12. 10. 2016 | Martina Nová, Věra Novotná

Kladno si z Benátek odváží dva body za výhru v prodloužení

14., středa 12. 10. 2016
Benátky n.J. - Kladno BEN - KLA
Zápas na benáteckém ledě nabídl velmi atraktivní hokej. Úvodní dvacetiminutovka sice gól nepřinesla, ale diváci museli být i přesto nadšení. Benátečtí bruslili na plné obrátky, což jim pomohlo k několika šancím. I na druhé straně mohli Kladenští zahrozit z několika příležitostí, avšak Tuomas Tarkki byl pozorný. Také ve druhé třetině byli domácí blíže k první brance, ale Cikánkovi dvakrát pomohla branková konstrukce. Ve 33. minutě šly Benátky do vedení zásluhou Josefa Mikysky, který vyzrál naznačením přihrávky na brankáře Kladna a přesně zakončil. Prostřední dějství další branku nepřineslo. Hosté se však nevzdali a deset minut před koncem utkání vyrovnali. Hořava vypálil a Petr Tenkrát ztečoval puk mimo Tarkkiho dosah. Základní hrací doba rozuzlení nepřinesla, rozhodlo se v nastaveném čase. V prodloužení 3na3 vystřelil Rytířům druhý bod Petr Tenkrát.
Benátky n.J.: Tarkki – Krejčí, Havlín, Mikliš, Kočí, Husa, Zeleňák, Tržický – Hrníčko, Plodek, Vlach – A. Dlouhý, J. Mikyska, Víšek – Chlapík, Prokeš, J. Havel – Bittner, Volf, Bělohorský.
Kladno: Cikánek – P. Hořava, J. Drtina, Repe, F. Matula, Ptáček, Ulrych, D. Růžička – Tenkrát, Burger, Machač – Jánský, R. Přikryl, Strnad – Tůma, Kubík, Ton – Cetkovský, Zikmund, Havlůj.
Branky a nahrávky: 33. J. Mikyska (Kočí, Zeleňák) – 50. Tenkrát (P. Hořava, Burger), 62. Tenkrát. Rozhodčí: Hribik, Škrobák – Křivohlavý, Potůček. Vyloučení: 1:1. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 405. Střely na branku: 41:31. Průběh utkání: 1:0, 1:2.

Komentář

V prvních minutách zápasu měla hra veliký náboj. Síly na ledě byly vyrovnané, obě mužstva otestovala pozornost gólmana soupeře, nicméně ve všech menších či větších příležitostech maskovaní muži nepropustili puk za svá záda, případně vypomohla vyztužená obrana obou táborů. V 8. minutě nebezpečně zahrozilo Kladno, když Krejčí v přechodu zpět ztratil hůl v obraně proti jednomu z hostujících hráčů, naskytla se tak malá škvírka, kterou proklouzl lehce neuhlídaný kladenský Ton, z mezikruží vystřelil zblízka na Tarkkiho, ten si s jeho střelou poradil. Během následující minuty se podařilo prosmýknout do útočné třetiny Plodkovi, ale i Cikánek si prověrkou z prostoru před bránou poradil. Následovala první přesilová hra a zahrály si jí Benátky. Nicméně jako první se k šanci dostali hosté po úniku Cetkovské, který přebruslil bránící hráče, nicméně Tarkkiho nepokořil. Poté však domácí již ohrozili Cikánka, nejprve Mikyska pálil od modré, poté se Prokeš pokoušel najít clonícího Víška před bránou, nicméně ani jedna z akcí gólovým úspěchem neskončila. Závěrem první třetiny se do obrovské gólové příležitosti probojoval Machač, jenž na modré čáře přelstil oba bránící benátecké hokejisty a zkusil své štěstí střelou z mezikruží, poté ještě z pravého kruhu pálil Hořava, ale ani on si na domácího gólmana nepřišel. Důsledkem kladenského tlaku bylo i vyloučení Havlína minutu a půl před zazněním sirény, avšak protože Rytíři neskórovali, pokračovali v přesilové hře i v druhém dějství.

