12. 9. 2016 | Tomáš Lysý, Martina Nová

První výhra je na světě! Benátky obraly Jihlavu o tři body

3., pondělí 12. 9. 2016
Dukla - Benátky n.J. JIH - BEN

V rámci 3. kola zavítali Benátečtí na led Horáckého zimního stadionu. Diváci si na první branku museli počkat až do konce druhé třetiny, kdy se trefil ex-benátecký Říha. Ve třetím dějství ale hosté zabrali a třemi góly otočili vývoj duelu. Postupně se prosadili Prokeš, Plodek a Ordoš. V poslední minutě brankáře Tarkkiho v dresu Benátek ještě překonal Čachotský, za zbylých 20 vteřin ale již domácí nesrovnali, proto si Středočeši z Jihlavy odváží skvělé tři body!

Dukla: Škarek (M. Svoboda) – Kajínek, Kaláb, Bilčík, Říha, Grebeňuk, Dundáček, Marcel – Stoklasa, Skořepa, Jergl – Diviš, Zeman, Čachotský – Anděl, Jícha, Březina – Síkela, Kondratěv, Danišovský.
Benátky n.J.: Tarkki (Kváča) – Krejčí, Kolmann, Mikliš, Pyrochta, Havlín, Kočí, Husa – Hrníčko, Plodek, Volf – Ordoš, Musil, Víšek – Ďurač, Hrabík, Bittner – Musliu, Janele, Prokeš.
Branky a nahrávky: 40. Říha (Diviš, Čachotský), 60. Čachotský (Zeman) – 48. Prokeš (Pyrochta), 52. Plodek (Volf), 57. Ordoš (Krejčí). Rozhodčí: Kašík – Čížek, Křivohlavý. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 33:23. Diváci: 1062. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3.

Komentář

Ještě před zahájením utkání uctili aktéři utkání i diváci na stadionu památku tragicky zesnulého rozhodčího Pavla Lainky, který podlehl následkům zranění při řízení hokejového utkání. Bylo mu pouhých čtyřiadvacet let.

Lepší náladu na Horáckém zimním stadionu nepřinesla ani úvodní třetina. Šancí a pohledných akcí bylo k vidění minimum a výrazně k tomu přispělo i třicetistupňové počasí, které v posledních dnech ovládá Vysočinu. Led byl totiž největším nepřítelem v pokusech o kombinaci obou týmů. V polovině šesté minuty pálil hned po buly od modré Kajínek a gólman Tarkki se musel hodně ohlížet po puku. Vůbec totiž nevěděl, zda jej má někde ve své výstroji. Krátce po polovině úvodní dvacetiminutovky hrály Benátky přesilovou hru. Nejenže si při ní nevypracovaly žádnou šanci, ale půlminuty před jejím koncem šly sami do čtyř. Po skončení obou trestů vybojoval puk za brankou šikovný mladík Hrníčko. Rychle si najel k pravé straně Škarka a mířil jen těsně vedle jeho levé tyče. Změnit bezgólový stav mohl Zeman, který se jako třetí domácí hráč dostal do protiútoku Dukly dva na jednoho. Dostal puk a sjel si mezi kruhy, leč jeho ránu do levého horního rohu vykryl buď helmou nebo ramenem Tarkki. Když deset vteřin puk po střele Zemana do branky skutečně propadl, gól nebyl uznán pro postavení jihlavského hráče v brankovišti.

