. I díky této šňůře si stále drží první pozici s náskokem čtyř bodů na druhé Karlovy Vary.

Zda parta trenéra Kudrny dokáže Motor překvapit jako v prvním vzájemném duelu, sledujte v sobotu 27. ledna. Úvodní buly bude vhozeno v 16:30. Vše důležité přinese tradičně server onlajny.com.

Jihočeši chtějí napravit loňskou baráž

Jihočeši zvítězili v základní části WSM ligy v ročníku minulém, k obhajobě titulu mají nakročeno i v aktuální sezoně. Co by však Motor zopakovat nechtěl, to je baráž o extraligu. V ní totiž Budějovice vyhrály pouze čtyři z dvanácti duelů a skončili v mini-tabulce poslední.

V novém roce nepoznali hráči Českých Budějovic hořkost porážky, po níž by odešli bez bodu do tabulky. Pětkrát plně bodovali a proti svému největšímu pronásledovateli, druhým Karlovým Varům, dokázali zvítězit na nájezdy. Jediné lehké zaškobrtnutí přišlo na ledě pražské Slavie, kde musela rovněž rozhodnout dovednostní disciplína. Pražané byli úspěšnější a poslali Jihočechy domů s jedním bodem a prohrou 3:4sn.

Posledních pět zápasů Českých Budějovic

Rytíři Kladno vs. ČEZ Motor České Budějovice 1:2

ČEZ Motor České Budějovice vs. HC Zubr Přerov 3:1

ČEZ Motor České Budějovice vs. HC Stadion Litoměřice 1:0

HC Slavia Praha vs. ČEZ Motor České Budějovice 4:3sn

ČEZ Motor České Budějovice vs. AZ RESIDOMO Havířov 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Vampola (J. Mikyska, Čermák), 9. Nedorost (L. Květoň, Pajič), 50. Rob (Vráblík, Pajič).

Sestava Motoru: Kváča – Kutlák, Pýcha, Pavlin, Čáp, Fillman, Vráblík, Kachyňa – L. Květoň, Pajič, Nedorost – Mikyska, Vampola, Čermák – Heřman, Rob, Jonák – M. Bárta, Galamboš, M. Novák.

Motor s posílením kádru nekončí ani v novém roce

Z Litvínova přišel do konce sezony na hostování Richard Nejezchleb, jenž přináší zkušenosti ze zámořských soutěží Western Hockey League či American Hockey League. V letošní sezoně naskočil za Litvínov k 22 zápasům, v nichž nasbíral 6 bodů (5+1). V dresu Jihočechů se představil třikrát, na svůj premiérový bod ale zatím čeká.

V sezoně 2015/2016 nastupoval za České Budějovice oblíbenec benáteckého publika Josef Mikyska, jenž se nyní do kádru Motoru vrací. U řeky Jizery odehrál v letošní sezoně vinou zranění pouze 14 zápasů, i v nich ale zanechal výraznou stopu v podobě 15 bodů (8+7). Rovněž v dresu s M na prsou již stihl bodovat. Ve čtyřech duelech přispěchal na pomoc dvěma asistencemi.

Taktéž obranné řady hlásí posilu. Po 21 zápasech v dresu Přerova přichází na hostování Zdeněk Čáp, jenž stihl naskočit i v české nejvyšší soutěži. V Hradci Králové nebodoval. Na druhou stranu v dresu Olomouce stihl v osmi zápasech dva body (0+2). Na jihu Čech se bodově chytil hned od samého začátku. Ve dvou odehraných duelech jedenkrát skóroval.

Statistické okénko

Jihočeši mají skvělou obranu a spolehnout se mohou i na své maskované muže. Díky dobré práci ve vlastní obranné třetině dovolili soupeřům ve 42 zápasech 69 branek a jsou nejméně inkasujícím týmem. Se svými 119 vstřelenými góly se nachází v TOP10. Ve které ze statistik ale znovu vedou, to jsou střely na branku za zápas. Gólmana svého protivníka zaměstnají v průměru více než 34 střelami.

