21. 7. 2016 | Martina Nová

Benátkám přibyl soupeř v přípravě, vyzvou Něfťanik Almetěvsk

Letní příprava na novou sezónu pomalu graduje a blíží se i první přípravná utkání. K celkům z WSM ligy (Ústí nad Labem, Most, Litoměřice a Kadaň) se přidal i jeden z ruských týmů, mistr VHL (pozn.red.: druhá nejvyšší soutěž v Rusku) z loňské sezóny, Něfťanik Almetěvsk. Na soupisce Almetěvsku figuruje například útočník Aleksejs Širokovs, dlouholetý reprezentant Lotyšska, kterého mohli čeští diváci vidět i v dresu účastníka extraligy, brněnské Komety. Benátecké čekají s tímto sokem hned dvě střetnutí, které se odehrají v Liberci 29. 7. od 11:00 a 4. 8. od 17:00, druhé namísto zápasu v Litoměřicích.

Almetěvsk, město ropy

Almetěvsk se nachází na jiho-východě republiky Tatarstán v Ruské federaci a žije zde okolo 150 tisíc obyvatel. Město ležící na levém břehu řeky Zaje je významné pro svá ropná ložiska. Vedou odtud důležité ropovody, konkrétně i do města Samara, odkud následně ropovod pokračuje pod názvem Družba až do střední Evropy.

Přibližně od 17. století v místě dnešního Almeťěvsku rozkládala tatarská vesnice Almet a jejím pozůstatkem je také mešita z druhé poloviny 19. st. Současná podoba města začala vznikat až v 50. letech 20. st.

Výzva v podobě mistra

Klub byl založen v roce 1965 pod názvem Sputnik (pozn.red.: v ČJ družice) Almetěvsk, roce 1996 byl přejmenován na Něfťanik (pozn.red.: v ČJ olejář). Druhá nejvyšší ruská liga se hrála v Almetěvsku poprvé v sezóně 1992/93, poté se na rok celek opět propadl do třetí ruské soutěže, aby se následně opět vyšvihl o patro výše, kde působí až do současnosti.

V loňském ročníku 2015/16 si v základní části olejáři připsali čtvrté místo a poté v play-off s lehkostí probruslili až k mistrovskému titulu. Jasným výsledkem 4:0 na zápasy zdolali v osmifinále mužstvo z města Sarov, které je centrem ruského výzkumu nukleárních technologií, ve čtvrtfinále 4:1 přešli přes Jarmak Angarsk, v semifinále si poradili s kazašským týmem Saryarka Karaganda, 4:0, a ve finále jasným skóre 4:1 na utkání pokořili Ižstal Iževsk, klub z hlavního města Udmurtské republiky.

Pro Benátecké to však nebude první měření sil s ruským soupeřem. V přípravě na sezónu 2013/14 vyzvali jiného účastníka VHL, kazašský Kazzinc – Torpedo Usť – Kamenogorsk. Nejprve Benátky podlehly 0:4, avšak v následné odvetě slavily výhru 3:1. Během loňské přípravy vyzvaly účastníka KHL - Jugru Chanty-Mansijsk, se kterou ale prohráli 1:4.

V dresu Něfťaniku Lotyš Širokovs

Lotyšský útočník Aleksejs Širokovs po přesunu do Almetěvsku v průběhu loňské sezóny bude i nadále oblékat dres Nefťaniku. Pětatřicetiletý reprezentant Lotyšska v minulosti působil například v Itálii v týmu Cortina, v KHL si zahrál s kapitánským céčkem za Dinamo Riga nebo za Amur Chabarovsk, již bez kapitánské role. Několik utkání odehrál i ve Finsku za Lukko nebo v české extralize za Kometu Brno, dva roky strávil ve Švýcarsku v celku HC Red Ice Martigny-Verbier a vyzkoušel si i lotyšskou a běloruskou národní ligu. Shodou okolností byl jednu sezónu i v týmu Kazzinc - Torpedo.

Na soupisce Něfťaniku je také pětadvacetiletý ruský útočník Kirill Polozov, jenž byl u výhry Gagarinova poháru v dresu Salavatu Julajev Ufa v sezóně 2008/09 a 2014/15 vyhrál s týmem Toros Neftěkamsk VHL.

Do třetice jmenujme také obránce Antona Poleščuka z Ruska. S týmem Metallurg Magnitogorsk se 2006/07 radoval z triumfu v ruské Superlize. 2011/12 byl u triumfu Torosu Neftěkamsk ve VHL a zároveň vyhrál hodnocení +/- play-off mezi obránci. V KHL oblékl dres hned čtyř týmů – Chimik Voskresensk, Amur Chabarovsk, Admiral Vladivostok a Avangard Omsk. I přes svých pouhých 179 cm se nebojí jít do pěstního souboje, v roce 2013 jeho sílu okusil například Slovák Marko Daňo v utkání KHL Osmku proti Slovanu.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!