18. 4. 2018 | Věra Novotná

Jiří Kudrna: Hráči výkonnostně vyrostli, dostihl nás ale náročný program

Sezona by nebyla kompletní bez zhodnocení trenéra benáteckého výběru. Jiří Kudrna, který nastoupil na post hlavního trenéra namísto Jiřího Čelanského, měl pod svými křídly velmi mladý výběr. Cíl měli Benátečtí stejný jako pro většinu sezon, avšak tentokrát měl celek Benátek nad Jizerou k play off hodně daleko. Co mohlo podle trenéra za nepostup? Kdo jej v sezoně překvapil a jak vidí šance benáteckých zástupců v draftu NHL? Nejen tyto odpovědi najdete v rozhovoru.

Pane trenére, ze začátku se dařilo držet dobré výsledky, od 15. do 33. kola jste však zaznamenali jen 3 body. Čím to podle vás bylo?
„Přípravné období a první čtvrtina mistrovské soutěže se nám povedla. Náš útlum začal na startu druhé čtvrtiny, kde jsme vedli v Havířově 2:0 a prohráli jsme 3:2. Následovaly další prohry. Hlavní příčinu spatřuji v tom, že náš tým byl nejmladší v lize a v tomto období jsme přišli o dva naše lídry - Petra Kolmanna a Dana Špačka, kteří se prosadili do ,,A" týmu. Oba dva nám jednoznačně chyběli. Pepa Mikyska nám po nepříjemném zranění z předchozí sezony také chyběl. Adam Dlouhý odešel na hostování do Chomutova. Náš tým se postupně ještě omlazoval. Dále se v tomto období projevila kvalita první ligy. Z vlastní zkušenosti vím, že některé týmy mají pomalejší rozjezdy do sezony a jejich kvalita se zvyšuje postupně. Na rozdíl od těchto týmů jsme od začátku hráli na maximum, těžili jsme z nadšení spojeného s mládím. V říjnu, kdy se liga rozjela na plné obrátky, a začalo se hrát třikrát v týdnu, se většina týmů začala rozehrávat a na nás toho v té chvíli začalo být naopak hodně. Zápasy šly nekompromisně rychle za sebou, a jak série po sobě jdoucích zápasů může týmu pomoci do vyšších pater tabulky, tak může týmu i ublížit. Náš tým tento velice náročný program začal posílat tabulkou dolů a najednou jsme měli několik proher a na krizi bylo zaděláno. Až v tomto období jsme začali skutečně platit nováčkovskou daň a kluci naplno pocítili, co opravdu obnáší hrát seniorskou soutěž, kde hráč musí opakovaně potvrzovat stabilní výkony a být silný jak psychicky, tak fyzicky. Několik zápasů jsme ztratili smolně a prohrávali jsme často těsně. Myslím si, že většina utkání byla vyrovnaná, ale bohužel jsme nebyli schopni najít cestu k vítězství. Měli jsme dvě nelichotivé šňůry prohraných utkání v řadě. První trvala 12 zápasů v období 16.11. - 22.12, kde jsme udělali jeden bod. Druhá trvala 8 zápasů v období 29.12. - 20.1. Nebyly to lehké časy, ale pro kluky i nás trenéry to byly cenné zkušenosti.

Již jste zmínil absenci zkušených hráčů, v čem konkrétně chyběl kapitán Petr Kolmann?
„Hráč typu Petra Kolmanna nám opravdu chyběl, protože pro mladé hráče je to vždy přínosem, když mohou nastupovat po boku takového hráče. Petr nám chyběl na ledě i v šatně. Na druhou stranu jsme byli moc rádi, že se prosadil do ,,A" týmu, kde se zařadil mezi nejlepší obránce.

Pokud odhlédneme od výsledků, určitě můžete být s herním vývojem všech benáteckých hráčů spokojený, herně vyrostli…
„Většina kluků výkonnostně vyrostla. Prakticky všem hráčům po herní stránce tato sezona pomohla. Většina hráčů absolvovala první kompletní seniorskou sezonu. Další hráči, kteří již odehráli 2 - 3 sezony, se poprvé v kariéře dostali do role, kdy měli táhnout tým. Progres byl znát, je jen škoda, že v týmu nebylo více kvalitních, starších, zkušených hráčů, kteří by mladé kluky na ledě podrželi, když se nám nedařilo podle představ. Kluci musí pracovat usilovně dál. Všichni jsou stále na startu svých kariér a je potřeba odehrát více sezon v seniorské soutěži.“

