13. 8. 2013 | Luboš Vácha, Tomáš Nejedlo

Přestřelku v Halíčkově Brodě rozhodly Benátky v nájezdech

přát., úterý 13. 8. 2013
Havl.Brod - Benátky n.J. HBR - BEN
Poprvé v letošní sezóně se benáteckým mančaft vydal na led soupeře, konkrétně do havlíčkobrodské Kotliny. Domácí svého soupeře hned v úvodu zaskočili a po pěti minutách hry vedli o dvě branky. V následujícím průběhu hry Benátečtí nejprve skóre otočili na 3:2 ve svůj prospěch, aby v závěru museli dotáhnout náskok soupeře. V penaltách pak skórovali jen hosté, rozhodující trefu obstaral Dalibor Bortňák. Dvě branky v benáteckém dresu zaznamenali mladíci a čerství držitelé bronzových medailí z Memoriálu Ivana Hlinky do osmnácti let v Břeclavi Filip Pyrochta a Pavel Zacha.
Havl.Brod: Dolejš (Suchan) – Semrád, Novotný, Beneš, Korím, Havlík, Rybalkin, A. Jelínek, M. Drtina, Soldán, Zítka – Š. Štěpánek, P. Štěpánek, Špok – Dvořáček, Milfait, Mavrojanidis – Matějka, Kozlík, Szilva – Chlubna, Knotek, Maliník – Berger, Endál, Musil.
Benátky n.J.: J. Jelínek (Stejskal) – Říha, Vitásek, Šimek, Niko, Lacek, Pyrochta, Čechura – Bortňák, Jech, Miškovský, Zacha, Bittner, Dlouhý, Mikyska, Chlapík, Jonák, Skalický, Vlach, Kica.
Branky a nahrávky: 2. Endál (Dvořáček), 5. Dvořáček (Endál), 47. Štěpánek (Špok), 55. Berger (Špok, Štěpánek) – 13. Jech (Bortňák), 32. Jonák (Jech, Bortňák), 42. Pyrochta (Vlach), 58. Zacha (Bortňák), rozh. sam. náj. Bortňák. Rozhodčí: Honza - Doležal, Křivohlavý. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 200.

Komentář

Domácí tým vstoupil do zápasu mnohem lépe než jeho soupeř. Uběhla zhruba minuta a půl a Rebelové se radovali z rychlého otevření skóre. Celá gólová akce ale začala chybou hostujícího beka, který od modré čáry napřáhl golfem. Jenže jeho ránu dokázal na kruhu zkrotit výborně bránící David Dvořáček. Svými hbitými kroky vybruslil do středního pásma a adresoval touš křižně na hůl rozjetého Lukáše Endála. Zkušený havlíčkobrodský útočník mrštně sprintoval až k levému kruhu a švihem propálil snažícího se Jelínka.
Domácí družina se zakrátko radovala znovu. Tentokrát si havlíčkobrodští hokejisté vytvořili silný tlak v útočném pásmu. Brankář Jelínek dokázal odolat několika střelám ze středu třetiny. Nakonec do puku v pádu plácnul David Dvořáček. Hostujícímu gólmanovi nedal střelou skrz chumel hráčů žádnou šanci.
Následně se ale ke slovu dostali také hosté. Brankáře Dolejše nejprve prověřil střelou z metru Jaroslav Vlach. Chvíli po něm si nebezpečně najížděl do mezikruží Josef Mikyska. Přesně letící kotouč nedokázal zasáhnout. Během 13. minuty už však Dolejš lovil kotouč ze své sítě. Dalibor Bortňák zkusil lišácky nahrávat zpoza domácí branky do prostoru před brankoviště. Dolejšovi se jeho pas sice podařilo zachytit, puk mu ale vyjel z výstroje. Jako jestřáb si kotouče bez brankářovy kontroly všiml Ctibor Jech a dorazil jej za brankovou čáru. Hostům se ale výrazně dařilo i ve zbytku úvodní části, na puku a v osobních soubojích byli do první přestávky aktivnějším týmem.

