4. 2. 2009 | Tomáš Nejedlo

Učiní Benátečtí poslední krůček k historickému postupu?

S koncem nadstavbové části si Benátečtí hokejisté mohli v klidu říci - úkol splněn. Ale co by to bylo za hokej, kdyby nebylo už o co hrát. Na vlastní kůži se o tom přesvědčila Chrudim, která, ač byla favoritem, na domácím ledě dvakrát Benáteckým podlehla. Nyní před hráči z břehu Jizery stojí velká výzva, již představuje historický postup do čtvrtfinále play-off první ligy! Je zbytečné zdůrazňovat, že poslední krok bývá nejtěžší. Čeká nás zkušený celek, který se v žádném případě ještě nevzdal! Domácí hráči hrají ve skvělé formě a spoléhají na vydatnou podporu hlediště, protože se očekává nejvyšší návštěva sezóny! Utkání startuje ve čtvrtek 5. února. Úvodní buly bude na benáteckém stadionu vhozeno v 17:30 hodin! K dispozici bude samozřejmě také tradiční on-line přenos!

Představujeme soupeře - HC Chrudim

Počátky hokeje v Chrudimi se datují do roku 1931, kdy byl při AFK založen první hokejový oddíl. Název klubu se postupně měnil na Sokol Transporta, TJ Transporta, VTJ Transporta, ČSAD, VTJ a dnešní HC. K největším úspěchům klubů se zcela jistě řadí postup do první ligy v sezóně 2007/2008. V dnešní době chrudimský zimní stadion poskytuje komplexní vyžití nejen pro hokejisty a hokejové příznivce, jelikož se stal multifunkční. Chrudimský celek patřil v minulých sezónách k tradičním druholigovým soupeřům našeho mužstva. V loňské sezóně se navíc oběma celkům podařilo postoupit do 1. ligy. Všechny zápasy s chrudimským týmem jsou vyhecované nejen na ledě, ale také v hledišti, kde je znát mezi oběma tábory značná rivalita. Pojďme si nyní kádr našeho soupeře trošku představit. Začněme u trenéra mužstva. Není jím nikdo jiný, než výborný teoretik a někdejší český reprezentant Martin Hosták. Hosták je mimo jiné i spolukomentátorem hokejového pořadu Buly, mapujícího zápasy české extraligy. V brance zaujal své místo chrudimský srdcař Martin Němec, který letos načal sezónu ve druholigovém Žďáru. Záda mu kryje mladý a vysoký třinecký brankář Lukáš Šrámek. V obraně mají největší zkušenosti někdejší Sparťan a Plzeňák Zdeněk Toužimský a nově také brzy osmatřicetiletý Jiří Malinský, který se hned ve své premiéře v pondělí dvakrát skóroval! Malinský ve své kariéře oblékal například dresy Pardubic, Karlových Varů, Plzně či Třince. Do Chrudimi přišel ze slovenské extraligy. Ke zkušeným patří nejproduktivnější bek týmu po základní a nadstavbové části Petr Suchý, který hrával extraligu ve Vsetíně. Benátecký dres v minulosti oblékali zadáci Lukáš Daňo a Tomáš Vyskočil. Útok tvoří osa velezkušených bývalých extraligových hráčů. Z těch nejostřílenějších jmenujme Marka Zadinu (Pardubice, Třinec nebo Litvínov) či Tomáše Martince (Hradec Králové, Olomouc, Pardubice, Litvínov aj.). Osu někdejších extraligistů ještě doplňují exlitvínovští Zdeněk Žák se Stanislavem Stavenským. Tuzemskou nejvyšší soutěž ve Znojmě si zahrál Petr Bělohlávek. Všichni tito jmenovaní hráči mají dohromady na kontě přes dva tisíce extraligových startů. Nesmíme také zapomenout jmenovat Lukáš Krále. Tento dřív si za roky své práce pro tým vysloužil možnost střídavého startu do Pardubic.

V základní části vyrovnaná bilance

V letošní základní části jsme se utkali s naším soupeřem z východu Čech celkem dvakrát. V prvním případě jsme svěřence trenéra Hostáka přivítali na domácím ledě hned v 1. kole. Na benáteckém zimáku byl k vidění pěkný zápas, který nakonec vyústil ve výhru pro benátecký celek v poměru 5:2. Brankář Růžička dokonce po čtvrtém inkasovaném gólu opustil své brankoviště a utkání dochytal Šrámek. Branky vítězů stříleli Rapač 2, Havel, Kudrna a Moravec. Na chrudimském ledě se konala odveta jak se patří. Benátky sice vedly díky Kajínkovi, ale domácí výsledek otočili a v power-play hostí ještě přidali dvě další branky, z čehož rezultovalo konečné skóre 5:1 pro domácí Východočechy.

Chrudim zůstala ohromena, Benátky dvakrát úspěšnější

Konečné umístění po základní části přiřklo oba dlouholeté soky k výzvě v předkole play-off. Výhodu dvou zápasů na domácím ledě měla Chrudim, to však domácím ale vůbec nepomohlo. Pojďme však hezky od začátku. Do prvního zápasu vstoupili brankově lépe domácí, když se prosadila nová posila Malinský. Špačkova důslednost pak zařídila vyrovnání, ale zkušený Malinský poslal opět domácí do vedení. Ještě, že Benátky měly střelce Duška, který v 55. minutě opět vyrovnal. Zápas dospěl až do nájezdů, kde ten vítězný proměnil Tomáš Urban. Stav série 0:1.

Před druhým zápasem si Chrudimští jistě vyslechli nějaké to peprnější slovo, ale výkon domácích v první třetině byl velmi špatný. Benátky však nedokázaly proměnit své šance a hrdina zápasu Konečný trefil jen břevno. Ve druhé třetině se Východočeši zlepšili, ale do vedení šli Benátečtí díky brance Urbana. Za domácí však rychle odpověděl Klejna. Ve třetí části opět strhnul vedení na stranu hostí Daniel Špaček, ale Chrudim měla odpověď opět v rukávu. Za minutu vyrovnal Žák. V prodloužení si pak trenér Čermák vzal před přesilovkou čtyři na tři oddechový čas a Konečný v početní výhodě rozhodl! Stav série 0:2!!

Webové stránky soupeře

Více informací o chrudimském hokeji se můžete dočíst na webových stránkách našeho soupeře -
HC Chrudim

Sestava Východočechů z úterního zápasu

Mužstvo vedené trenérem Martinem Hostákem nastoupilo v úterním zápase v sestavě: Němec (Šrámek) - Nakládal, Toužimský, Vyskočil, Suchý, Malinský, Šafařík, Šeda M., Lojek - Beránek, Klejna, Zadina, Valko, Bělohlávek, Semorád, Žák, Král, Stavenský, Šeda J., Zohorna, Bláha

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!