Ruku v ruce s výbornou obranou jdou zvládnutá oslabení. V této statistice patří Jihočechům rovněž 1. místo s 92,27% úspěšností bránění. Co se početních výhod týká, tam už to tak růžové není. Motor se v přesilových hrách trápí a s využitím 15,71 % je pátým nejhorším celkem ligy.

Mezi jednotlivými hráči vyniká Václav Nedorost, jenž se s 36 body (15+21) drží na 8. příčce ligové produktivity. Mezi nejlepší desítku pronikl i mezi střelci a ani TOP10 mezi asistenty mu není vzdálená. K překonání desáté příčky potřebuje Nedorost dvě přesné přihrávky.

Druhým nejproduktivnějším hráčem Motoru je Miloslav Čermák (25 bodů, 8+17), jenž je rovněž druhým nejčastěji asistujícím hráčem. Třetím do party českobudějovické produktivity je s 23 body (11+12) Filip Vlček, druhý nejlepší střelec týmu.

Zastavit se je nutno u maskovaných mužů. Jak Petr Kváča, tak David Gába figurují v TOP3 nejlépe chytajících gólmanů. Zápasově i statisticky má navrch Kváča, jenž rovněž působil i u řeky Jizery. Jeho aktuální čísla hlásí úspěšnost zákroků 93,47 % a hned pět čistých kont. Právě ve vychytaných nulách se dělí o první pozici v rámci WSM ligy.

David Gába odchytal o 11 duelů méně, čísla má však také velmi pěkná. Úspěšnost jeho zákroků se zastavila na 93,45 % a i v počtu čistých kont svému parťákovi sekunduje. Momentálně najdeme v jeho statistikách nuly tři.

Tváří v tvář

Vzájemné duely

Co říká o zápase Ondřej Chrtek?

Jaká bude příprava? Na Budějovice se budeme připravovat jako na každého jiného soupeře. Neviděl bych v tom něco výjimečného.

Jaký nás čeká soupeř? Budějovice jsou první, mají velmi zkušený tým…Musíme hrát týmově a obětavě, mít i trochu toho štěstí. Potom můžeme pomýšlet na body. Poslední zápasy jsme neodehráli vůbec špatně, musíme makat. Síla v našem týmu je, ale nesmíme dělat zbytečné chyby.

Kdo dá gól? Gól bych přál úplně každému, ale je jedno, kdo ho dá. Na prvním místě je vždycky týmový úspěch.

Oba soupeři na sebe narazili ve 4. kole na ledě Benátek nad Jizerou. Domácí tehdy svému soupeři nedovolili jedinou branku a slavili překvapivé vítězství 3:0. V odvetném zápase Jihočeši potvrdili svou roli domácího favorita a vrátili Středočechům porážku poměrem 2:5. Ve třetím vzájemném duelu rovněž svítila nula na tabuli skóre. Tentokrát to ale byli Benátečtí, kteří nedokázali vyzrát na soupeřova gólmana a padli 0:5.

V benátecké partě se proti Jihočechům daří Ladislavu Bittnerovi, který proti Motoru skóroval ve dvou zápasech. Ke dvěma brankám přidal ještě jednu asistenci. V obou zápasech, kdy se Benátečtí trefili do branky Budějovic, asistoval u gólu i Petr Wiencek. Prosadí se některý z této dvojice i v posledním vzájemném duelu?

Poslední vzájemný zápas – 9. prosince

HC Benátky nad Jizerou vs. ČEZ Motor České Budějovice 0:5 (0:2, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 3. Jonák (Rob), 4. Rob (Fillman), 22. Vampola (Čermák, Vlček), 56. Kučný (Vlček, Kutlák), 56. Heřman (Rob, Vráblík).

Sestava Benátek: Kořenář – Husa, T. Hanousek, Niko, Havlín, Jandejsek, Mirochnikov – Teplý, J. Mikyska, Z. Král – Hrníčko, Bittner, Vantuch – R. Veselý, Nezbeda, Bělohorský – Šír, Burda, Wiencek.

Sestava Č. Budějovic: Gába – Kučný, Kutlák, Pýcha, Pavlin, Vráblík, Fillman – Nedorost, Pajič, M. Bárta – Čermák, Vampola, Vlček – Jonák, Rob, Heřman – Galamboš.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.