11. 10. 2014 | Martina Válková, Ondřej Nejedlo

Po bodovém půstu konečně výhra

12., sobota 11. 10. 2014
Benátky n.J. - Třebíč BEN - TRE
Brankové hody nepřišly, přesto si benátečtí hokejisté po poctivém výkonu připsali tři velmi důležité body. V úvodní čtyřicetiminutovce diktovali svěřenci tria Pešán - Čermák - Nečas tempo hry a vedoucí celek tabulky téměř nepouštěli do koncovky. Přesto se museli vypořádat s nepříznivým stavem, který svítil na světelném ukazateli skóre po první třetině. V té druhé domácí vystupňovali tlak i díky několika přesilovým hrám a zaslouženě překlopili stav na svoji stranu. V závěrečné části hry byl na ledě k vidění souboj Moravanů s benáteckým brankářem Lukášem, který svoji klec doslova začaroval a stal se jedním ze stavebních kamenů nejtěsnější výhry.
Benátky n.J.: Lukáš – Pabiška, Plutnar, Ulrych, Niko, Kolmann, Havlín – Dlouhý, Skořepa, Špaček – Krejčík, Miškovský, Vařecha – Maďar, Mikyska, Bittner – Skalický, Jonák, Hrníčko.
Třebíč: Dusík – Zdráhal, Malena, Bartoň, Bilčík, Přibyl, Šaur – Havel, Dočekal, Erat – Pekr, Holec, Herman – Králík, Čuřík, Křivohlávek – Beneš, Juráň, Čech.
Branky a nahrávky: 30. Plutnar (Niko, Dlouhý), 37. Maďar (Bittner, Mikyska) - 13. Pekr. Rozhodčí: R. Svoboda - Beneš, J. Štětina. Vyloučení: 2:6, navíc Niko (BEN) 10 minut OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 286. Střely na branku: 38:26.

Komentář

Nepřátelským hvizdem přivítali fanoušci hostí benátecké hráče chystající se na úvodní buly. Naopak příznivci domácích úvodní vstup svých hráčů na led promeškali a bylo je slyšet jen pomálu. Vzápětí však absenci svých hlasivek a bubnů vynahradili již tradičním bouřlivým povykem na začátku utkání, a že k tomu byl důvod! Navzdory papírovým předpokladům se totiž razantnějšího vstupu do zápasu zhostili domácí, a prvním prověřeným brankářem byl tak třebíčský Lukáš Dusík.

Dějištěm první půle třetiny byl především prostor před třebíčskou klecí. Její strážce Dusík však odolal tlaku domácích, jehož nejvýraznějším strůjcem byl kapitán Skořepa. Nemohlo tomu tedy být jinak, než že si svou kvalitní hrou Benátečtí vynutili faul Čuříka, který šel zchladit své herní nadšení, které vyústilo ve faul, na trestnou lavici. V početní výhodně Benátečtí násobili svůj tlak na letos prvně se prezentujícího Dusíka, leč žádnou z šancí nevyužili. Svůj dvouminutový trest chtěl po návratu z trestné lavice Čuřík odčinit, ale svoji střelou pozorného Lukáše nijak výrazně neohrozil.

Přes veškerou snahu domácích se však z prvního vstřeleného gólu ve třinácté minutě radovali hosté, po ráně adresované z hokejky Matěje Pekra, která putovala přes beton marně zasahujícího Jana Lukáše. Vstřelená branka Třebíčským vlila trochu herního elánu do žil a od té chvíle nebyla převaha Benáteckých jednoznačná. Třebíč začala být nebezpečnějším soupeřem, než dosud.

Na závěr třetiny znovu zahrozil před Lukášem střelec branky otevírající konto zápasu Pekr, jeho střelu brankář domácích bez problémů pokryl. Po siréně ohlašující konec první třetiny se tak do kabin odcházelo za těsného náskoku hostí 1:0.

V další části utkání Benátky zatlačily svého protivníka opět do kouta a vynutily si další přesilové hry. Scénář následující početní výhody byl však stejný, jako u té první. Ačkoliv si Benátečtí vytvořili slušné šance a brankáře Dusíka v jeho kleci podusili, z vyrovnávací trefy se radovat nemohli. Nepřekonal jej ani Pabiška svými tvrdými střelami z mezikruží. Najít recept na třebíčského gólmana se dále znovu pokoušel i kapitán benáteckých Josef Skořepa, leč marně.

