21. 4. 2017 | Věra Novotná

Reprezentanti ve službách Benátek

I v dnešním díle Kroniky benátecké sezony dostane svůj prostor čtveřice mladíků, která se výrazně podílela na postupu hokejistů Benátek nad Jizerou do předkola play-off, kde Středočeši vyzvali Frýdek-Místek. Dnes se zaměříme na trojici Bílých Tygrů a také na jednoho ze zástupců Mladé Boleslavi. Ptáte se, co mohou mít tito čtyři kluci společného? Všechny čtyři mladíky spojuje jedno sousloví, kterým je „česká reprezentace“.

Obránce Jakub Husa, kterého jsme v benáteckém dresu vídali s číslem 3 na zádech, se představil již v přípravě proti mistrovi ruské VHL Něfťaniku Almetěvsk. Právě tento atraktivní soupeř jej vyzval k neoficiálnímu debutu ve WSM lize. „Byl to kvalitní soupeř a bylo to hodně rychlé utkání. Byl to také můj první start a byl jsem moc rád, že jsem dostal od trenérů šanci a mohl si zahrát s klukama jako je Honza Plodek, Honza Víšek a další extraligoví hráči jako třeba Venca Kočí,“ neskrýval svou radost Jakub, jenž poté začal se svými vzory nastupovat již pravidelně. Liberecký obránce odehrál v kádru Benátek 38 zápasů, v nichž zaznamenal 7 bodů (4+3). Jeho nejlepší zápasy přišly v rámci 31. a 32. kola. Proti Mostu vstřelil Jakub svůj první gól v rámci soutěže WSM, a právě na tuto trefu navázal o kolo později, když během devíti minut zaznamenal dva přesné zásahy. Jak ale Kuba po odehraném duelu s Kadaní přiznal, druhá branka nebyla úplně jeho. Měli jsme přesilovku 5 na 3, Kolmič mi zase krásně posunul puk, vystřelil jsem z voleje, trefil jsem gólmana do betonů, a pak jsem akorát viděl, že to tam spadlo. Kluci mi nakonec říkali, že to byl vlastňák, takže šťastné dva góly,“řekl v pozápasovém rozhovoru.

V sezoně oblékl i reprezentační dres výběru do devatenácti let a rovněž nechyběl v jediném utkání předkola play-off. I proti Frýdku-Místku zaznamenal kanadský bod, když pomohl svou asistencí ke gólu v rozhodujícím pátém utkání.

Rovněž liberecký útočník Matouš Bělohorský letos posílil útočné řady Benátek nad Jizerou a ani on nevyšel bodově naprázdno. Za Benátky odehrál třináct utkání a připsal si dva body (1+1). Svou první branku zaznamenal v pátém kole na ledě Mostu, kde svou trefou otevřel skóre. Bohužel, jeho branka byla tou jedinou na střeleckém účtu Středočechů. Stejně tak jeho jediná asistence přišla na venkovním kluzišti, konkrétně v Přerově. I zde vedla Matoušova nahrávka k otevření skóre, o které se posléze postaral Ivan Ďurač.

Ani Bělohorský se v reprezentaci do devatenácti let neztratil a svůj potenciál ukázal hned v prvním zápase, kdy korigoval pro Čechy nepříznivý výsledek proti Finům na konečných 2:4. I přes neúspěch českých hokejistů ale hodnotil Turnaj pěti zemí pozitivně. “Turnaj jsem si užil, byl to pro mě skvělý zážitek. Všichni tři jsme byli rádi, že jsme turnaj mohli odehrát společně. Celkově bych ho zhodnotil dobře, za svůj výkon se rozhodně stydět nemusíme.“ Matouše mohli benátečtí diváci vidět i v předkole play-off a i zde Bělohorský bodoval. Stalo se tak ve čtvrtém zápase série s Frýdkem-Místkem, v němž se Matouš postaral o první branku benáteckého celku.

Třetím tygrem do party, jak v kabině Benátek nad Jizerou, tak v reprezentaci do devatenácti let, je Albert Janele, který stejně, jako jeho dva spoluhráči, rozložil své síly mezi Benátky a libereckou dvacítku. Za středočeský celek naskočil do dvaatřiceti duelů, z nichž si do svých statistik zapsal čtyři body (1+3). Jeho jediná branka v uplynulém ročníku WSM ligy přišla v 6. kole, kdy Benátky na domácím ledě rozstřílely Trhače z Kadaně vysoko 8:3. Své tygří spoluhráče napodobil Janele i v dalších ohledech. Rovněž odehrál všechny zápasy předkola play-off a i on se probojoval do reprezentačního výběru do devatenácti let, o němž se rozpovídal i pro benátecký web. “Turnaj ve Finsku byla moje vůbec první zkušenost s mezinárodním hokejem a jsem moc rád, že jsem byl povolán do týmu. S většinou kluků jsem se znal z před-reprezentačních kempů, a také jsme tam byli tři kluci od nás z Liberce (Benátek). Bylo super, že jsme se tam mohli sejít. Ohledně hry samotné, bylo znát, že se na mezinárodní scéně hraje rychlejší hokej. Ze začátku jsem se s tím chvíli srovnával, ale netrvalo dlouho a na tempo jsem si zvykl.“

Čtvrtým reprezentantem a benáteckým hráčem, o němž bude zmínka v dnešním díle, je mladoboleslavský útočník Ivan Ďurač. Tenhle mladík se v uplynulém ročníku skoro nezastavil. Hrál nejen za Benátky a mladoboleslavskou dvacítku, ale stihl i reprezentační celky do devatenácti a dvaceti let a probojoval se i do české nejvyšší soutěže.

Největší porci zápasů ale odehrál právě v dresu Benátek nad Jizerou. V sestavě Středočechů se objevil v osmadvaceti zápasech a do svých statistik za tuto dobu přidal šest kanadských bodů (4+2). Dva góly, kterými Ivan otevřel benátecký střelecký účet, přišly doma proti Slavii a na ledě Zubrů z Přerova. Dále se Ďurač prosadil i ve 26. a 27. kole, kdy Benátky zvítězily nejprve nad Havířovem, a poté si poradily i s kladenskými Rytíři.

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!