16. 10. 2019 | Ondřej Nejedlo

Benátky dotáhly dvoubrankové manko a s Kadaní oslavily výhru v prodloužení

14., středa 16. 10. 2019
Benátky n.J. - Kadaň BEN - KAD
Domácí utkání proti poslední Kadani se pro benátecké hokejisty nevyvíjelo vůbec dobře. Ještě jedenáct minut před koncem totiž po brankách Čecha a Michnáče prohrávali s Kadaní o dvě branky. Poté ale nejprve snížil Bukač, v závěrečné minutě při power play smazal ztrátu Klapka, který poslal utkání do prodloužení. V něm nejprve hosté nepřetavili v dvoubodový zisk Wágnerovu šanci, vzápětí na druhé straně po přihrávce Průžka nezaváhal Duda. Domácí se posunuli na 12. místo před Frýdek-Místek, Kadaňští si připsali teprve druhý bod v této sezóně. Od posledního místa se ale neodpoutali.
Benátky n.J.: Hrstka - Bukač, Žůrek, Aubrecht, Kunst, Niko, Hampl, Kovář - Duda, Šír, Průžek - Jiruš, Najman, Špaček - Wiencek, Chrtek, Klapka - Šeliga, Šafařovský.
Kadaň: Neužil - Novák, Trefný, Poizl, Chalupa, Jandus, Foltýn, Klodner - Chlouba, Kůs, Wágner - Michnáč, Kalaj, Zabloudil - Čech, Rindoš, Koblížek - Müller, Hotěk, Homer.
Branky a nahrávky: 49. Bukač (Najman, Jiruš), 60. Klapka (Bukač, Duda), 61. Duda (Průžek) - 9. Čech (Rindoš, Poizl), 43. Michnáč (Jandus). Rozhodčí: Bejček, Kopeček - Bosák, Hnát. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 200. Střely na branku: 35:20.

Komentář

Úvod utkání nabídl oťukávanou bez větších šancí na obou stranách. Hosté měli výhodu první přesilové hry po faulu Kováře, Hrstku ale prakticky neohrozili. V 7. minutě byl vyloučen další domácí hráč – Wiencek, avšak velkou příležitost si vypracovali právě benátečtí hráči. Průžek v oslabení unikl kadaňským zadákům nastřelil ale tyčku.Právě tyčka této branky hrála důležitou roli v dalším průběhu tohoto zápasu, to ale už trošku předbíháme.

Zbytek přesilové hry byl z kadaňské strany přece jen o trošku lepší než v úvodní početní výhodě. Hrstku zaměstnal Chlouba, který ale puk za jeho záda nedostal. Vteřinu po nástupu vyloučeného Wienceka na led jemně tečoval Rindošovu střílenou přihrávku exbenátecký Štěpán Čech a hosté se radovali. Hosté po vstřelené brance viditelně ožili, Kalajova teč ale skončila jen v Hrstkově lapačce. Trhačům dělala problémy zejména první benátecká formace, ani ta si ale nedokázala na pozorného Neužila přijít.

I když byli Benátečtí více na puku, vzadu vznikalo několik okének. Rindoš ani Wágner ale přesní nebyli. První třetinu ukončilo Dudovo vyloučení, během jehož první poloviny Trhači Hrstku nezaměstnali.

Ono oslabení dokázali domácí hráči ubránit a od této chvíle se stali po celý zbytek zápasu rozhodně nebezpečnějším týmem. Rychlý únik zakončil střelou Průžek, Neužil máchl lapačkou a puk v ní našel. Hostující brankář si poté poradil také se střelou Najmana. Štěstí stálo při Neužilovi při pěkné akci Špačka, který prostrčil puk mezi betony hostujícího brankáře, ten se ale doklouzal o fous vedle pravé tyčky. Za zády bývalého brankáře Prostějova neskončila ani Šafařovského střela. Další pokusy létaly kolem tyčí brány Trhačů.

