8. 5. 2018 | Věra Novotná

Brankářský post máme vyřešený, potvrdil sportovní ředitel Jan Slivka

Pomalu se blíží začátek nového ročníku WSM ligy a my jsme se proto sešli se sportovním ředitelem Janem Slivkou, který se ohlédl nejen za ročníkem uplynulým. Prozradil, na které známé tváře se benátečtí fanoušci mohou těšit, kdo bude zastávat gólmanský post i změny v trenérském týmu.

Jak hodnotíte uplynulý ročník WSM ligy?
Sezona rozhodně tabulkově nevypadala dobře, naopak bych řekl, že vypadala přímo hrozně. Nicméně výkony, zvláště v úvodu soutěže, byly perfektní. V první čtvrtině jsme uhráli dvacet bodů, což byla paráda. Pohybovali jsme se v první polovině tabulky. Co se stalo potom, nevím. Další dvě čtvrtiny jsme v uvozovkách pohnojili, uhráli jsme pouhých sedm bodů, což nás dostalo na spodek tabulky, odkud jsme se nedokázali vyhrabat.

Pokud se na minulý ročník podíváme trochu ze široka a podíváme se, jaký kádr minulý ročník odehrál, tedy že devadesát procent hráčů bylo mladších dvaceti let a padesát procent mladší devatenácti let, tak jsme se s minulou sezonou popasovali velmi dobře. Samozřejmě nám trochu uškodilo to, že u našeho partnera Bílých Tygrů došlo ke zraněním, díky čemuž nám odešel Petr Kolmann a Dan Špaček. Pepa Mikyska začal až po zranění…Jde ale o provozní věci, které se stávají, a nebudeme se na ně vymlouvat. Minulá sezona splnila ten účel, který jsme chtěli, aby splnila. Hřešili jsme samozřejmě na fakt, že se nesestupovalo, jinak bychom měli tým postavený jinak. My jsme toho ale využili a benátečtí hráči se poté dokázali prosadit i ve vyšších soutěžích. Filip Pyrochta tu odehrál dvanáct zápasů a nyní podepsal s Nashvillem…Vidět byli Jan Jeník, Michal Teplý, Kryštof Hrabík…Zkrátka mladí kluci se dokázali předvést. V obraně to byl třeba Honza Bednář, Vráťa Kunst, Tomáš Hanousek a další. Z tohoto pohledu je vidět, že potenciál u týmu byl a máme na čem stavět do dalších sezon.

V průběhu sezony odešel Petr Kolmann spolu s Danem Špačkem a dalšími, byla i to možná příčina nepovedené druhé čtvrtiny?
Absence starších hráčů má souvislost i s dalšími věcmi, nejen s pobytem na ledě. Starší hokejisté jsou v týmu důležití i pro trénink a chod kabiny. Přeci jen, když mladí vidí ve svém týmu autoritu, tak se chovají a pracují trošku jinak. Určitě to sezonu ovlivnilo, avšak neříkám, že nejvýraznější měrou.

Trenér Kudrna v posezonním rozhovoru řekl, že se na výsledcích podílel i zápasový program. Souhlasíte s tím?
S tím souhlasím. Spousta kluků navíc plnila své povinnosti i v juniorských soutěžích. Někteří tedy hráli i čtyři zápasy za týden. Ať je to jak chce, na osmnáctiletý organismus je takový program opravdu velkou zátěží. Na začátku sezony se to ještě tolik neprojevilo, ještě se vše dalo fyzicky stihnout. Jak ale postupně WSM liga nabírala na obrátkách, bylo jasné, že se to později musí projevit.

Příští sezona se navíc o čtyři kola rozšíří…
Je to pravda. Když jsem se podíval na rozpis nového ročníku, tak to vychází měsíčně na jedenáct až dvanáct zápasů. Každý si tedy spočítá, že se bude hrát pomalu každý druhý den.

Jak to vypadá s posilami do týmu?
Pozitivní věcí je, že u Tygrů podepsal smlouvu Marek Schwarz, který ji podepsal s vědomím, že před ním bude Will, tedy víceméně jako dvojka, a s tím, že bude hodně využívaný na farmě. Myslím si, že se Žajdlíkem bude tvořit dobrou dvojku do nadcházející sezony, protože i Matěj Žajdlík prokázal, že je pracovitý kluk a že je schopný odchytat velké zápasy. Vzpomeňme si třeba na jeho čisté konto v domácím zápase s Karlovými Vary. Tento velmi důležitý post tak máme vyřešený.

Vypomohou i hráči, na které jsme byli zvyklí z minulého ročníku?
Na začátek sezony, s vědomím, že stát se může leccos, počítáme s Petrem Kolmannem a Danem Špačkem. Vím, že naše fanoušky zajímá především Josef Skořepa, který skončil v Jihlavě, ale po dlouhém uvažování jsme dali přednost Pepovi Mikyskovi. Na dva takovéto hráče nemáme peníze.

Hráčům začala také suchá příprava, budou se hlásit u stejného trenérského týmu?
Co se týče trenérského týmu, je malinko obměněný. Zůstávají hlavní trenér Jiří Kudrna a asistent trenéra Antonín Nečas. Skončil pan Čermák, kterého nahradil Valdemar Jiruš, který v minulé sezoně vedl liberecké juniory. Fandové si na něj jistě vzpomenou jako na vynikajícího obránce. Kluky zná velmi dobře, pracoval s nimi, takže určitě bude velkým plusem. Spolu s Jiřím Kudrnou velmi dobře znají jejich charaktery, dovednosti a možnosti.

Množily se dotazy na valnou hromadu, která proběhla. Týkala se také „A“ týmu?
Jednalo se o valnou hromadu zapsaného spolku, což je především benátecká mládež. A-tým se krátce rozebíral v diskuzi, ale primárně se zde řešil mládežnický hokej.

Velkou vlnu diskuze zvedl přesun utkání mezi Benátkami a Kladnem. Mnoho fanoušků to nelibě neslo…
Nemyslím si, že nám to uškodilo. Benátecký klub udělal maximum, aby všichni naši fanoušci mohli v Liberci být. Dostali jsme lístky, které jsme prodávali na našem stadionu, vypravili jsme autobusy pro fanoušky…Zápas navíc odvysílala Česká televize, což by na stadionu v Benátkách nebylo možné.

Zpět k příští sezoně, na jaké soupeře se mohou benátečtí fanoušci těšit vzhledem k přípravným zápasům?
Na webových stránkách je již připraven rozpis utkání. Prozatím ještě není kompletní, čekáme ještě na potvrzení ze strany Litoměřic a dalšího zahraničního týmu. Do Benátek přijede například kazašský tým Pavlodar, kde hrával například Tomáš Vak. Dále se benátečtí fanoušci mohou těšit na Salcburk.

Už jste přemýšlel nad cílem příštího ročníku?
Po sezoně a před sezonou jsme absolvovali sezení s panem generálním manažerem Jechem, koučem Pešánem a sportovním ředitelem, kde jsme si jasně řekli, že našim cílem pro nadcházející ročník bude play off. Myslím si, že na to máme, pokud kádr zůstane takový, jaký si ho představujeme - tedy s hokejisty z minulé sezony, kteří mají veliký potenciál a staršími hráči. Chceme se pohybovat v polovině tabulky. Neříkám, že play off stoprocentně hrát budeme, ale budeme o něj bojovat.“

Pane řediteli, děkujeme za rozhovor!

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.