15. 7. 2018 | Věra Novotná

Hanousek poprvé mezi muži a Nikův tříbodový zápas

V předposledním díle Kroniky benátecké sezony zamíříme do zadních řad celku HC Benátky nad Jizerou. V těch se v letošní sezoně ukázal navrátilec benáteckých barev Ján Niko a poprvé mezi muži bojující Tomáš Hanousek. Jak si oba beci v uplynulé sezoně vedli a jak se těší na nadcházející ročník?

Devatenáctiletý obránce Tomáš Hanousek začal svou kariéru ve Švédsku, jehož občanství mu vedle českého také patří. Chvíli poté to vypadalo, že se Hanousek usadí v EBEL lize, za klub Orli Znojmo si ale připsal jen tři starty a zamířil pod Ještěd.

Za tygřata do dvaceti let odehrál mladý bek 14 zápasů, v nichž si zapsal do statistik tři branky a dvě asistence. S juniorkou Liberce pak, jako spousta benáteckých zástupců, zamířil do vyřazovacích bojů, kde se svými spoluhráči skončil těsně pod vrcholem na druhém místě.

Hanousek ale zamířil také do mužské první ligy, kde se přidal k mladému týmu Benátek nad Jizerou. Poprvé jej diváci mohli v benáteckém dresu vidět ve 28. kole, kdy se Benátečtí představili doma proti Havířovu. V kole následujícím, při výjezdu do Ústí, už Hanousek zařídil obě branky Benáteckých, které ale na vítězství nestačily.

První bod v domácím prostředí přišel ve 32. kole, kdy parta trenéra Kudrny hostila Prostějov. Hanousek se blýskl přihrávkou, která však ani tentokrát na vítězství nestačila. Zajímavostí je, že všechny tyto tři body přišly po spolupráci s Josefem Mikyskou. Pokud si vzpomeneme na duo Jiří Černoch – Radek Prokeš, mohli by z Hanouska a Mikysky být v příští sezoně jejich následovníci.

Hanouskův zápas proti Ústí nebyl jediným dvougólovým večerem tohoto mladého beka. Na ledě Litoměřic se Tomášovi povedly znovu dvě branky, přičemž u jedné byl znovu i Mikyska. Bod do statistik zaznamenal devatenáctiletý obránce také v domácím prostředí Bílých Tygrů, kdy ve spolupráci s Petrem Nedvědem nahrával na gól Jakuba Husy.

Co se týče celkových statistik první ligy, ovládl Tomáš Hanousek tabulku střelců mezi hráči do dvaceti let. K prvnímu místu potřeboval pět přesných tref. V celkové produktivitě si prvenství rozdělil spolu s dalšími třemi hráči včetně svého kolegy z Benátek – Vratislava Kunsta. Tabulky hokejistů do dvaceti let ovládl Hanousek také v počtu bodů dosažených v přesilových hrách (3) a v úspěšnosti střelby (14,71%).

Čtyři otázky pro Tomáše Hanouska

Jak jste si užil minulý ročník a jak se těšíte na novou sezonu?
„Užil jsem si ho moc. Dostal jsem tu obrovskou šanci a podporu. Měl jsem možnost sbírat zkušenosti v Benátkách a zároveň vybojovat stříbrnou medaili s juniorkou. Na další sezonu se těším opravdu hodně.“

Na jakou svoji trefu vzpomínáte nejvíc?
„To bude asi ta, kterou jsem dal v Ústí nad Labem. Byl to můj první gól v dospělém hokeji.“

Práskněte kluky – Kdo by s přehledem zvládl módní přehlídku?
„Stoprocentně Matěj Žajdlík.“

Jak jste si užil volno mezi sezonami?
„Chvíli jsem odpočíval, byl jsem se podívat za kamarádama do Švédska, a pak už jsem se jen připravoval, až začne suchá příprava.

________________________________

Po dvou sezonách v dresu Horácké Slavie Třebíč se do Benátek vrátil Ján Niko. Sedmadvacetiletý obránce se v benátecké hale ale příliš neochladil. Pod vedením trenéra Kudrny odehrál deset zápasů, dalších sedmadvacet si jich poté připsal v dresu druholigového Vrchlabí, s nímž došel do vyřazovacích bojů.

Z deseti zápasů v dresu s benáteckým znakem na prsou si Ján Niko připsal tři kanadské body za jednu branku a dvě nahrávky. Na všechny tři zápisy do statistik potřeboval přitom jen jediné utkání. Tím se stal zápas 37. kola, kdy se Benátečtí představili před vlastním publikem. Soupeřem jim tehdy byli Trhači z Kadaně. K vidění bylo hned deset branek, přičemž sedm padlo do sítě Trhačů a Benátečtí se tak mohli radovat ze třech bodů do tabulky. Ján Niko byl nejprve autorem třetí branky Benáteckých a v posledních minutách, konkrétně v 57. a 60., nahrával na další dva góly svých spoluhráčů, které ztvrdily benátecké vítězství.

Čtyři otázky pro Jána Nika

Jak hodnotíte své výkony z minulé sezony?
„Za Benátky jsem hrál víceméně po práci. Nebylo to jednoduché, ale asi jsem nezklamal. Příští sezonu budu lepší.“

S Vrchlabím jste došel do play-off. Jak jste si vyřazovací boje užil?
„Play off nedopadlo podle představ klubu, protože jsme nepřešli přes čtvrtfinále. Byla to škoda, měli jsme silný tým.“

Práskněte kluky - vzpomenete si na nějakou vtipnou historku na ledě či v kabině?
„To mě bohužel teď nic nenapadne.“

Kdybyste mohl trávit dovolenou kdekoliv, kde by to bylo?
„Letos jsem byl v Egyptě. Rád bych se ale podíval na Mallorcu nebo do Dubaje.“

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.