Chvíli před polovinou zápasu se do dvou šancí dostal také Wiencek, ani on ale nezachoval klid v koncovce a zejména při druhé šanci promáchl v těsné blízkosti Neužilovy branky. Hostujícího gólmana zaměstnali Průžek, Žůrek či Duda. Na druhé straně se Hrstka spíše nudil, jen čtyři zákroky ve druhé třetině jsou toho jasným důkazem.

O to těžší pro domácího brankáře musela být Chloubova šance, kterou ale perfektním přesunem vychytal. Jinak byli Benátečtí stále lepším týmem, Neužil ale přitahoval puky jako magnet. Svůj podíl na tom měly také přesilové hry benáteckého týmu, ten ale právě početní výhody dnes nehrál zcela ideálně. V poslední minutě si Průžek nabruslil z Novákova záda, poté ale mířil až do ochranné sítě.

Vstup do závěrečné části hry měli lepší kadaňští hráči. Do zajímavé příležitosti se dostal Kůs, který ale přihrával vodorovně s brankovou čárou mimo hokejky svých spoluhráčů. Ve 42. minutě si na Hrstkovi v přesilové hře vylámal zuby Wágner, domácí brankář podržel svůj tým při této stoprocentní šanci Trhačů. Početní výhodu ale hosté přesto využili. Albert Michnáč přebral kotouč na kruhu a přesnou střelou nad Hrstkovu lapačku rozjásal hráče v černém. Zvýšit poté mohl z modré čáry sjíždějící Jandus, jeho střela ale byla sražena nad branku. Ve 49. minutě vybojoval u mantinelu puk Daniel Bukač, projel s ním až před Neužila, kterého střelou o tyčku překonal.

Benátecké vstřelená branka nakopla. Neužilovi udělala problémy skrytá Aubrechtova střela od modré či Dudovo sólo, při kterém byl jeho autor faulován. V přesilové hře vyrazil hostující brankář Špačkovu střelu před sebe, tam ale Chrtek promáchl. Po uplynutí přesilové hry vychytal Neužil také Najmana či zcela volného Šíra.

Benátecký tlak zbrzdilo Kunstovo vyloučení tři a půl minuty před koncem. Hosté se soustředili spíše na defenzivu, což se jim později tak trošku možná vymstilo. Na hranici útočného pásma totiž dvě minuty před závěrem třetí třetiny fauloval Jandus a tímto prohřeškem tak nabídl benáteckému týmu výhodu power play, kterou domácí již po sedmi vteřinách využili.

Bukač si vyměnil puk s Dudou a poté našel napřaženého Adama Klapku, jenž svůj pokus namířil do tyče, od které se odrazil puk za záda kadaňského gólmana. Následně ještě Bukačovu střelu Neužil vyrazil, Špačkův pokus byl sražen mimo, a tak se body dělily.

Prodloužení trvalo opravdu krátce. Potvrdilo se staré, otřepané nedáš-dostaneš. Na jedné straně Wágnerovu střelu vyrazil Hrstka do Průžka, od kterého se puk odrazil těsně vedle benátecké branky. Při bleskovém protiútoku našel právě Průžek najíždějícího Radka Dudu, který s klidem zkušeného rutinéra rozhodl o majiteli druhého bodu.

Ohlasy trenérů

Valdemar Jiruš (HC Benátky nad Jizerou): Jsme rádi, že jsme toto utkání zvládli v prodloužení, protože na Kadaň moc neumíme. Hosté se v přesilových hrách dostali do vedení, my naopak přesilovky sehráli špatně. Jak jsem již říkal, jsme rádi, že jsme utkání v závěru zvládli a dvou bodů si ceníme. Podařilo se nám dvakrát po sobě zápas otočit. Minule to bylo za tři body, dnes za dva. Klukům patří dík.

Tomáš Hamara (SK Trhači Kadaň): Utkání se pro nás dobře vyvíjelo, vedli jsme 2:0. Asi na to nejsme zvyklí, protože jsme úplně přestali hrát. Zbytečně jsme se zatáhli, začali bránit a dělali hrubé chyby. Měli jsme spoustu vyloučených, stálo nás to spoustu sil, které nám možná na konci chyběly. Benátkám blahopřeji.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!