9. 6. 2008 | Tomáš Nejedlo, Libor Kult

První liga už zná model pro nadcházející ročník

Minulý pátek se ve Velké Bíteši konal aktiv zástupců prvoligových klubů, kde se rozhodovalo o modelu 1. hokejové ligy pro sezónu 2008/2009. Není bez zajímavosti, že tohoto ročníku se poprvé v historii budou účastnit i Benátky nad Jizerou, a proto benátecké fandy budou tyto atributy dozajista zajímat. Přinášíme Vám tedy souhrn těch nejzásadnějších novinek.
Zprvu to vypadalo, že prvoligový ročník se bude odehrávat ve stejném složení, jako ten minulý, tedy rozdělen na dvě skupiny, Východ a Západ. Vše je ale nakonec jinak a hrát se bude v jedné skupině s šetnácti účastníky. Vše ještě musí schválit Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje.

Vzhledem k loňskému ročníku dochází k několika zásadním změnám, které do značné míry ovlivní jednotlivé počínání klubů v soutěži. Základní část se o dvě kola prodlouží, přestože se počet účastníků první ligy nezměnil.

Místo loňských 44 kol, čeká na šestnáct oddílů v dlouhodobé části soutěže celkem 46 zápasů. Nejprve se všechna mužstva střetnou systémem každý s každým doma a venku, poté bude následovat nadstavbová část šestnácti kol systémem sudá-lichá. Ten zažila druhá nejvyšší soutěž naposledy v sezóně 2003/2004, kdy měla ještě čtrnáct účastníků.

Následně dojde k rozdělení soutěže do tří různě velkých skupin. Týmy na prvním až čtvrtém místě si automaticky zajistí postup přímo do čtvrtfinále, které se stejně jako semifinále a finále bude hrát na čtyři vítězné zápasy. Celky z páté až dvanácté pozice se utkají v osmifinále. Čtyřem postupujícím stačí k účasti ve čtvrtfinále play-off tři výhry.

Stejně jako v uplynulém ročníku zůstává neoblíbená soutěž play-out, tedy boje čtyř nejhorších mužstev o zachování prvoligové příslušnosti. Mužstva ze třinácté až šestnácté příčky se proti sobě postaví celkem čtyřikrát, dvakrát doma a dvakrát venku.

Zatímco letos na jaře dvě nejhorší mužstva čtyřčlenného play-out automaticky sestoupila, tentokrát by měla mít šanci na nápravu v baráži. „Ještě to není úplně dořešené, ale mělo by ji hrát pět týmů. Dva prvoligové, vítězové semifinále play off druholigové skupiny Západ a vítěz play off skupiny Východ ve druhé lize,“ vysvětluje Stanislav Šampalík, organizační pracovník první ligy.

Další zásadní novinkou je také zrušení omezení pro počet cizinců, kteří mohou nastoupit v jednotlivých zápasech. Dosud mohly oddíly využít čtyři zahraniční hráče. „Kluby se domluvily, že nastaví stejné podmínky jako v extralize, kde může hrát libovolný počet cizinců z kterékoliv země,“ objasňuje Stanislav Šampalík.

První liga by měla být podle předběžného plánu rozehrána ve středu 10. září, poslední kolo základní části připadá na pondělí 23. února 2009. O týden později by se měly rozběhnout vyřazovací boje, na jejichž konci bude známo mužstvo, které bude usilovat o postup do extraligy.

Přehled účastníků první ligy 2008/2009:
Benátky nad Jizerou, Beroun, Havířov, Havlíčkův Brod, Hradec Králové, Chomutov, Chrudim, Jihlava, Kadaň, Kometa Brno, Most, Olomouc, Sareza Ostrava, Třebíč, Ústí nad Labem, Vrchlabí

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!