Potrestaný kapitán hostí Malena si ještě ani nestihl odsedět své dvě minuty, když k němu rozhodčí poslal jeho spoluhráče Zdráhala, který se provinil podražením. Benáteckým se tak ve 25. minutě utkání naskytla osmivteřinová přesilovka pět na tři. Těchto pár vteřin však stačilo pouze k tomu, aby Třebíčští vyhráli vhazování před Dusíkem a poslali puk do bezpečí na druhou stranu ledové plochy.

Zbývaly však ještě necelé dvě minuty k tomu, aby domácí prolomili střeleckou smůlu v přesilovkách. Nestalo tak. Kromě Dusíka a obránců totiž do střel padali i obětaví útočníci Třebíče. Jedním z nich byl Roman Erat, na jehož obličeji tak přítomní mohli spatřit ne jednu bolestivou grimasu.

Zanedlouho se však úsilí Benáteckých vyplatilo a po nekonečných téměř 150 minutách mohli pozdvihnout své hokejky směrem ke stropu stadionu, když v poslední vteřině přesilové hry po spolupráci s Nikem a Dlouhým využil početní výhody Michal Plutnar. Benátky se tak dočkali vytouženého vyrovnávacího gólu, který je vrátil zpět do hry o body.

Obránce Plutnar byl vlastně klíčovou osobou druhé třetiny na straně Benáteckých, kdy se několirát snažil propálit Dusíka, nebo svými střelami před bránu dával příležitost spoluhráčům puk za brankovou čáru dorazit.

Rozhodující trefu utkání vsítil pár minut po Plutnarovi Patrik Maďar, který v 37. minutě mrštně objel svatyni nic netušícího Dusíka, a přkevapil jej z druhé strany. Benátečtí tak během druhé třetiny obrátili nepříznivý stav utkání a po jejím skončení byli třem bodům blíže.

Třetí třetina představovala pro hosty poslední šanci k vyrovnání a změně stavu utkání. Toho si byli vědomi i rozačarování fanoušci Třebíče, kteří tak ve svém projevu náklonnosti přitvrdili a hnali svůj tým k vyrovnání pokřiky, jako: „Hoši bojovat!

Možná právě i to byl jeden z momentů, který Třebíčským přidal na obrátkách. Tentokrát to byly Benátky, které tahaly za kratší konec a snažily se hubené vítězství ubránit zuby nehty. Někdy však zbytečným držením puku naopak přidělali práci Lukášovi, který se snaživě oháněl v bráně.

V závěrečné desetiminutovce hosté svůj tlak na domácí zvyšovali; v 55. minutě se už už radovali z vyrovnávací branky. Jasné rozpažení rozhodčího Svobody však donutilo hráče Třebíče zastavit vlnu euforie, která je přepadla po střele Holce. Puk se totiž pouze odrazil od horní tyčky Jana Lukáše a spadl mu pod nohy, kde si jej už tento mladý talent pohlídal.

V závěru utkání Benátky čelily nejen fyzickému náporu soupeře, nýbrž také nepřiměřenému chování fanoušků hostí, kteří pohlceni vlnou vášně se uchýlili k spíše fotbalovému fandění. Stadionem se tak rozléhaly rány ohlašující výbuch petard či jiných pyrotechnických výrobků.

To už však zbývalo pár desítek vteřin do konce zápasu a na pozorného Lukáše si v první a jediné přesilovce Třebíče nepřišel urputně pálící Havel, ani jeho spoluhráči. Benátečtí dobrými obrannými zákroky a obětavostí ubránili zisk tří potřebných bodů a vydřeli si zasloužené vítězství.

Ohlasy trenérů

Filip Pešán (Benátky nad Jizerou): Sehráli jsme další z povedených domácích zápasů. Náš výkon byl podpořen kvalitními střelami obranců, ze kterých padla branka, která byla dle mého názoru pro nás rozhodující. Závěr jsme doslova ubojovali. Výborný výkon v něm podal Honza Lukáš v brance. Tři body jsme si dnes zasloužili.

Jiří Mička (Třebíč): Zápas nás stál hrozně moc sil. Nevezeme žádné body, takže jsme zklamaní. Ve třetí třetině jsme makali, ale chybělo nám štěstíčko, abychom vstřelili vyrovnávací branku. Ve druhé třetině jsme měli příliš moc hráčů na trestné lavici.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.