30. 10. 2007 | Pavel Petr, Tomáš Nejedlo

František Výborný se vrátil na místo činu

Při sobotním zápase s Pelhřimovem mohli benátečtí hokejoví příznivci spatřit na zimním stadionu jednu z legend českého hokeje a nynějšího trenéra extraligové Sparty Praha Františka Výborného (na snímku). Rodák z nedalekých Jiren u Prahy a otec slavného útočníka Davida Výborného se přijel podívat na druholigový hokej a možná také navázat spolupráci s benáteckým klubem. Převážnou část své hráčské kariéry strávil v Dukle Jihlava, trénoval mj. v Havířově, Litvínově, Pardubicích, Spartě a také úspěšně vedl slovinskou reprezentaci. Více se už dozvíte v našem rozhovoru, který připravil Pavel Petr.

Objevil jste se spolu s námi zde, na zimním stadionu Benátek nad Jizerou, prozraďte fanouškům, jaký máte vztah k místnímu hokejovému klubu?
Určitě je tu nějaký vztah mezi mnou a benáteckým hokejem, protože na sklonku své hráčské kariéry jsem se zde na několik zápasů objevil a snažil jsem se, i když jsem toho už moc nenatrénoval, pomoci zdejšímu klubu. Lidé, kteří se v té době starali o chod klubu jsou zde stále. Jmenujme například prezidenta klubu Bohumila Bartoně. A protože je dnes příjemný den, tak jsem dodržel svůj slib a zavítal jsem na benátecký zimní stadion shlédnout toto zajímavé utkání.

Vraťme se spolu ještě do minulosti. Ty vzpomínky, které Vám utkvěly v paměti jsou asi především na otevřené kluziště, o kterém se nadneseně říkalo, že když sem soupeř přijede 0:2 prohrává.
Tak to už je opravdu historie a dlouhá doba (smích). Ale popravdě řečeno, hráči kteří zde v té době hráli na to byli zvyklí. Hokejisté, kteří sem jezdili jako hosté však byli zhýčkanější a příjemné jim to asi nebylo. Na zápasy ale chodilo hodně lidí a tradiční čas - sobota odpoledne byla vyhrazena hokeji.

Jak vnímáte benáteckou současnost, to co se zde za ty roky podařilo udělat, ať už je to zastřešení stadionu, výbava a přístavba kabin a mnoho jiných věcí.
Za ty roky se toho tu změnilo hodně. My jsme zde hráli v září přátelský zápas se Spartou proti Mladé Boleslavi a byl jsem velice mile překvapen zázemím klubu. Díval jsem se i na trénink hokejového "potěru" a musím říci, že ten zájem o hokej tu bezesporu je. V otázce áčka si myslím, že není nadlidským úkolem v horizontu tří až čtyř let se pokusit o postup do vyšší soutěže.

Dokonce se zde podle našich informací bude v reprezentační přestávce Sparta krátkodobě připravovat. Můžete nám to nějak přiblížit?
Ano, je to pravda. Bude to vlastně za týden a extraliga bude mít díky reprezentační akci přestávku. Budeme zde absolvovat dvoudenní cyklus. Můj trenérský kolega Marián Jelínek také mluvil o zdejším prostředí velice dobře, protože je tu ještě i nafukovací hala, stravování a ubytování je taktéž blízko, takže si myslíme, že pro takovéto soustředění je to ideální místo.

Pojďme se nyní pohledem vrátit k extraligové soutěži, jak hodnotíte zatím hodnotíte její čtvrtinu?
Extraliga je i letos hodně vyrovnaná a je docela brzo na její hodnocení. Myslím si, že až tak kolem Vánoc se to na čele začne trochu shromažďovat a to hodně napoví. Ve špičce se podle očekávání udržují Liberec, Slavia, České Budějovice nebo také Karlovy Vary.

Jaká je zatím spokojenost či nespokojenost s odehranými zápasy?
Samozřejmě bychom chtěli být co nejvýš, ale hodnotit můžeme až po sezóně. Zatím se nám daří zapracovávat nové hráče do sestavy a doufáme, že s přibývajícími zápasy půjde naše výkonnost nahoru. Víme, že s odchody Kratěny a Hlinky odešlo spoustu kanadských bodů, ale o to více se budou muset ostatní hráči snažit je nahradit.

Do mužstva před sezónou přišel mj. také Petr Nedvěd, jak platným hráčem je pro Spartu?
Petr je určitě kvalitní útočník, který nám pomůže jak na ledě, tak i v kabině. Zkrátka je to osobnost, za kterou jsme rádi, že za Spartu hraje.

Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně úspěchů na lavičce Sparty.

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!