30. 6. 2018 | Věra Novotná

Mládí i zkušenosti v benáteckém brankovišti

Jsme znovu zpět s Kronikou benátecké sezony, v níž se dnes krátce zastavíme znovu mezi třemi tyčemi. Ty v uplynulé sezoně hájil dvacetiletý Matěj Žajdlík společně s Jiřím Stejskalem, který v dresu Benátek nad Jizerou odchytal deset sezon. Ročník 2017-2018 byl jeho posledním, neboť v zápase 52. kola proti HC Slavia Praha se Stejskal rozloučil se svoji kariérou. Pojďme si tyto dva maskované muže připomenout trochu blíže.

Devatenáctiletý Matěj Žajdlík se v uplynulém ročníku WSM ligy poprvé představil mezi muži. V sezoně předtím pouze jedinkrát seděl mezi Benáteckými hráči jako brankář číslo dvě, do hry však tehdy ještě nezasáhl.

V sezoně 2017-2018 figurovalo jméno trutnovského rodáka poprvé na hráčské listině ve 34. kole. Tehdy vyjel s Benáteckými na zápas proti Kadani, výhru 7:3 ale sledoval pouze z lavičky, když kryl záda Aleši Stezkovi. První start přišel o tři kola později, ve venkovním utkání na ledě litoměřického Stadionu. Tehdy šel Žajdlík mezi tři tyče ve 30. minutě, porážku 4:5 již ale parta trenéra Kudrny odvrátit nedokázala.

Svůj nejlepší zápas uplynulé sezony zažil Matěj Žajdlík ve 44. kole. Na led Benátek nad Jizerou přijely favorizované Karlovy Vary, očekávalo se, že pro Energii bude duel jasnou záležitostí. Opak byl však pravdou, neboť díky vynikajícímu výkonu Žajdlíka v brance, kterého podpořila obrana spolu s dvěma góly, o něž se postarali Veselý společně s Chrtkem, si Benátečtí došli pro tři body za výhru 2:0.

Celkem si Žajdlík ve své premiérové sezoně připsal dvanáct zápasů, v nichž se představil mezi třemi tyčemi. S úspěšností 88% může být spokojený, v nadcházející sezoně ale bude chtít svá čísla jistě ještě vylepšit.

Čtyři otázky pro Matěje Žajdlíka

Jak sis ty osobně minulou sezonu užil?
„Sezona z mého pohledu nebyla špatná. V Benátkách se sice výsledkově moc nepovedla, ale zažil jsem tam hned několik skvělých zážitků. Ať už to byl zápas proti Kladnu, kde nastupoval Jaromír Jágr a Petr Nedvěd ve vyprodané Home credit aréně, nebo pár jiných zápasů, třeba proti Varům, kde jsme vyhráli 2:0. Já chytal ještě také za juniory, kde jsme byli vicemistry, takže to je určitě úspěch. Takový výsledek tu ještě u juniorů nebyl.“

Řekni nám ještě něco víc o zápasu s Jaromírem Jágrem. Jak na něj s odstupem času vzpomínáš?
„Jak už jsem zmínil, neskutečně jsem si tento zápas užil. Je to určitě něco neobvyklého, co se nestává každý zápas - hrát proti takové legendě před takovou atmosférou, která byla v Liberci. S Jardou jsme se akorát na konci zápasu obejmuli, ale jinak asi nebyl zvědavý na nějaké vtípky od mladého kluka, jako jsem já (smích). Během zápasu se na mě ale poškleboval, když jsem mu chytil par střeleckých pokusů. Byl to nezapomenutelný zážitek a rád na to vzpomínám. Teď už to je ale pryč.“

Práskni kluky - Kdo tráví nejvíc času se svým zvířecím miláčkem?
„To je těžká otázka. Netroufám si říct, kdo z mých spoluhráčů, ale vím, že já se svým pejskem trávím dost času…Snad je s mojí péčí spokojený (smích).“

Pokud bys měl dělat jakékoliv povolání, které by to bylo a proč?
„Nepřemýšlím nad jiným povoláním, než je hokej, tak se mi těžko odpovídá, ale rád bych třeba trénoval, protože k hokeji mám vztah od malička. Možná bych přemýšlel nad armádou či něco podobného, to mě hodně zajímá a líbí se mi.“

_____________________________________________

Ve věku 35 let pověsil své brusle na hřebík Jiří Stejskal. Symboliku v jeho kroku můžeme najít hned dvojí, o tom ale až později. V minulém ročníku se Stejskal do hry v Benátkách nedostal, pojďme si proto připomenout jeho celkové působení ve středočeském celku.

Poprvé oblékl Stejskal benátecký dres v ročníku 2007-2008, odchytal tehdy 25 zápasů s úspěšností 90,8%. Svůj debutantský výkon překonal o dvě sezony později, kdy do svých statistik přidal 36 duelů a vylepšil svou úspěšnost zákroků na 92,6%. Právě sezona 2010-2011 byla jeho nejlepší.

Od roku 2013 se Jiří Stejskal začal na benáteckém ledě objevovat spíše sporadicky a přesunul se do Jablonce nad Nisou, kde se představil rovněž ve vyřazovacích bojích. Náročným byl pro pětatřicetiletého gólmana ročník 2016-2017. Tehdy sice v Benátkách v základní části neodchytal jediný zápas, naproti tomu v Jablonci nastoupil mezi tři tyče ve 25 duelech. V čase play off byl poté povolán, aby vypomohl Benáteckým v sérii proti Frýdku-Místku. Zároveň se pokusil přiblížit Jablonec WSM lize.

V uplynulém ročníku odehrál v dresu Benátek nad Jizerou jen jediné utkání. Stalo se tak v 52. kole proti Slavii Praha. Právě v pražském klubu odstartoval Stejskal své začátky hokejové kariéry. Po deseti letech v Benátkách se tedy rozhodl, že právě po tomto duelu ukončí svou bohatou kariéru.

Čtyři otázky pro Jiřího Stejskala

Kariéru jsi v minulé sezoně ukončil, jak na ni vzpomínáš? Nelituješ svého rozhodnutí?
„Nelituji vůbec. Celý rok jsem netrénoval, protože byli k dispozici tři gólmani a bez tréninku se chytat nedá. Měl jsem práci u mládeže a akademie Liberce, proto jsem nestíhal tréninky v Jablonci. Když jsem se dozvěděl, že půjdu do zápasu proti Slavii, tak to přišlo úplně samo. Na kariéru budu vzpomínat v dobrém, ale je to minulost a tou se žít nedá. Mám práci, která mě baví a naplňuje, což je hlavní.“

Na kterého hráče z Benátek a z řad soupeřů si budeš nejvíce pamatovat a proč?
„Za tu dobu se tam vystřídalo hodně hráčů, tak nechci nikoho urazit a na nikoho zapomenout. Parta tam byla vždy super.“

Práskni kluky - kdo z nich nejvíce porušuje jídelníček?
„Jednoznačně kustod Marcel Krejsa.“

Kdyby sis měl vybrat jakékoliv místo na zemi, kde strávit dovolenou, kde by to bylo?
„Kdekoliv, když budu s rodinou a hafany.“

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!