3. 1. 2019 | Radek Bařina, Tomáš Nejedlo

Senzace! Benátky dobyly Lapač a ukončily vítěznou sérii Vsetína

41., čtvrtek 3. 1. 2019
Vsetín - Benátky n.J. VSE - BEN
Tak to je fantazie! Benátečtí hokejisté se stali po Havířovu a Českých Budějovicích teprve třetím týmem, který v letošní sezóně dokázal dobýt bouřlivý vsetínský Lapač. Velmi obětavý výkon, perfektní bruslení a jednoduchý hokej vzadu s jistým mladíkem Paříkem v brance. To vše zajistilo benátecké družině nečekaný, ale podle průběhu utkání zasloužený úspěch, kterým Benátky ukončily šestizápasovou sérii vsetínských výher! Skóre ve druhé části svou premiérovou trefou mezi muži otevřel vytáhlý Adam Klapka, druhý gól přidal sváteční střelec Ján Niko. Po Slováčkově snížení v závěru duelu se Valaši odhodlali k power-play a záhy je potrestal Wiencek gólem na 3:1 z hostujícího pohledu. Z třízápasového venkovního tripu tak Středočeši vytěžili výborných šest bodů a teď už se budou chystat na dalšího favorita - v pondělí 7. ledna vyzvou doma Jihlavu!
Vsetín: Šelepněv (Gába) – Hryciow, Mikuš, Teper, Slováček, Jenáček, Frolo, Ondračka – Rác, Kucharczyk, Karafiát – Rob, Pechanec, Jonák – Theoret, Pitule, Kopta – Vítek, Šilhavý, Hořanský.
Benátky n.J.: Pařík (Hosnedl) – Kunst, Havlín, Husa, Maier, Žůrek, Niko, Poizl – Průžek, Chrtek, Wiencek – D. Špaček, Šír, A. Dlouhý – Teplý, Najman, Rychlovský – Čech, Burda, Klapka.
Branky a nahrávky: 56. Slováček (Theoret, Teper) - 35. Klapka (Burda), 39. Niko (Rychlovský, Teplý), 58. Wiencek. Rozhodčí: Fiala, Šutara - Poruba, Rožánek. Vyloučení: 2:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2720. Střely na branku: 22:31. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3.

Komentář

První třetina zápasu Vsetína s Benátkama nad Jizerou příliš hokejové krásy nenabídla. Favorizovaní domácí sice byli od prvních minut o něco aktivnějším celkem, přes zformovanou defenzívu hostů se ale do nebezpečnějších šancí takřka nedostávali. Nenakopla je ani přesilovka ve třetí minutě. V ní sice měli domácí hned čtyři zajímavé palebné pozice, většinou však nemířili přesně, a když už puk letěl mezi tři tyče, bez větších problémů ho zastavil gólman Pařík.

Hosté se spoléhali na rychlé protiútoky a častou střelbu, ani oni však v první třetině příliš vrásek na čele gólmana Šelepněva nevyrobili. Nejvážněji ohrozili vsetínskou klec v minutě patnácté, kdy po Teplého háčkování kolem svatyně VHK vznikl velký závar na brankovišti. Domácí defenzíva však odolala. V závěru třetiny neuspěl ani na opačné straně Rob, jehož chytrá střela z pravého kruhu Paříka notně vyděsila, nakonec však puk našel ve své výstroji. Po dvaceti minutách tak odcházely oba celky do kabin se zaslouženou nulou na kontě vstřelených branek.

Do druhé třetiny sice vstoupili domácí energičtěji, utápěli se však ve vlastních nepřesnostech jak v kombinaci, tak i v zakončení. Ve dvacáté druhé minutě přesto mohli jít do vedení. Přihrávka Kopty se odrazila od brusle obránce a mířila do brány, Pařík ale dokázal v poslední chvíli vykopnout puk. Optický tlak VHK pak hosté utnuli dvěma slepenými přesilovkami. Nesehráli je sice příliš dobře, dlouho je to ale trápit nemuselo. Ve třicáté čtvrté minutě totiž vymysleli Slováček s Teperem hrubou chybu v rozehrávce, jíž připravili puk na hůl Adama Klapky a ten z vrcholku kruhu zamířil přesně nad lapačku gólmana VHK.

