15. 11. 2014 | Martina Válková

Čtvrté nájezdy v sezóně: čtvrtá výhra! Benátky vezou z Třebíče dva body

25., sobota 15. 11. 2014
Třebíč - Benátky n.J. TRE - BEN

Náročný soupeř čekal v sobotu HC Benátky nad Jizerou, které zavítaly na led SK Horácké Slavie Třebíč. „Třebíč je velmi těžký soupeř, doma jsou navíc hodně silní,“ avizoval již před zápasem i obránce Pabiška. Benátkám se však navzdory papírovým předpokladům podařilo na Moravě těsně zvítězit, a to 2:1 po samostatných nájezdech, ve kterých rozhodl Josef Mikyska. Bod navíc tak po atraktivní hře na obou stranách putuje do středu Čech.

Třebíč: Falter – Zdráhal, Malena, Bilčík, Bartoň, Přibyl, Šaur, Juráň – Havel, Holec, Erat – Pekr, Čuřík, Řípa – Paták, Raška, Wasserbauer – Beneš, Křivohlávek, Čech
Benátky n.J.: Vaněček – Plutnar, Kolman, Jandejsek, Havlín, Pabiška, Ulrych – Dlouhý, Skořepa, Špaček – Hrníčko, Mikyska, Víšek – Krejčík, Jonák, Psota – Maďar, Miškovský, Bittner – Vařecha
Branky a nahrávky: 49. Raška (Paták) – 55. Kolmann, rozh. náj. Mikyska. Rozhodčí: Würtherle – Beneš, Štofa. Vyloučení: 5:6, navíc Pabiška (BNJ) 10 minut. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1740. Střely na branku: 32:35. Průběh utkání: 1:0, 1:2.

Komentář

Zápas mezi Benátkami a Třebíčí nenaservíroval jen přestřelku na obou stranách, kdy se konečné střelecké skóre zastavilo na hodnotách 32:35, ale i nespočet atraktivních hokejových akcí a z pohledu diváka velmi zajímavých momentů.

Vše začalo úvodním buly v 17:30 a již první minuty utkání napověděly, v jakém charakteru se celý zápas ponese: v bojovném a napínavém. Ačkoliv první třetina nabídla gólové šance na obou stranách a hra se přelévala ze strany na stranu, otěže zápasu pevněji třímali v rukou hosté. V deváté minutě utkání mohl Benátecké do vedení poslat svou střelou od modré Michal Plutnar a vzápětí dorážkou Petr Kolmann. Nestalo se ale tak. Třebíč na druhé straně v 11. minutě vyslala na Vaněčka hrozbu v podobě Lukáše Patáka a jeho samostatného úniku, který se sice vyznamenal pěknou kličkou, ale úspěšné zakončení z ní nevytěžil.

V závěru úvodní periody se Benáteckým naskytla dvojnásobná početní výhoda 5 na 3, když za katr byli posláni třebíčští Malena s Eratem. K výraznějšímu ohrožení svatyně hostí se dostal až v závěru přesilovky Michal Plutnar, který ale puk mezi Falterovy tyče neumístil. Benátky tak tuto dvojnásobnou početní výhodu v úvodní branku utkání nepřetavily.

Ještě, než se první perioda uchýlila ke konci, bylo v čase 19:59 ve prospěch Benáteckých nařízené trestné střílení, kterého se ujal Lukáš Krejčík, v předchozím momentu faulovaný Jiřím Řípou. Jeho akci však bez problému Falter zlikvidoval. Do kabin se tak odcházelo za nerozhodného stavu 0:0.

Jako včely z úlu vylétli Benátečtí na svého soupeře hned v úvodu druhé třetiny, když se sotva po dvaceti vteřinách obrovskou šancí prezentoval Daniel Špaček. Ten však z bezprostřední blízkosti proti Falterovi neuspěl a ani dorážející Adam Dlouhý si na pozorného Faltera nepřišel.

O něco kratší, ale také dvojnásobná přesilovka se v druhé třetině naskytla i domácím. Ti se okolo Vaněčka srotili jako lovci kolem své kořisti a snažili se puk dostat za jeho záda. Opět však neúspěšně. Nevyužitou přesilovku 5 na 3 si tedy připsali i domácí. Vzápětí měli ve 29. minutě k dispozici další přesilovou hru i hosté. Ani ta ale k úvodní brance nevedla.

Jen pár vteřin po návratu Rašky byli domácí opětovně posláni do čtyř: za hákování si na trestnou lavici šel sednout Jiří Řípa. Jen o okamžik později se ale stejným prohřeškem provinil i benátecký Daniel Špaček. Síly se tak na ledě vyrovnaly.

Ani následná hra 4 na 4 gólový moment nepřinesla. K vidění do konce druhé části byly ještě dvě přesilovky: na každé straně po jedné. Oba týmy se v nich prezentovaly slušnými šancemi. Ale jak Vaněček, tak Falter se proti soupeři vytasili se svými nejlepšími zákroky. Světlo za brankou ohlašující inkasovaný gól tak i po zbytek druhé třetiny zůstalo zhasnuté.

Další pohledné šance nabídla i třetí třetina. Ve 44. minutě se jali bezbrankové skóre prolomit Matěj Pekr s Jakubem Čuříkem,. Druhému jmenovanému scházelo pouhých pár centimetrů k tomu, aby se puk ocitl za brankovou čárou hostí.

