1. 11. 2014 | Martina Válková, Ondřej Nejedlo

Benátečtí utržili debakl

20., sobota 1. 11. 2014
Benátky n.J. - Havířov BEN - HAV
Tak tohle se opravdu nepovedlo! Jestli se na začátku týdne v Chomutově neprezentovali benátečtí hokejisté ne zcela špatným výkonem a výsledek je pro ně krutý. Zápas s Havířovem naprosto odhalil všechny jejich slabiny. K velice špatné koncovce se přidaly chyby obránců. Výsledek je pět branek v síti mladého gólmana Vaněčka a potupná porážka 0:5 před vlastními fanoušky.
Benátky n.J.: Vaněček – Pabiška, Jandejsek, Plutnar, Havlín, Niko, Beránek – Král, Skořepa, Jonák – Vlach, Mikyska, Hrníčko – Víšek, Miškovský, Krejčík – Bittner, Vařecha, Maďar.
Havířov: Matoušek – Foltýn, Matějíček, Krisl, Graca, Klok, Bezuška – Fořt, Loskot, Jiránek – Klimša, Šlahař, Jakúbek – Tomi, Pechanec, Chmielewski – Sztefek, Maruna, Kucsera.
Branky a nahrávky: 13. Klimša (Jakúbek, Šlahař), 32. Sztefek z ts, 47. Chmielewski (Tomi), 50. Chmielewski (Pechanec), 52. Jiránek (Pechanec, Fořt). Rozhodčí: Horinek - Krátký, M. Svoboda. Vyloučení: 7:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 267. Střely na branku: 27:29.

Komentář

Bez řady hráčů okupujících marodku, zato s odhodláním prolomit střeleckou smůlu vstoupili Benátečtí do zápasu s Havířovem. Už od úvodu se stahovali ke gólmanu hostí Matouškovi. Celek Havířova se snažil s rychlou bruslivou hrou Benátek držet krok, i když tempo, které Benátky udávaly, mu často dělalo problémy. Havířovští si však trpělivě počkali na svou příležitost. Ta přišla záhy ve třinácté minutě utkání, kdy se před Vaněčkem shromáždil roj hráčů a lépe se v pletenci hokejek zorientovali právě hosté. David Klimša tak za svou důraznou hru sklidil úrodu v podobě úvodního gólu zápasu. Benátečtí však později ve svém zakončení tak nekompromisní nebyli a i vůči soupeřovým faulům projevili jistou toleranci, když neztrestali prohřešky Krisla a Kloka, kteří poslali svůj tým do tří. A tak místo, aby Benátečtí během minuty a půl dlouhé dvojnásobné přesilovky reagovali rychlou odpovědí, marně se před jistým Matouškem snažili něco vymyslet. Pomyslné misky vah sebevědomí se tak po ubráněném oslabení logicky zváhly na stranu Havířova. Benátečtí naopak s gólem obdrželi i facku, ze které se těžko vzpamatovávali. Konec první třetiny již žádnou další branku nepřinesl a do kabin se odcházelo za těsného vedení AZ Havířova 1:0.

Se začátkem druhé dvacetiminutovky se výkonnost hostí začala stupňovat. Navíc gradoval i projev havířovských fanoušků, kterých se na tribuně sešel hojný počet, když vezmeme v úvahu, jakou museli vážit cestu. Do početní výhody 5 na 3 se v prvních minutách druhé třetiny dostali i hosté, když na trestné lavici zpytovali své svědomí Pabiška a Krejčík. Ani AZ Havířov však s dvojnásobnou přesilovou hrou nenaložil gólovým způsobem. Momentu překvapení mohl využít z lavice hanby propuštěný Pabiška, který měl snahu nastřádanou energii z dvouminutového pobytu na ní proměnit v úspěšné zakončení. Ačkoliv se obranou Havířova prosmýkl jako had až před Matouška, v tváří tvář jemu samému neuspěl, když na něj byl proveden sporný, byť účinný obranný zákrok. Vzápětí se slušnou šancí prezentovali hosté, když svou dobrou kombinací donutili Vaněčka stáhnout se k levé tyči. Ten tak nabídl pravou část své klece ke skórování. Jakub Šlahař však Vaněčkovy bleskové nabídky nevyužil a odkrytou bránu minul. Dobrou pozici před Matouškem na druhé straně ale nezužitkoval ani Mikyska, který po neúspěšném pokusu jen lítostivě zaklel a odebral se na střídačku. Ve 32. minutě se hosté radovali po střele Sztefka, který obratně přehodil beton bezmocného Vaněčka. Ten navíc při snaze úspěšně zakročit brankovou konstrukci posunul. Gesto rozhodčího však proud euforie tryskající z havířovské střídačky rázně utnulo: branka neuznána. Jelikož si ale Benátečtí v bránění skórujícího Sztefka pomohli faulem, bylo nařízeno trestné střílení. V tuto chvíli tedy proti sobě stáli dva muži, Vaněček v masce a Sztefek disponující pukem a volným prostorem před domácím gólmanem. Třináctka, kterou měl havířovský forvard na dresu, jakoby však mladému Vaněčkovi přinesla smůlu. Ten se jen bezmocně ohlédl za vsítěným pukem Michala Sztefka, kterému předcházela pěkná klička, a jeho vítězným gestem po tomto minisouboji. Proměněný nájezd měl na oba týmy opačné účinky: zatímco Havířovské povzbudil k lepšímu výkonu, Benátecké druhá obdržená branka definitivně srazila k zemi. Začali výrazně chybovat v defenzivní činnosti a nad jejich následnou přesilovkou mohlo domácí publikum jen kroutit hlavami. S nepřesností a zbytečnými chybami Benátečtí uzavřeli druhou třetinu. Ta následující měla odstartovat ve čtyřech proti čtyřem.