Benátečtí byli nejvylučovanějším týmem ligy. Když se ale trestné lavici vyhýbali, dokázali vyhrávat. Byla právě vyloučení tím, co stálo Benátecké vítězství a body?
„Vyloučených a trestů bylo opravdu moc. Byl to velký problém. I kvůli této nelichotivé statistice jsme ze všech týmu obdrželi nejvíce gólů a určitě jsme tím ztratili nějaké body. Spousta faulů pramenila právě z nedostatku zkušeností, z podrážděnosti, anebo z přemíry snahy. K hodně faulům nás donutili i soupeři svojí kvalitou. Problém byl v prvé řadě v našem týmu, ale je pravdou, že kolikrát jsme i pocítili někdy zvláštní metr v posuzování nedovolených zákroků ze strany rozhodčích. Podle počtu vyloučených to vypadá, že jsme hráli sprostě, ale musím říct, že naši hráči dost často sami čelili velice nevybíravým zákrokům soupeře.“

Byl někdo, kdo vás během sezony nějak výrazněji překvapil?
„Myslím, že co se týká první ligy jako takové, mě nic nepřekvapilo. Z hráčů zaujali např. Láďa Bittner, Matěj Psota, Zdeněk Král, Ondra Chrtek, Jan Jeník, Vráťa Kunst, Pepa Kořenář, Matěj Žajdlík a i další kluci. Výkonnost hráčů mě ale nepřekvapila, mají nějaké předpoklady, proto jsou v týmu první ligy. Všichni hráči musí nadále tvrdě pracovat a chtít se i dál zlepšovat. U dost kluků by měl být ten chtíč sebezdokonalování větší.“

Několik benáteckých zástupců má i šanci v červnovém draftu, jak vidíte jejich šance?
„Kryštof Hrabík i Honza Jeník šance na draft mají a sám jsem zvědavý, jak draft dopadne a kolik kluků z ČR bude draftováno. Na náš tým jezdilo celou sezonu hodně zámořských skautů.“

Jak jste byl spokojen s chodem kabiny? Bylo nutné někdy kluky třeba trochu zklidnit nebo více ukáznit?
„Co se týká fungování týmu v šatně, moc spokojen nejsem. Parta myslím byla dobrá, ale v šatně, co se týká pořádku, to nebylo dobré. To musíme zlepšit. Souvisí to s absencí starších kluků v týmu.

Na co nejvíce budete z letošní sezony vzpomínat?
„Byla to zajímavá a pestrá sezona. Kluci si zahráli před zaplněnými tribunami. Zážitkem pro nás byl rozlučkový zápas Petra Nedvěda ve vyprodané aréně. Dobré bylo, když za nás občas šli hrát i kluci z A týmu. Jeden zápas hrál i Láďa Šmíd. Parádní zápasy byly naše výhry doma 3:0 s Motorem a 2:0 s Karlovými Vary. Oba zápasy proti favoritům ligy a ještě s nulou vzadu.“

Vy osobně jste byl s výkonem týmu za tuto sezonu spokojený?
„Hodnocení sezony bych rozdělil do dvou rovin. V té první je to umístění týmu a bodový zisk. A tady nemůžeme být spokojení. Mrzí mě, že jsme nedokázali lépe ustát těžké období v druhé a třetí čtvrtině soutěže. Dostávali jsme v průměru přes 4 góly na zápas. To je hodně. Obranu týmu musíme do další sezony zlepšit. Play off nám zůstalo hodně vzdáleno, měli jsme udělat o 15 - 20 bodů více. Druhá rovina hodnocení je výchovná. Tady nemůžeme přehlížet, že náš tým byl bezkonkurenčně nejmladší v celé lize a měl za cíl především hrát a vychovávat mladé hráče. Téměř všichni hráči prožili individuálně své nejlepší sezony v dosavadní kariéře. Pozitivní i bylo, že si několik kluků zahrálo za ,,A" tým v extralize a také v CHL. Progres kluků byl znát a tady si myslím, že můžeme být spokojení s výchovou mladých hráčů. Nejvíce nám letos chyběly zkušenosti se seniorským hokejem a větší přítomnost zkušených hráčů v sestavě. Řadu utkání jsme prohráli až v jejich závěrech. Ve většině prohraných utkáních jsme byli soupeři vyrovnaným protivníkem. Věřím, že klady letošní sezony se projeví v dalších sezonách. Pozitivem této sezony je i zisk stříbrných medailí v DHL extralize juniorů, kde kluci zúročili zkušenosti nabité z WSM ligy. Hráči juniorského věku si v součtu připsali kolem čtyř stovek startů v Benátkách ve WSM lize. Již nyní se těším na příští sezonu a pevně věřím, že budeme hrát dobrý hokej, budeme opět dávat šanci mladým hráčům a zároveň budeme více vítězit než letos.Chtěl bych poděkovat i fanouškům za přízeň i trpělivost.“

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!