12. 11. 2014 | Martina Válková

Odplata se vydařila! Benátky doma pokořily HC Duklu Jihlava po nájezdech

24., středa 12. 11. 2014
Benátky n.J. - Dukla BEN - JIH
Zmrtvýchvstání dnes předvedly Benátky na domácím ledě proti Jihlavě. Zatímco v první a druhé třetině tahaly za kratší konec a k vyloženým šancím se nedostaly, v závěrečné části předvedly fantastický herní obrat a vyrovnávacím gólem Jaroslava Vlacha si vynutily prodloužení a následně i nájezdy. V těch zaúřadoval zkušený bek Marek Pabiška a zasloužil se tak o zisk druhého bodu.
Benátky n.J.: Vaněček - Plutnar, Jandejsek, Havlín, Derner, Pabiška, Niko - Hrníčko, Skořepa, Vlach - Psota, Mikyska, Ordoš - Krejčík, Jonák, Krenželok - Maďar, Miškovský, Bittner - Vařecha.
Dukla: Sáblík - Štebih, Kaláb, Čáp, Mocek, Schejbal, Dobrovolný, Šidlík, Dundáček - Diviš, Čachotský, Důras - Vysloužil, Mikeš, Matai - Jícha, Malec, Anděl - Kuřítko.
Branky a nahrávky: 45. Vlach (Mikyska, Skořepa), rozh. sam. náj. Pabiška - 10. Malec (Vysloužil). Rozhodčí: Bejček - T. Svoboda, Šmika. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 249. Střely na branku: 31:36.

Komentář

Hned po úvodním vhozeném buly vyrukovali Jihlavští na domácí Benátky s bruslivou a agresivní hrou. Jako vosy létaly po hřišti za pukem a nenechali soupeře se usadit v útočném pásmu. V sedmé minutě si dokonce vynutili faul, když se dveře na trestnou lavici otevřely pro Lukáše Krenželoka, který si šel odpykat svůj dvouminutový trest za krosček. Hosté přesilovou hru nesehráli špatně. V úvodu početní výhody ostřelovali benáteckého Vaněčka. Ten však všechny šance Jihlavských pokryl a výrazně pomohl Benáteckým toto oslabení ustát. Vzápětí se stejná početní výhoda naskytla i Benáteckým, když si drobným háčkem pomohl jihlavský Schejbal. Tato přesilová hra však byla ukázkou toho, jak by hra v početní výhodě vypadat neměla. Benátečtí obránci totiž podcenili situaci, čehož využil tandem Vysloužil - Malec , který překvapil Vaněčka. Malec s číslem 91 si tak připsal úvodní branku utkání a v desáté minutě otevřel ve vlastním oslabení konto zápasu. Druhá polovina první třetiny ještě nabídla další dvě přesilové hry, tu však hosté ani domácí nevyužili. Po úvodní periodě si tudíž zasloužené vedení do kabiny odnášela HC Dukla Jihlava.

Druhá třetina nabídla o něco vyrovnanější hru. Benátecké jakoby zlehka opouštěl herní zmar a začali se z letargie pomalu vzpamatovávat. Domácí svého soupeře více tlačili, ačkoliv Sáblík se při likvidování benáteckých šancí moc nepředřel. Ani přesilové hry Jihlavy neposlaly hosty do dvou nebo více brankového vedení. Druhá dvacetiminutovka tedy nepřinesla žádný gól a do závěrečné části vstupovali opět s psychickou výhodou jednobrankového vedení hosté.

Jestli se diváci v předchozích dvou třetinách nudili, třetí třetina jim to po herní stránce bohatě vynahradila. Naservírovala totiž přítomným vůbec ten nejlepší herní projev na obou stranách, co základní hrací doba mohla nabídnout. Hned v samém úvodu měla Jihlava příležitost průběh utkání strhnout na svou stranu, když si na lavici hanby šel sednout Niko za hru vysokou holí. Benátečtí se však v čele s vynikajícím Vaněčkem statečně ubránili. O chvíli později ve 44. minutě utkání navíc využili zaváhání Dukly, kterou do čtyř poslal zatím jediný střelec utkání Ondřej Malec. Jaroslav Vlach to spolu s Mikyskou a Skořepou sehráli perfektně! Vlach poté už jen dobře zamířil z levého kruhu a zavěsil puk do levého horního růžku Sáblíkovy klece. Tato vyrovnávací trefa definitivně potvrdila vzkříšení benáteckého celku, který se od této chvíle s Jihlavou pravidelně střídal v sedle zápasu. Bylo vidět, že ani jeden z týmů nechce připustit dělbu bodů. Ba naopak, chce vstřelit rozhodující trefu utkání. Fanoušci si tak do poslední vteřiny základní hrací doby mohli ukroutit krky, aby stihli sledovat hru, která se neustále přesouvala od Vaněčka k Sablíkovi a naopak. Ani vypjaté poslední sekundy utkání však rozhřešení nepřinesly, na řadu tak přišlo letošní první domácí prodloužení.

