26. 11. 2014 | Martina Válková

Lukáš vs. Vaněček – 1:2. Benátečtí dobyli kladenskou tvrz po nájezdech!

28., středa 26. 11. 2014
Kladno - Benátky n.J. KLA - BEN

Vyrovnaný hokej, i když s méně šancemi, ale vydatnou podporou ze strany domácích fanoušků nabídlo středočeské derby mezi Kladnem a Benátkami. V prvních čtyřiceti minutách se štěstí drželo na straně domácích, kteří hájili těsné vedení 1:0, o nějž se zasloužil Miroslav Hořava. V závěrečné části se ale za Benátecké v přesilovce prosadil Dan Miškovský, který jim tak zajistil jistotu jednoho bodu. Posléze ten stejný střelec v nájezdech vybojoval i bod druhý. Benátky tak přibrzdily rozjeté Kladno a po výhře 2:1 v nájezdech si z jejich prostředí odvážejí dva zasloužené body!

Kladno: Lukáš – Kolářík, Klouček, Lukáč, Růžička, Jaroměřský, Gutwald – Eberle, Dragoun, Hořava – Horna, Stach, Švaňhal – Rudovský, Pitule, Hlaváč – Strnad, Dalecký, Redlich.
Benátky n.J.: Vaněček – Plutnar, Havlín, Pabiška, Pálek, Jandejsek, Ulrych – Miškovský, Skořepa, Jonák – Hrníčko, Mikyska, Ordoš – Dlouhý, Vařecha, Špaček – Maďar, Bittner, Psota – Skalický.
Branky a nahrávky 18. Hořava (Eberle, Dragoun) – 50. Miškovský (Jonák, Skořepa), rozh. náj. Miškovský. Rozhodčí: Zubzanda – Rozlílek, Belko. Vyloučení: 4:3. Využití: 0:1. Střely na branku: 30:30. Diváci: 1 923.

Komentář

Kdekdo mohl očekávat, že Rytíři vezoucí se na vítězné vlně na svého soupeře nastoupí v ostrém tempu. Ale nebylo tomu tak. Zřejmě tomu napomohl i fakt, že hokejisté Kladna v posledních 21 dnech sehráli celých deset utkání. Na jedné i druhé straně tak alespoň úvodních deset minut Lukáš i Vaněček stáli před svou klecí spíše pro okrasu a puk si osahali jen zřídka. Hra se začala otevírat až postupně. Svůj podíl na tom měly i přesilové hry, které se naskytly krátce za sebou jak jednomu, tak druhému týmu. Ani jeden celek však klasickou početní výhodu v gól nepřetavil. Nebezpečný výjezd si však na straně Rytířů udělal Tomáš Eberle, který mazácky obkroužil Vaněčkovu bránu. Benátecký gólman byl však ve střehu a k levé tyčce se přemístil včas. Už to vypadalo, že první dvacetiminutovka zůstane gólově nepoznamenaná. To však Rytíři nedopustili a v samotném závěru úvodní periody využili zaváhání hostí a sjeli si před Vaněčka, kde z herní souhry a přesných přihrávek vytěžil první a jediný gól úvodní třetiny Miroslav Hořava.

Ve druhé části si v úvodních minutách prostor před Lukášem rezervovali hosté. Branku však ani přes množství šancí nevsítili. Nadále se herní převaha mezi hostujícími a domácími přelévala, byť Benátky se prezentovaly daleko lepším pohybem. Ve 12. minutě byl odchod Davida Růžičky na trestnou lavici doprovozen mohutným pískotem. Ještě víc však fanoušci byli znepokojeni, když si k Růžičkovi za držení šel sednout domácí Strnad. Ten vzápětí zůstal na lavičce osamocen, když hosté dvojnásobnou přesilovku nevyužili a Růžička mohl z trestné lavice po 120 vteřinách bezúhonně vylétnout. Strnad se už už zvedal, když Michal Plutnar projektilem od modré propálil Jana Lukáše a vše, co bylo před ním. Rozhodčí ale radost Benáteckých vzápětí rázně utnul. Branka byla totiž pro postavení útočícího hráče v brankovišti neuznána. Scénář ze závěru první třetiny se mohl opakovat, když si dvouminutový trest šel odpykat benátecký Pabiška. Rytíři se ale v početní výhodě neprosadili a po čtyřiceti minutách se do kabin odcházelo za těsného vedení domácích 1:0.

Ve třetí třetině se aktivnější Benátečtí zaslouženě dočkali prolomení Lukášovy tvrze. Klasickou přesilovku využil Dan Miškovský, který po přihrávkách Skořepy a Jonáka propálil ještě nedávného spoluhráče Lukáše. Vzápětí se potvrzovalo, že Středočeští si jsou během celého utkání navzájem víceméně rovni. A ačkoliv Rytíři v závěru základní hrací části prokázali větší vůli k dosažení vítězství, Benátečtí dělbu bodů nepřipustili. Hra tak ke konečnému rozhřešení měla dospět až v prodloužení, či v případných nájezdech.

V prodloužení byl blízko vítězného gólu benátecký Havlín. Ten si na modré důrazným klepáním hokejkou o led řekl o puk, jejž vzápětí bleskově napálil Lukášovi do pravé tyčky. Dále se zdáli být odhodlanější Rytíři, kteří se po zbytek prodloužení prakticky vyskytovali před Vaněčkem. Ten ale pro Benátecké představoval oporu a utkání tak měly rozklíčovat až nájezdy.

Jako první se proti Vaněčkovi za burácivého jásotu rozjel domácí kapitán Hořava. Ten ale střelou mezi betony neuspěl. Za hosty se do první série vydal zkušený Pabiška, který tradičně zakončoval do bekhendu. Jeho blafák ale Lukáš přečetl a zneškodnil. Ve druhé sérii se ze Rytíře neprosadila čerstvá kladenská posila - Jan Hlaváč, jenž branku minul střelou na vyrážečku. Zato benáteckému Danu Miškovskému po vstřelené vyrovnávací brance evidentně sebevědomí nechybělo. Ten si Lukáše nejdřív rozpohyboval a pak s klidem zakončoval mezi jeho pravý beton a tyčku. V tu chvíli už Benátečtí cítili vůni druhého bodu.

Ve třetí sérii tíha zápasu ležela na Rytířích, za něž se proti Vaněčkovi rozjel Rudovský. Vaněček ale proti Rudovskému dobře zasáhl hokejkou a Benátky tak mohly hlavně jeho zásluhou a zásluhou jediného střelce Dana Miškovského slavit dva uloupené body a nájezdové vítězství 2:1!

Ohlasy trenérů

Jiří Čelanský (Kladno): Patrně nás poznamenal pondělní zápas, ale také to, že hrajeme desáté utkání v jedenadvaceti dnech. Nejezdily nám nohy. Cítil jsem, že soupeř má více sil. Benátky mají mladé mužstvo, které hraje agresivně, což nám dělalo velké problémy. Utkání se nám příliš nepovedlo. Bod je tedy pro nás vítězstvím.

Filip Pešán (Benátky nad Jizerou): Myslím si, že jsme po celý zápas byli o něco aktivnější. Na druhou stranu na vyložené šance asi vyhráli domácí. Zápas se musel divákům líbit, protože se hrálo nahoru-dolů. Jsme rádi, že i přes neuznanou branku se nám podařilo vyrovnat. Prodloužení bylo oboustranně nemastné-neslané. V nájezdech se zaskvěli oba brankáři, kterým se povedl celý zápas. O ten jeden gól jsme byli šťastnější.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!