Domácí se snažili o rychlou odpověď, přes pozornou defenzívu hostů se ale ani nadále neprosazovali. Až ve třicáté deváté minutě se ve výborné pozici ocitl Slováček. Místo střely hledal ještě spoluhráče, ten však nedokázal usměrnit prudký puk na místo určení. O pár vteřin později to mohlo být nula dva, ovšem Šír svůj výpad zakončil, i s přispěním Šelepněva, jen do břevna. O pár sekund později se ale Benátky přeci jen radovaly. Ján Niko propálil od mantinelu houštinu těl a nad Šelepněvovým ramenem prošel puk do sítě. Po dvou třetinách tak vedli hosté překvapivě 2:0.

Do třetí třetiny domácí přeházeli složení útoků a viditelně také zvýšili bojovnost, odhodlaní hosté však svůj náskok drželi statečně. Mohli se opřít o spolehlivě chytajícího Paříka a ve čtyřicáté čtvrté minutě také na štěstí, když po Kucharczykově teči proskotačil touš těsně vedle. Do útočení se farmářský tým Liberce příliš nehnal, ve čtyřicáté deváté minutě byl přesto blízko další branky. V akci tři na dva dostal puk Wiencek, jeho střelu do odkryté branky ale dokázal Šelepněv vyškrábnout rukou.

S přibývající minutami začínala vsetínská snaha stále více připomínat křeč. V padesáté páté minutě mohl Valachy dorazit Šír, v kličce před gólmanem mu ale utekl puk. Hned z protiútoku sahali po snížení domácí, Šilhavého dorážku do odkryté brány ale zblokovala hůl obránce. O chvíli později se ale Vsetínští přeci jen dočkali. Theoret zavezl puk do pásma, v pádu ještě dokázal najít Ondřeje Slováčka a ten ranou pod břevno nedal Paříkovi šanci. Pařík už ani zasáhnout nemohl, protože se srazil s dotírajícím domácím hráčem, rozhodčí však po poradě rozhodli, že vsetínský hráč byl do brankoviště natlačen obráncem a gól uznali.

Nabuzení Valaši pak ještě několikrát otestovali Paříka, ten ale odolal. Necelé tři minuty před koncem si domácí vzali oddechový čas a odvolali brankáře, power-play jim ale vůbec nevyšla. Hned v jejím úvodu totiž zaváhali na útočné modré a Petr Wiencek poslal puk přes celé hřiště do odkryté brány. Benátky nad Jizerou taky byly za svůj bojovný a obětavý výkon odměněny, po výhře 3:1 obraly favorizovaný Vsetín o všechny body.

Ohlasy trenérů

Luboš Jenáček (VHK ROBE Vsetín): "Zápas se nám nepovedl. Těžko říct, jestli to bylo podceněním, nebo tím, že jsme devětadvacátého nehráli a měli jsme ztuhlé nohy. Spíše to však bude to podcenění. První třetina byla z naší strany špatná, málo střel. Chtěli jsme to hrát na krásu, ale k tomu výkonu, bohužel, potřebujeme vždy stoprocentní nasazení, bojovnost. To tam dneska od začátku nebylo. A když urazíš hokejového pánaboha, pak už se to většinou nedohoní. My jsme tady pár zápasů otočili, ale to bylo v zápasech, kdy jsme za nepříznivého stavu hráli naplno, nadoraz. Dneska tomu tak nebylo, nešli jsme tomu naproti. Benátky podaly velmi dobrý výkon v mladé sestavě a nezbývá, než jim pogratulovat. My se musíme chytnou za nos a lépe se připravit na sobotu na Jihlavu a na další zápasy."

Jiří Kudrna (HC Benátky nad Jizerou): "Samozřejmě jsme věděli, že Vsetín má doma výbornou úspěšnost v sezóně, že je doma silný, ale my poslední dobou hrajeme velice dobře a myslím si, že jsme dnes tady ten kvalitní výkon předvedli. Musím neskromně říct, že jsme byli lepším týmem a zaslouženě jsme vyhráli. Pro náš opravdu velice mladý tým si myslím, že to je veliké povzbuzení. Celý tým včetně brankáře dnes zaslouží velkou pochvalu. Jsem rád, že kluci takovéto zápasy zvládají a věřím, že jim to do jejich kariér jen pomůže."

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.