Druhá část odstartovala velmi rychlou a vyrovnanou hrou z jedné strany kluziště na druhou. Obrovskou šanci mohli diváci v Kotlině vidět až v závěru 27. minuty, kdy se před Jelínkem nebezpečně promenádoval Vladimír Szilva, který by v případě dobré přesnosti Kozlíkovy nahrávky zpoza branky střílel do prázdné. Szilva však tvrdý pas nedokázal svou holí alespoň sklepnout. Posléze uháněl za nahozeným pukem Jan Knotek. Gólman Jelínek byl u černé pryže dříve, ale odpálil ji na hokejku druhého dobruslujícího Rebela Martina Špoka. Ten se zastavil a se zdviženou hlavou zkusil přihrát zpět Knotkovi, jenž však ranou z první nedokázal trefit klec.
Neproměněné šance Havlíčkobrodských byly následně krutě potrestány gólem v jejich síti. Dalibor Bortňák rychle přihrál Ctiboru Jechovi, který si bystře zpoza branky všiml u Dolejšovy levé tyčky stojícího Víta Jonáka, pro něhož nebyl problém zakončit do odkryté sítě. Vyrovnaný stav pak vydržel až do sirény hlásající konec prostředního dějství.

Byly to Benátky, kdo se radoval z vybojování vedení. Necelé dvě minuty po začátku poslední třetiny vykouzlil krásnou nahrávku Jaroslav Vlach, který na útočné modré objevil Filipa Pyrochtu, jenž svůj samostatný nájezd zužitkoval přesnou pozemní střelou za Dolejšova záda.
Vedení hostujícího celku ale trvalo zhruba dvě a půl minuty. Hlavním aktérem celé gólové akce Rebelů byl Martin Špok, jehož nádherná přihrávka letící po ose středního pásma našla fikaně najetého Petra Štěpánka. Ten se s pukem rychle otočil a svůj rychlý nájezd zakončil střelou mezi Jelínkovy betony. To nebylo ze strany domácích zdaleka všechno. Po rychlém rozjetí útoku se až za Jelínkovu klec dostal stále aktivní Martin Špok. Udělal tři kroky a přesnou nahrávku před kasu našel napřaženého Jana Bergera, který nikým neatakovaný pálil za brankářova záda.
Veliké drama přišlo až během poslední dvouminutovky. Hostující lavice si vyžádala oddechový čas a rady svého trenéra si její členové jistě náležitě vzali k srdci, což jim přineslo vyrovnání stavu. Dalibor Bortňák vyjel zpoza branky a ihned zvolil křížnou nahrávku skrz brankoviště na čepel Pavla Zachy. Jeho blesková rána zamířila přesně k Dolejšově vzdálené tyčce. Stav 4:4 pak vydržel až do konce šedesátiminutové hrací doby. Oba soupeři si kvůli nerozhodnému stavu vyzkoušeli samostatné nájezdy, v nichž byli úspěšnější hráči Benátek nad Jizerou. Nejprve proměnil Dalibor Bortňák a po něm se krásným blafákem prezentoval Pavel Zacha.

Ohlasy trenérů

Jiří Mička, trenér HC Rebel Havlíčkův Brod
"Dnes to byl náš třetí přípravný zápas. V poslední době hodně trénujeme a na pohybu hráčů to bylo znát. Nevím, v jaké fázi se Benátky nacházejí, jestli už trénují nějaký systém hry. My jsme byli lepší na začátku a když jsme otáčeli z 2:3 na 4:3, jinak byly lepší Benátky. Oni hráli celoplošný hokej a na nás byla vidět ta velká únava."

Filip Pešán, trenér HC Benátky nad Jizerou
"My jsme dneska chtěli hrát aktivní hru, ale v závěru nám trochu docházely síly, což se projevilo tím, že domácí dokázali srovnat. Myslím si, že zápas splnil očekávání. Nikdo se nezranil a hra měla spád. Výhra v nájezdech už byla spíše vabank, ale dvakrát jsme je proměnili, což je dobré."

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!