12. 2. 2015 | Martina Válková, Ondřej Nejedlo

Benátečtí hladce přehráli Litoměřice a postupují do čtvrtfinále

PK3, čtvrtek 12. 2. 2015
Benátky n.J. - Litoměřice BEN - LTM
Po dvou výhrách na litoměřickém ledě nezaváhali benátečtí hokejisté ani na tom domácím. Základní stavební kámen své výhry položili už v první třetině, ve které vedli díky Jonákově šťastné brance. Ve druhé periodě hosté nevyužili dlouhou dvojnásobnou přesilovku. Výhru domácích pečetil při power play nejlepší střelec této série Vít Jonák. Benátky tak postoupily do čtvrtfinále play-off, kde vyzvou buď Chomutov či České Budějovice.
Benátky n.J.: Vaněček - Jandejsek, Ulrych, Niko, Pabiška, Říha, Kolmann, Pálek – Dlouhý, Skořepa, Špaček – Jass, Miškovský, Víšek – Skalický, Mikyska, Jonák – Kalfiřt, Bittner, Vařecha.
Litoměřice: Král - Šulc, Šafář, Míka, Beňovič, Špelda, D. Bílek, Málek, Kolář – V. Bílek, Kalla, Procházka – Dvořáček, Švagrovský, Novák – Gorčík, Z. Doležal, T. Doležal – Racek, Antončík, Ondráček.
Branky a nahrávky: 4. Dlouhý, 16. Jonák (Jass, Mikyska), 59. Jonák - 7. Gorčík (T. Doležal, D. Bílek). Rozhodčí: Škrobák, Zubzanda - Kotlík, Zídek. Vyloučení: 4:4, navíc Kalla (LTM) 10 minut OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 506. Střely na branku: 32:25.

Fotogalerie

Komentář

Ani tentokrát začátku utkání mezi Benátkami a Stadionem nescházely tempo a náboj. Benátečtí vstoupili do utkání plni nadšení celou sérii ukončit. A tak již od úvodních vteřin v útočném pásmu snažili usadit a něco na soupeře vymyslet. Že někdy pohotovost znamená daleko více než promyšlená akce, záhy prokázal pozorný Adam Dlouhý. Ten se ve čtvrté minutě utkání ocitl na tom nejlepším možném místě – před Královou klecí a zatoulaný puk nemilosrdně umístil za záda litoměřického gólmana.

Benátečtí se však ani nenadáli a museli od soupeře skousnout poměrně rychlou gólovou odpověď, kterou v sedmé minutě utkání do Vaněčkovy klece adresoval Sebastian Gorčík. Litoměřičtí si nadále nárokovali více a více ze hry, jejich choutky ale vzápětí zarazilo vyloučení jednoho z jejich hráčů. Hra se tedy na necelé dvě minuty přesunula opět před Krále. Tam se Benátčané doslova smekali a evidentně chtěli početní výhodu přetavit v opětovné vedení, Stadion však byl bdělý a soupeřovy akce s přehledem kontroloval.

Po vypršení trestu jakoby kališníci na semaforu před obranným pásmem soupeře spatřili opět zelenou a znovu se s chutí rozjeli kupředu k Vaněčkovi. Sotva ale Litoměřičtí na benáteckého gólmana vystřelili, už už se museli otáčet a směřovat za hrou na druhou stranu ledové plochy, kde s protiútokem vyrukovali opět domácí.

Ti necelých pět minut před sirénou prokázali, že ne náhodou se v závěru základní části v úspěšnosti využívání přesilovek vyšplhali až na čtvrtou pozici. V jejich druhé početní výhodě totiž z mezikruží vypálila extraligová posila z Liberce Koba Jass, jehož střelu s konečnou platností do svatyně hostí doklepl Vít Jonák. Díky jeho trefě v závěru úvodní periody tak Benátečtí do kabiny odcházeli s vedením 2:1.

Ani ve druhé třetině se na energie vydané do hry nešetřilo a hra se znovu přelévala ze strany na stranu. Záhy však Litoměřičtí měli možnost misky vah převážit na svou stranu, za držení si totiž svůj dvouminutový trest šel odpykat benátecký Daniel Skalický. Hosté přesilovku nesehráli vůbec špatně a po celý její průběh se zuby nehty dřeli v útočném pásmu, žádná z jejich kombinací ale k vyrovnávací trefě nevedla.