Díky přesilovce měli na úvod hosté herně navrch, nakonec se vedení neujali. Pohledná šance vznikla ze strany Benátek při protiútoku, kdy Víšek hledal najetého Zeleňáka před bránou soupeře, benátecký obránce sice přihrávku tečoval, nicméně za Cikánka si cestu nenašla. Poté se taktovky ujali znovu Rytíři, ale v tlaku Jánského střela šla jen nad bránu Tarkkiho. Hra měla veliký náboj a obě mužstva srdnatě útočila. V 25. minutě kladenským obráncům přeskočil kotouč na modré, čehož využil Víšek, ujel tak do brejku, jenže nastřelil jen břevno. Po chybě v obraně Kladna mohl svůj tým do vedení poslat i Chlapík, nicméně jeho střela skončila na betonu Cikánka. Na druhé straně prošel skrz beky Kubík, ani jeho pokus nezměnil skóre, Tarkki zasáhl lapačkou. Zanedlouho se prokousali do útočné třetiny ještě Tůma s Tonem, prvně jmenovaná našel ostříleného forwarda na pravé straně, ten však přestřelil. V 33. minutě ale přeci jen muselo měnit skóre. Zeleňák přihrál ve středním pásmu najetému Josefu Mikyskovi, který touš zachytil na modré, přes vracející se Rytíře si najel do mezikruží obloučkem, naznačil přihrávku a nakonec propálil hostujícího brankáře střelou k tyči. Vzápětí chtěl odpovědět Kubík. Propracoval se ke střele z mezikruží, ale Tarkki i přes řadu těl kotouč nalezl a vychytal ho. V závěru prostřední třetiny měly více ze hry Benátky, v posledních sekundách sice ještě domácího maskovaného muže ohrozil Jánský, ale ani jeden z mančaftů neskóroval.

Také třetí dvacetiminutovky nabídla strhující hokejové představení. Oba celky dávaly do hry hodně energie a snahy. Ve 43. minutě po chybné rozehrávce hostů dostal osamocený Hrníčko přihrávku do mezikruží, jenže puk nezvládl nasměrovat za Cikánka. K zajímavému zakončení se probojoval i kladenský Hořava, proháčkoval se v obranném pásmu domácích, nicméně jeho pokus mezi kruhy pro vhazování Tarkki zneškodnil. Nakonec přeci finský gólman kapituloval. V 50. minutě si nebral servítky Petr Tenkrát a dělovkou od modré čáry propálil benáteckého brankáře. Tempo neupadalo ani na jedné straně, domácí se nenechali příliš inkasovanou brankou zaskočit a i nadále pokračovali v aktivním hokeji. Nejinak tomu bylo v táboře Rytířů. Do úniku se dostal Jánský, ale obránce Benátek Krejčí jej dobruslil a vypíchl mu touš. V posledních chvílích třetí dvacetiminutovky domácí mužstvo zapnulo na plné obrátky a byla znát jejich chuť rozhodnout v základní hrací době. Hrníčko měl vítězný gól na hokejce, jenže jeden z bránících hokejistů padl do střely a takřka brankářským zákrokem poslal utkání do prodloužení.

v nastavení začali lépe Benátečtí. Prokeš se dobře proháčkoval před Cikánka, který mu ale v zakončení zabránil vypíchnutím puku. Druhý bod Kladnu přisoudil Petr Tenkrát, jehož nenápadná střela, jež byla zřejmě tečována některým z domácích hráčů, skončila za Tarkkiho zády.

Ohlasy trenérů

Jiří Čelanský (HC Benátky nad Jizerou): Myslím si, že dnešní utkání se divákům muselo líbit. Byl to atraktivní zápas, výborný soupeř, rozhodčí pustili hru, takže se hrálo pět na pět. S naší hrou jsme spokojení, myslím si, že tam byly od nás velice dobré věci. Samozřejmě mě mrzí, že jsme si vypracovali spoustu šancí, ale bohužel ani tu nejvyloženější jsme nedali. Možná kdybychom odskočili na víc než jednobrankový rozdíl, tak jsme to utáhli do většího bodového zisku. Nicméně mužstvo jsem pochválil, protože pracovalo až do samotného rozhodnutí bez našich výtek.

Pavel Patera (Rytíři Kladno): Utkání bylo pěkné z obou dvou stran, divákům se muselo líbit. Možná mohlo skončit 3:3 nebo 4:4 v základní hrací době, avšak oba gólmani byli výborní. Tomuto hokeji nechybělo vůbec nic. Osobně se mi to líbilo.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.