29. 1. 2014 | Daniel Langer, Daniel Langer, Tomáš Nejedlo

Benátky válí dál! V derby se sklonila i Mladá Boleslav

45., středa 29. 1. 2014
Ml.Boleslav - Benátky n.J. MBL - BEN
Ve velice dobré herní pohodě pokračují v posledních kolech benátečtí hokejisté. Dokonce zvítězili i v zápase, kde by to čekal jen málokdo. V derby v Mladé Boleslavi zvítězily Benátky naposledy v roce 2000, tedy před čtrnácti lety. Druhá třetina souboje pětačtyřicátého prvoligového kola rozhodla o tom, že si hosté odvezou všechny body. Na trefu Bárty navázal parádní pumelicí mladíček Zacha a třetí šťastný gól si připsal Špaček. Skvělá obrana v čele s pozorným Schwarzem dovolila snížit pouze Melandovi, a tak hosté mohli oslavit překvapivé, ale nesmírně důležité vítězství. Boleslav naopak teprve popáté letos vůbec nebodovala. Po čtyřech výhrách v řadě se Benátečtí představí v sobotu doma, od půl páté se střetnou s druhou Olomoucí.
Ml.Boleslav: Will (Valent) – Ovčačík, Protivný, Němeček, Toman, Meland, Bohunický, Jindra – Mikulík, Broš, Klimenta – Jarůšek, Lenc, Nouza – Látal, Musil, Starý – Kubica
Benátky n.J.: Schwarz (Trenčan) – Říha, Ulrych, Kajínek, Jánošík, Pyrochta, Pabiška – Jonák, Dušek, Bárta – Kica, Skořepa, Zacha – Krejčík, Skalický, Špaček – Vařecha, Plodek, Klimt
Branky a nahrávky: 42. Meland (Látal, Kubica) – 21. Bárta (Dušek, Jonák), 34. Zacha (Kajínek, Skořepa), 37. Špaček. Rozhodčí: Schmejkal, Zubzanda – Gerát, Hynek. Vyloučení: 2:7, navíc Jonák (BEN) 10 minut OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2135. Střely na branku: 39:22.

Komentář

Aktivněji vstoupili do utkání Benátečtí, kteří na sebe od prvních okamžiků upozorňovali hbitým pohybem. Herní plán hostujícího mužstva byl poměrně jednoznačný. Svěřenci trenéra Pešána se pokoušeli soupeře vystavit mimo hru a ohrožovat branku Mladé Boleslavi tak, jak jen to bude možné. Především v první polovině utkání se tento záměr dařil, Benátečtí byli častěji na puku, v cestě k otevření střeleckého účtu střetnutí byl ale jistý Will. První velká šance na sebe dlouho nenechala čekat, paradoxně se sborový údiv nesl na tribunách za Schwarzovou svatyní.

Ve zdánlivě bezvýchodné pozici za brankou se ocitl Musil, jenž přetlačil svého strážce a poslal kotouč na brankoviště. Tam se ho chopil osamocený Milan Mikulík, své zakončení ale nasměroval jen podél vzdálenější tyčky. Benátky kontrovaly střeleckým pokusem Jánošíka, jenž zpoza kruhu nedokázal poslat puk do síťky. Bruslaři s postupujícím časem dokázali najít na vysunuté napadání odpověď a šancí před hostující brankou přibývalo. V té největší se ocitl agilní Mikulík, jenž si vyzvedl kotouč zpod hromady těl a jen skvělý zákrok Marka Schwarze zabránil skákavé ráně v cestě do branky.

Po siréně ale byl závěrečný tlak Boleslavi zapomenut, na led se vrátily Benátky z úvodu zápasu. Hosté vletěli do útočného pásma jako hurikán, na Willa letí ostrá střela. Boleslavský brankář ale neposedný kotouč ve výstroji neudržel a Michal Bárta už měl hodně usnadněnou situaci. Hra celku z města automobilů utrpěla vážnou trhlinu, která se už zacelit nedokázala. Bez svých obvyklých lídrů si boleslavští v útočném pásmu nevěděli rady. Nevyužita zůstala i přes minutu dlouhá dvojnásobná přesilová hra, domácí tým vyprodukoval pouze dva nepřesné pokusy Tomana.

To hosté si vedení na ledě dlouho neporaženého mužstva viditelně užívala. Po sporném zákroku přišel při jednom z útočných výpadů Tomáš Klimenta a hosté a okamžitě obrátili hru. Podél mantinelu ujíždějící Pavel Zacha se rozhodl pro sobecké řešení a zakončil. Toto rozhodnutí se ukázalo býti správným, puk totiž zaplul těsně pod horní tyčku Willovi branky. Aby toho nebylo málo, atakovaný Ctirad Ovčačík nezvládnu rozehrávku a místo nastřelení po mantinelu dokázal překvapit domácího brankáře. Vstřelená branka byla připsána Danielu Špačkovi. Boleslav tak odehrála dost možná nejhorší třetinu letos.

V kabině musel František Výborný své svěřence polít živou vodou, ti si totiž měli brzy dokázat, že Marek Schwarz je k překonání. Na modré čáře Eric Meland chytře využil clony, kterou zařídil Zdeněk Kubica a přesnou střelou překvapil do té doby bezchybného benáteckého brankáře. Hosté ale neměli výraznější potíže dále udržovat pohodlný náskok. Mladá Boleslav se pokoušela přelstít soupeřovu obranu individuálně, to se ale proti do těla hrajícím Benátkám nedařilo. Domácí po zásluze přišli o svou sérii a zároveň tři body.

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek, trenér BK Mladá Boleslav:
Benátky začaly velmi dobře, přijely s kvalitním týmem hrát agresivní hokej a uspěly. Tím spíš, že se jedná o hypotetického soupeře pro play-off, jsme chtěli vyhrát, ale v koncovce jsme předvedli velkou nemohoucnost. Ukázalo se to i v přesilových hrách pět na čtyři, pět na tři… Ani jednou se nám nepodařilo vstřelit branku. Jediné pozitivum vidím v tom, že jsme ve třetí třetině konečně začali hrát to, co jsme hrát měli, z čehož padla i Melandova branka. Ale dál už nám hokejový bůh nepřál, ačkoliv šance jsme měli. Hodně se projevilo, že nehráli Výborný, Broš, Pabiška a další. Máme v týmu sice samozřejmě ještě další zkušené hráče, ale nikdo z nich, nebo vlastně obecně nikdo z nás, nepočítal s tím, že to budeme takhle lepit, a proto je zvlášť v těch přesilových hrách teď jistá nesehranost vidět.

Filip Pešán, trenér HC Benátky nad Jizerou:
V posledních zápasech jsme se prezentovali aktivní hrou, o kterou jsme se snažili i tentokrát. Dařilo se nám to dvě třetiny, pak jsme dostali smolnou branku, která domácí nakopla, a my měli s Boleslaví plné ruce práce. Jsme rádi, že jsme to nakonec uhráli. Dařilo se nám dostávat obránce soupeře pod tlak a padly z toho tři branky, klukům musím poděkovat a pogratulovat k výhře. Boleslav jsme porazili poprvé v historii a doufám, že to nebylo naposled.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!