V 49. minutě otázka úspěchu závisela právě na centimetrech, ba dokonce milimetrech, a na přesnosti brankového rozhodčího. Ten vzal odpovědnost na sebe, když uznal minimálně sporný gól, o který se zasloužil Adam Raška. Ten jako satelit obkroužil Vaněčkovu bránu a puk měl dle všeho zasunout k jeho levé tyčce.

Nejednoznačnost tohoto gólu však jednoho z členů realizačního týmu Benáteckých rozpálila natolik, že se odhodlal brankovému rozhodčímu jít sdělit svůj odlišný názor na věc. Bušením na kabinku rozhodčího se rozlícený asistent trenéra snažil dosáhnout "spravedlnosti", ale nepochodil. V tu ránu totiž zasáhla pořadatelská služba a benátecká střídačka byla do konce zápasu o jednoho člena realizačního týmu chudší. Ten z ní byl totiž za své unáhlené a emotivní počínání vykázán. Ačkoliv tedy branka uznána byla, brankový sudí byl po tomto verdiktu hlavním rozhodčím z námi neznámého důvodu odvolán.

Stačilo však jen pouhých pár minut a notná dávka štěstí, a na kostce po kuriózní trefě Petra Kolmanna svítil v 55. minutě opět nerozhodný stav 1:1!

Třebíč však od vítězství v základní hrací době nebyla daleko. Pouhá vteřina ji dělila od tří bodů! Právě sekundu po siréně ohlašující konec třetí třetiny totiž Třebíčští rozvlnili Vaněčkovu bránu. Rozhodčí ale její platnost vzápětí zavrhl jasným rozpažením. Toto jiskrné utkání tedy mělo rozhodnout prodloužení nebo případné samostatné nájezdy.

V pětiminutovém prodloužení mohl o bodu navíc pro Benátecké rozhodnout Lukáš Krejčík, jemuž se v 62. minutě naskytly hned dvě příležitosti. U té první však před Falterovou klecí nefiguroval nikdo, kdo by Krejčíkovu střelu do brány dorazil. Ta druhá adresovaná týmž hráčem z mezikruží byla pak tečována pouze do ochranné sítě.

Dobrých 24 vteřin na konci prodloužení měla Třebíč k tomu, aby utkání ve hře 4 na 3 rozhodla, když za sekání poslal do tří celek Benáteckých Adam Dlouhý. Třebíč svou jedinečnou šanci vycítila, a vzala si oddechový čas. Ani ten však domácím neposkytl prostor k tomu, aby utkání vzápětí rozsekli. Naopak nepřesnou přihrávku domácích zachytil na straně Benátek Josef Skořepa, který sám uháněl na Faltera. Ten si ale svou bránu ohlídal a o vítězi tohoto utkání se rozhodlo až v samostatných nájezdech.

Do nich vstoupil v první sérii na straně Benátek Marek Pabiška. Ten totiž v předchozím zápase právě svými proměněnými nájezdy rozhodl o druhém bodu navíc pro Benátky. Jeho bekhendová klička mu však nevyšla. Na druhé straně Matěj Pekr zvolil střelu mezi betony, která slavila úspěch a do Vaněčkovy brány proklouzla: 1:0 pro Třebíč!

Ve druhé sérii si benátecký Daniel Špaček nepřišel na Faltera, ale stejně tak třebíčský Havel ztroskotal na Vaněčkovi.

Ve třetí sérii, která pro Benátecké byla ve znamení nutnosti nájezd proměnit, vyjel proti Falterovi Josef Mikyska. Tučné zvýraznění jeho jména napovídá, že to byl právě on, kdo se zasloužil o vyrovnávací bod, když uspěl se svojí pěknou Forsbergovou kličku. Proměnit brejkbol na straně Třebíče stále mohl Čuřík, jemu se však, stejně jako v první sérii Pabiškovi, bekhendová klička nevydařila.

Rozklíčování zápasu přinesla následující čtvrtá série. V té Pekrovu střelu nejdříve vykryl brankář hostí Vaněček a poté Faltera znovu pokořil Josef Mikyska. Ten tentokrát nalezl skulinku mezi jeho betony.

V napínavém duelu plném oku lahodících momentů jak na straně domácích, tak na straně hostů, tedy byli opět šťastnější Benátky. Ty si letos v této disciplíně zřejmě libují. Bod navíc totiž uloupily již po čtvrté, a v nájezdech se tak mohou pochlubit dosud stoprocentní úspěšností.

Ohlasy trenérů

Radek Novák- Třebíč Viděli jsme bojovné utkání a asi souhlasím s tím, že hosté byli o ten jeden gól ne šťastnější, ale lepší. Pokud chtěl soupeř pomýšlet na body, musel vyrovnat a po naší vstřelené brance se začal více tlačit před naši branku. My jsme tu hru nedokázali přesunout do našeho útočného pásma a tam se udržet na kotouči. Takže z toho tlaku tím kuriózním gólem hosté zaslouženě srovnali. David Dolníček dnes samozřejmě chyběl na ledě i mimo něj.

Filip Pešán- HC Benátky nad Jizerou Troufnu si tvrdit, že jsme byli po celý zápas o chloupek lepším týmem, i když útoky domácích byly v každé třetině nebezpečné, tak Vaněček byl pro nás jistotou. Dostali jsme gól, který dle mého názoru, nebyl, ale nejsem schopen to komentovat. Na druhou stranu nám ten gól paradoxně pomohl, že jsme to dotáhli do prodloužení a vítězných nájezdů. Nejsem schopen říci, co se u brankového rozhodčího dělo, viděl jsem jen, že jeden z našich členů byl odváděn ochrankou.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.