Benátčanům chvíli trvalo, než se z přesilovkového tlaku soupeře vymanili a zahrozili před Králem znovu oni. Jedním takovým, kdo kališníkům vystavil zdvižený ukazováček, byl právě Daniel Skalický, jenž se s pukem na holi nebezpečně prohnal kolem levé Královy tyče.

To však byl jeden z mála světlých okamžiků domácí. Ze hry ve druhé třetině, alespoň v její první půli měli rozhodně hosté. Černého svěřenci se ale vzápětí kout, kam jej soupeř v předchozích minutách zahnal, jali opustit. V dobré příležitosti se naskytla dvojice Skalický – Jonák, jež Královy a jeho kolegům připravila horké chvilky. V jízdě nejdříve pálil Skalický a o dorážku se poté snažil Jonák, Král však jejich snahy poměrně rychle přerušil svou lapačkou, která rozdováděný puk rázem zkrotila.

Dusno se však záhy udělalo i před brankovištěm Vítka Vaněčka, kde si kališníci v dvojnásobné početní výhodě nárokovali právo na vyrovnávací trefu. Když jejich snažení ale nezastavili obětaví hráč Benátek, narazili Litoměřice v bráně na pohotového Vaněčka, který průchod ani jedné z četných střel za svá záda nedal. I přes viditelnou převahu Litoměřic v druhé části utkání se tedy vyrovnávací ani jiná branka nekonala.

V úvodu závěrečné dvacetiminutovky se dobrou šancí prezentoval Daniel Špaček. Ten nekontrolovaně prolétl do útočného pásma a bleskový úprk se snažil zakončit bekhendovou kličkou, na Krále si ale nepřišel.

Stadion se však naděje na vyrovnání a případného zvrácení průběhu série nechtěl vzdát a i nadále byl nebezpečným sokem. Po druhé trefě Litoměřic se lačně sápal už jednou úspěšný Gorčík, soustředěný Vaněček ale jeho pokus o vyrovnání zahubil v samotném počátku.

Příležitost navýšit vedení si na straně Benátek připsal do útočné třetiny prchající Josef Skořepa, jeho pokus ale ztroskotal před brankovou čarou, kde Skořepa narazil na zátarasu v podobě Krále.

Ta úspěšně vzdorovala i během klasické početní výhody domácích, která se jim naskytla pár minut před koncem poslední třetiny.

I v bráně Benátek ale Litoměřice, které se vypětím všech sil marně snažily o vyrovnání, neustále narážely na barikádu v podobě mladého Vaněčka. Jejich naděje ale necelé dvě minuty před koncem definitivně uzemnil Vít Jonák, který se ve vlastním obranném pásmu zmocnil puku a uháněl na tentokrát již vyprázdněnou branku Litoměřic, kde kotouč s železnou jistotou poslal mezi dvě tyče.

Ohlasy trenérů

Milan Černý (Benátky nad Jizerou): Utkání se hrálo v podobném duchu jako předešlé zápasy. Souboj byl hodně vyrovnaný. Když se vám třikrát za sebou podaří těsně vyhrát, znamená to, že jsme tomu dali něco navíc. Naše mužstvo výborně pracovalo. Se silnými Litoměřicemi jsme dokázali hrát na minimum obdržených branek. Přesně tohle byl klíč k postupu. Dobře jsme bránili a ve všech třech zápasech nám zachytali výborně oba dva gólmani, ať už to byl Tomáš Fučík či dneska Vítek Vaněček. V mužstvu je skvělá vnitřní atmosféra, v tom jsme špičkoví. Rád bych ještě pochválil naše fanoušky, kteří za námi v hojném počtu vyrazili do Litoměřic.

Jiří Doležal (Litoměřice): Dostali jsme dvě smolné branky, které rozhodly zápas. Třetí gól byl při power play, což už neberu. Utkání bylo hráno na krev, myslím si, že i pro diváky bylo atraktivní, nicméně pro nás bylo smolné. Benátkám gratuluji k postupu.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.