13. 1. 2009 | Tomáš Nejedlo

Překvapí Benátečtí na Hané?

Pouhých pět zápasů zbývá do úplného odehrání nadstavbové části první ligy. A právě těchto pět zápasů definitivně rozhodne o osudu benáteckého týmu. Momentálně jsou Benátečtí na 12. pozici, která zaručuje předkolo play-off. K jejímu dosažení po odehrání již zmíněné nadstavby však ještě vede trnitá cesta, na kterou se svěřenci kouče Čermáka vydávají. V nejbližším zápasovém programu je středeční střetnutí v Olomouci, kde se hráči od řeky Jizery pokusí překvapit a připsat si do tabulky nějaký ten bodík! Úkol to však bude přetěžký, obzvláště, když Mora v předchozím domácím zápase rozdrtila Vrchlabí výsledkem 6:0. Jestli se Středočechům podaří získat cenné bodové přilepšení, to se dozvíme již tuto středu 14. ledna. Úvodní buly na olomouckém zimním stadionu bude vhozeno v 18 hodin! Palce můžeme držet u tradičního on-line přenosu!

Představujeme soupeře - HC Olomouc

Hokej má v Olomouci dlouholetou tradici. První zmínka je datována ještě před vznikem samostatné republiky. Řádná organizace klubů ale proběhla až v roce 1929, kdy byla založena Moravská župa hockeyová. Ta byla o dva roky později rozdělena na dvě části - Slezskou a Hanáckou. Lední hokej byl ale v těch dobách velmi závislý na přízni počasí. První klub, na který navazuje HC Olomouc, byl založen v roce 1955 pod názvem Spartak Moravia Olomouc. V sezoně 1955/56 hrál Spartak krajskou soutěž. Poté, od sezony 1956/57, 2.ligu. V roce 1965 přišla podstatná změna pro Spartak, a to změna názvu. A tak od roku 1965 hrál 2.ligu ne Spartak, ale TJ Moravia DS Olomouc. Tento název vydržel celých čtrnáct let než přišla další, ale nikoliv poslední změna názvu klubu. Od roku 1979 byl hokej v Olomouci spojován s názvem TJ DS Olomouc. Pod tímto názvem vstoupil olomoucký hokej do 1.ligy, kde se držel až do roku 1991. V tomto roce dosáhl olomoucký hokej na nejvyšší metu, na kterou se lze v hokeji dostat - v roce 1991 vstoupila Olomouc do Extraligy. Závěrem tohoto podle do historie se sluší dodat, že Olomouc je mistrem prvního ročníku samostatné české ligy ze sezóny 1993/94.V posledních sezónách se Olomoučtí vyšvihli do elity naší druhé nejvyšší soutěže, a tak nás čeká velmi tvrdý oříšek. Nyní si představme kádr našeho soupeře. Na postup brankář působí Štefan Žigárdy, který si extraligu zachytal ve Vsetíně a Třinci. Záda mu kryje nadějný zlínský mladík Dalibor Sedlář. Na střídavý start z extraligového Znojma ještě na Hané působí zkušený Jaroslav Kameš. Mladou olomouckou obranu dirigují zkušený Ondřej Kříž a Jan Mikel. Ondřej Kříž, bratr nymburského obránce Pavla Kříže, dlouhá léta válel v extralize. Oblékal například dresy Kladna, Plzně nebo Znojma. Jan Mikel přišel nedávno vyztužit olomouckou obranu z brněnské Komety. V útoku působí také hned několik zkušených borců. Jmenujme například čtyřiatřicetiletého Milana Ministra, někdejšího hráče extraligových týmů Olomouce, Opavy, Znojma či Zlína. Bohaté zkušenostmi má i dlouholetá opora Komety Brno Richard Brančík. Prosazují se například i Richard Bordowski nebo Petr Žajgla. Nově příchozí Ladislav Slížek z Berouna by měl do hry vnést zkušenosti a klid.

Na vzájemné zápasy vede Mora 2:1

Oba celky se nejprve utkaly ve 12. kole na benáteckém ledě a k vidění byl velice vyrovnaný zápas, ve kterém nakonec rozhodla olomoucká zkušenost. Domácí branku Hudíčka sice vedli, ale hosté dokázali vývoj otočit. Pak sice vyrovnal Havel na 2:2, ale Smejkal na konci třetiny precizním nájezdem vstřelil vítězný gól. Na konečných 2:4 upravil na začátku třetí části Milan Ministr.

V Olomouci po vyrovnané první třetině třemi brankami ve druhé části zařídili ráz zápasu. V začátku třetí třetiny ještě Nevyhoštěný a Drábek (v zápase dvě branky) vykřesali naději, ale nakonec to ke kýženému vyrovnání bohužel nevedlo.

Ve třetím vzájemném zápase Benátečtí konečně zabodovali. Vedla k tomu však nelehká cesta. Benátečtí, kteří byli pro toto utkání notně posíleni o hráče Tygrů, po dvou třetinách prohrávali 2:3 a vypadalo to s nimi bledě. Pak se ale prokázala neuvěřitelná morální síla a u Jizery se nakonec slavilo vítězství 5:3. O góly se v tomto zápase postarali Pavlů, Víšek, Dušek, Kopic a Vantuch.

Olomoučtí v minulém kole

Ve 41. kole zajížděli svěřenci trenérů Fialy a Vlka na led brněnské Komety, kde podlehli 1:5. Poražený celek nastoupil v sestavě: Žigárdy - Bartoň, Kříž, Mikel, Nedbálek, Ondrušek, Ostrčil, Paška, Vyrůbalík - Brančík, Davídek, Mikšan, Ministr, Řípa, Slížek, Smejkal, Sršeň Tomáš, Vlk, Zbořil, Žajgla

Webové stránky soupeře

Více informací o olomouckém hokeji se můžete dozvědět na internetových stránkách našeho středečního soupeře - HC Olomouc

Rozhodčí

Utkání 42. kola mezi celky HC Olomouc a HC Benátky nad Jizerou bude jako hlavní rozhodčí řídit Vladimír Pešina z Hlinice u Tábora. Na čarách mu budou asistovat David Rittich z Jihlavy a Přemysl Skopal z Dobšic u Znojma.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.