I v prodloužení bylo snažení obou týmů ukončit zápas co nejdříve zřetelné. Do solidních šancí se dostávali hráči obou týmů, chybělo tomu však úspěšné zakončení. A tak se oba celky musely smířit s faktem, že toto utkání rozhřeší až samostatné nájezdy, které si v letošní sezóně v Benátkách odbyly svou premiéru.

Penalty byly ve znamení souboje rozdílných brankářských generací. Zatímco čest Benátek hájil teprve osmnáctiletý talent Vaněček, jihlavskou oporou byl v tomto směru o dvacet let starší, ale také mnohem zkušenější Lukáš Sáblík. První série přinesla hned dva proměněné nájezdy: Za Duklu Jihlava skóroval parádním blafákem kapitán hostí Tomáš Čachotský. Vzápětí ale stejnou mincí oplatil benátecký Marek Pabiška, který si vychutnal Sáblíka pěknou kličkou a poté již jen umístil puk do prázdné brány. Zbylé dvě série opanovali brankáři, když na straně Benátek Vaněček zlikvidoval střely Diviše a poté i Dobrovolného. Ostřílený Sáblík ve druhé sérii vytěsnil betonem mezírku u pravé tyče, kterou chtěl puk do brány propasírovat Mikyska. Zkrátka přišel ale i kapitán Josef Skořepa, který se střelou mezi betony neprosadil.

Následovala tak tzv. "náhlá smrt." Z benátecké střídačky se proti Sáblíkovi rozjel už jednou úspěšný exekutor Marek Pabiška. Ten se podobnou střelou prosadil i podruhé a tíha nutného vyrovnávacího bodu tak padla na Jihlavu. Za ni se jal vzít odpovědnost do svých rukou také už jednou úspěšný Tomáš Čachotský. Tentokrát si však na Vaněčka nepřišel. K němu se už jen mohli rozjet s vítěznými gesty jeho spoluhráči, aby oslavili vítězství 2:1 a zasloužený zisk druhého bodu, o nějž se postaral stoprocentní Marek Pabiška a také výborně chytající Vaněček.

Ohlasy trenérů

Filip Pešán (Benátky nad Jizerou): Byli jsme důstojným soupeřem Jihlavy, která nám zejména v našem obranném pásmu zle zatápěla, to se týká hlavně první třetiny. V ní jsme nebyli schopni pokrýt soupeřovi útočníky v situacích jeden na jednoho, což způsobilo problémy, které musel vyřešit výborný Vaněček. Bojovali jsme, šli jsme za vyrovnáním, které poté spravedlivě přišlo. V prodloužení byla hra vabank. V nájezdech byl fantastický Marek Pabiška a vynikající Vítek Vaněček, oni dva přisoudili důležitý plusový bod na naši stranu.

Petr Vlk (Jihlava): Viděli jsme velice dobré utkání, alespoň co se pohybu týče. Myslím si, že to byl nadprůměrný prvoligový zápas. Budu upřímný, jsem zklamán z toho, že jsme nezískali body v základní hrací době. Myslím si, že z větší části jsme byli určitě lepším týmem. Mám na mysli pohyb, aktivitu. Vypracovali jsme si příležitosti. Samozřejmě i domácí byli nebezpeční, nechci snižovat jejich kvalitu. Přesto se ale domnívám, že jsme měli více ze hry. Bohužel jsme inkasovali vyrovnávací branku. Prohra v penaltách je o momentální pohodě daných hráčů. S předvedenou hrou nejsme vyloženě nespokojení. Musíme brát v potaz, že máme šest hráčů základní sestavy zraněných. Jsou to klíčoví hráči, na kterých stojí naše hra. I ti mladí se ale s touto situací dnes poprali a odehráli slušné utkání.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.