15. 11. 2008 | Tomáš Nejedlo

Selanku u Jizery rozhodl Petr Weiss

23., sobota 15. 11. 2008
Benátky n.J. - Poruba BEN - SAR
Poprvé pod taktovkou nového hlavního kouče Vladimíra Čermáka sehráli benátečtí hokejisté veledůležitý zápas s dalším mužstvem ze suterénu prvoligové tabulky - HC VOKD Poruba. Oba celky věděly, že v případě dnešní prohry a současné výhry Třebíče v Chrudimi mohou spadnout až na samé dno tabulky. Snad právě důležitost tohoto duelu svazovala všem hráčům ruce i nohy, a tak nebyl na benáteckém ledě vidět pěkný hokej. Nutno dodat, že označení selanka je zcela na místě, s ubíhajícím časem pak bylo stále více zřejmé, že kdo dá první gól, nejspíš dovede zápas do vítězného konce. Tento očekávaný scénář se také právě takto naplnil – ve 46. minutě proměnil Petr Weiss svůj samostatný nájezd a rozhodl o tom, že důležité tři body dnes zůstanou v Benátkách!
Benátky n.J.: Stejskal (Nedvídek) - Drábek, Cunik, Hrach, Gajda, Lukáč, Pavlů, Kajínek - Kudrna, Havel, Rapač, Jech, Bárta, Hruška, Procházka, Vantuch, Skořepa, Weiss, Kopic, Dušek
Poruba: Iláš (Smolka) - Holík, Palík, Ovšák, Vajda, Suchý, Vnenk, Buček, Tesařík - Urban, Holuša, Kolařík, Pavelek, Ivan, Červenka, Gelačák, Rehuš, Mocek, Janečka.
Branka a nahrávka: 46. Weiss (Kajínek). Rozhodčí: Zubzanda - Svoboda M., Zavřel. Vyloučení: 7:6 + navíc Mocek (POR) 5 + OK. Využití: 0:0 V oslabení: 0:0. Diváci: 483. Střely na branku: 38:33.

Komentář

Již od prvních minut úvodní třetiny jsme na benáteckém zimním stadionu neviděli příliš kvalitní hokej. Obě mužstva se soustředila hlavně na to, jak nedostat gól. V útoku bylo k vidění jen málo pohledných kombinačních akcí a hlavně na obou stranách vázla střelba. Připočteme-li kvalitní výkony obou brankářů, hostujícího Davida Iláše a domácího Jiřího Stejskala, nemůžeme se divit, že na ukazateli skóre předlouho svítilo fotbalové skóre 0:0. Z nebezpečnějších akcí úvodní třetiny stojí za zmínku ojedinělá šance opatrné Poruby na konci 11. minuty, kdy po obrovském závaru před Stejskalem byl vidět byl zejména obrovitý Urban, ale ani on či někdo z jeho spoluhráčů nedotlačil kotouč za domácího gólmana. Domáci kontrovali odvážným průnikem Drábka o dvě minuty později, kdy si to domácí kapitán namířil skrz útočné pásmo přímo na Iláše, ten jeho pokus mezi betony ale zneškodnil. Naprosto sterilní byly i tři domácí přesilovky, které postrádaly střelbu, účinnou kombinaci i moment překvapení.

Pokud někdo očekával, že od druhé třetiny se začne hrát skutečně naplno, musel být notně zklamán. I hosté dostali ve 25. minutě šanci zahrát si přesilovku, ale stejně jako domácí byli i v této činnosti naprosto neškodní. Ve 30. minutě narazil Ivo Mocek velmi nešetrně na mantinel Milana Gajdu a po právu dostal 5 minut a trest do konce utkání. Benátky si však tuto dlouhou přesilovku a ideální šanci na vedení zkrátily vlastním oslabením za příliš mnoho hráčů na ledě … V závěru třetiny i Poruba hrála dlouhou čtyřminutovou přesilovku za Jechovu nebezpečnou hru vysokou holí, ale velmi úspěšně napodobila nemohoucí domácí celek.

Nejlepší hokej se hrál až v závěrečné třetině. Jako by si obě mužstva řekla, že takhle to už opravdu nejde, a najednou se hrál hokej jako řemen. Hned ve 42. min. dostal Lukáš Vantuch ideální přihrávku přes celou šířku ledové plochy, pokud by okamžitě střílel, neměl by Iláš nejmenší šanci, domácí útočník ale prováhal ideální okamžik ke střele a výtečný Iláš jeho pokus stačil zlikvidovat. O pár vteřin později postupoval Rapač sám na Iláše a ten jeho pokus vyrazil ramenem! V těchto fázích zápasu se lámal chléb a byli to domácí, kteří konečně udeřili. Ve 46. min. vyslal krásnou kolmicí David Kajínek do úniku Petra Weisse a ten svůj nájezd chladnokrevně zakončil střelou nad padajícího Iláše – 1:0! O minutu později byl zcela volný před Ilášem Ctibor Jech, ale nepropasíroval puk mezi gólmanovými betony. Další efektní zákrok předvedl porubský gólman ve 49. minutě proti pumelici Michala Havla, již méně jistý byl Iláš po Drábkově střele, kdy mu puk vypadl z lapačky, ale nikdo z Benáteckých nebyl nachystán k dorážce. Po Jechově nebezpečné střele z 54. minuty se nadechli k závěrečnému náporu zase hosté. Vytěžili z něj několik nebezpečných závarů před domácí brankou, v největší šanci se ocitl zkušený navrátilec z Anglie Marek Ivan, ale toho vychytal dnes bezchybný Jiří Stejskal. Na závěrečných 55 sekund se Poruba odhodlala ke hře bez brankáře, ale branku již vstřelit nedokázala. Důležité tři body tak zůstaly v Benátkách, a protože Třebíč si odvezla dva body z horkého chrudimského ledu, propadl se náš dnešní soupeř až na poslední příčku prvoligové tabulky!

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.