Tak se i stalo. Někým neoblíbená početní rovnováha však neměla dlouhého trvání, když se na straně Benáteckých jeden z hráčů provinil faulem. Většího prostoru na ledě, který skýtal možnost uskutečnit gólovou akci, ale AZ Havířov ve svůj prospěch nevyužil. Následně ve 47. minutě však z předchozího tlaku Havířovští vytěžili branku, kterou si ve formě forhandového blafáku vychutnal Aron Chmielewski. To už se hosté takřka vezli na vítězné vlně a za burácivého jásotu svých fanoušků točících šálami nad hlavou o tři minuty později přidali gól na 4:0 zásluhou znovu skórujícího Chmielewského. Havířov si v tuto chvíli byl vědom otěží, které pevně dřímal ve svých rukou, a zbytek zápasu si užíval: atraktivními akcemi se snažil uspokojit nejen své hokejové ego, ale i zraky přítomných fanoušků. Jedna z nich hostům přinesla ovoce, když na konečných 5:0 pro Havířov zvyšoval Tomáš Jiránek. To už neslavili jen hráči, ale i havířovští příznivci, kteří použití pyrotechnických výrobků avizovali již v úvodu závěrečné části. Vyvěsili totiž transparent s popiskem: „ Pyro, to je počin.“ Čímž sice vyjádřili díky svému týmu, ale zároveň tím znemožnili i jakoukoliv pozápasovou akci na ledě, kterou by za standardních okolností uskutečnili amatérští hokejoví nadšenci. Stadion v Obodři totiž s odchodem publika pomalu ale jistě zahalovala kouřová mlha, která postupně těžkla jako svědomí benáteckých hráčů. Ti si připsali třetí porážku v řadě a především další zápas, ve kterém ani jednou nepřekonali soupeřova brankáře.

Ohlasy trenérů

Asistent trenéra Vladimír Čermák (HC Benátky nad Jizerou):
Bohužel nás neustále sráží nulová produktivita. Soupeř, ačkoliv ho nechci podceňovat, neměl v první třetině moc šancí, ale stejně vedl 1:0. Ve druhé třetině 2:0, a ve třetí už měl navrch. Pak už mohl hrát v klidu a při tom množství kvalitních hráčů, jaké má, se nemůžeme divit, že utkání dovedl do zdárného konce. Dokud nezačneme střílet góly, abychom pomohli systému bránění, budeme se trápit. Musíme to zlomit.

Hlavní trenér Jan Daneček (AZ Havířov):
Věděli jsme, že v Benátkách v tomto zápase nebude příliš extraligových posil z Liberce, protože už odjeli do Třince, kde je v neděli čeká zápas. Ale přesto jsme upozorňovali hráče, že je to hodně bruslící nepříjemné mladé mužstvo. Což se také potvrdilo. Našeho soupeře stála spoustu sil přemíra snahy. Když skórujete, tak vás to nějakým způsobem motivuje dál. To se Benátkám nepodařilo, proto se zatáhly. My pak odskočili na vedení 5:0 a závěr zápasu jsme drželi pevně ve své moci.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.