Druhá třetina začala šancí Síkely, který zkoušel překvapit Tarkkiho střelou z nulového úhlu do horního rohu, leč neúspěšně. Čachotský poté projel po pravé straně do pásma, a ačkoliv Diviš na puk nedosáhl, ke střele se z mezikruží dostal Zeman, jenž mířil do betonu finského obra v brance. Hezkou individuální akcí se prezentoval i Janele. Stahovačkou oklamal obránce, jenže poté zamířil vedle vzdálenější tyčky. I v oslabení vyzkoušel ohrozit branku Benátek Síkela, jeho střelu však našel gólman hostí mezi betony. Tuomas Tarkki nadále úřadoval, v mlýnici před brankou na něj nevyzrál Březina spolu s dalším spoluhráčem. Hosté šli poté do přesilovky, jenže se o ní připravili dvěma fauly během jednoho střídání. Ve velké šanci vychytal strážce hostující svatyně Zemana, zakončujícího po zadovce Čachotského, ale poté už byl krátký. Diviš dal puk na modrou pro Jiřího Říhu a obránce, který předchozích pět let nastupoval jak v Liberci, tak v Benátkách, propálil od modré vše, co mu stálo v cestě - 1:0.

Třetí třetina však Dukle vůbec nevyšla a stála jihlavské první zaváhání v sezoně. Skořepovu přihrávku po jeho individuální akci před brankou nezužitkoval Jergl, na druhé straně mířil Krejčí po svém úniku z pravé strany těsně vedle. V osmačtyřicáté minutě se již hosté radovali. Po třech buly před Škarkem přistrčil Pyrochta puk na Radka Prokeše, jenž si najel blíže kruhům, vypálil a protože puk tečí změnil směr, neměl domácí gólman moc šancí zasáhnout. Vrátit Jihlavě vedení mohl Skořepa, když vypálil bleskově z kruhů, avšak vyrážečka Tarkkiho byla na místě. V polovině dvaapadesáté minuty Benátky po osmi vteřinách využily přesilovku. Volf přihrál puk na střed pásma pro Jana Plodka a tak zkušený hráč, jako je kapitán hostí, se z těchto pozicí moc nemýlí. Trefil se nad levý beton Škarka. Poslední instancí hostí byl při pokusu Dukly o vyrovnání jako obvykle gólman, jenž si dobře počínal i proti táhlé Skořepově ráně k levé tyči, opět totiž zasáhl vyrážečkou. Tři minuty před koncem zpečetil osud utkání Jan Ordoš. Dostal puk od Krejčího do jízdy a zblízka zamířil do horní poloviny branky. Snížení Tomáše Čachotského z bezprostřední blízkosti po přihrávce Zemana již porážku Dukly odvrátit nemohlo - 2:3.

Ohlasy trenérů

Jiří Čelanský (HC Benátky nad Jizerou): V náročných podmínkách byl zápas oboustranně odehrán ve vysokém tempu. Na stadionu panovalo velké teplo a led byl tedy hrozně špatný. Což nám paradoxně vyhovovalo, protože domácí se nedostali k žádné větší kombinaci. Věděli jsme, že nás čeká takové těžké utkání a splnili jsme to, co jsme chtěli. Kromě závěru druhé třetiny, protože jsme chtěli hrát celých šedesát minut na minimum vyloučení. Bohužel se to nakumulovalo i naším druhým dvouminutovým trestem za příliš mnoho hráčů na ledě. Byli jsme za to potrestáni, ale za třetí třetinu jsme si zasloužili vyhrát.

František Zeman (asistent trenéra HC Dukla Jihlava): Utkání se mi nehodnotí lehko. Souhlasím s kolegou, že podmínky byly pro hokej hrozné, ale pro obě strany to bylo stejné. My jsem se s podmínkami potýkali celý zápas. Věděli jsme, že sem přijede dobře bránící tým, což se potvrdilo a skoro dvě třetiny jsme se proti němu nemohli prosadit, i přes nějaké naše šance. Až v závěru druhé třetiny to Jirka Říha propálil. Ale ve třetí třetině jsme se zbytečně zbavovali kotoučů a soupeř toho dokázal využít de facto jednou přesilovkou, brejkem a zbavením se kotouče našeho hráče v útočném pásmu nám odskočil na 1:3. Ačkoliv jsme dali kontaktní gól, tak přišel dvacet vteřin před koncem a přesto, že Benátky mají mladý tým, zkušeně si to pohlídali a po právu si odváží tři body.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.