7. 3. 2024 | Tomáš Kalas

26 sekund od postupu. Benátky byly blízko, o postupu se rozhodne v Ústí

PK2, čtvrtek 7. 3. 2024
HC Benátky nad Jizerou - Ústecký Slovan BEN - UNL
Tohle musí benátecké hokejisty mrzet. V druhém zápasu předkola proti Ústí předvedli bojovný a týmový výkon, nesložil je ani brzký gól Slovanu po minutě hry a na konci druhé třetiny vynesl důraz Jakuba Pecy vedení domácích 2:1. Severočeši opětovně srovnali v polovině 52. minuty, gól Václava Jankovského v čase 58:03 se však zdál být zlomový. Chyba lávky, v power play srovnal 26 sekund před sirénou Bernat a v prodloužení prodloužil sérii Hovsepjan.
HC Benátky nad Jizerou: Brázdil – Antoš, Lytvynov, Knesl, Kliment, Mašek, Němeček – Řepík, Havlas, Hozák – Kučera, Šafránek, Jankovský – Martínek, Zumr, Vágner – Husák, Peca
Ústecký Slovan: Stahl – Gottfried, Trefný, Funk, Amirov, Popela, Hovsepjan – Dubský, Bernat, Simon – Rudovský, Kloz, Anosov – Kuchynka, Bláha, Novotný
Branky a nahrávky: 11. Šafránek (Jankovský, Kliment), 40. Peca (Vágner), 59. Jankovský (Šafránek, L. Kučera) – 1. Kloz (Funk, Anosov), 52. Anosov (Kloz, Trefný), 60. Bernat (Funk), 66. Hovsepjan (Bernat). Rozhodčí: Veinfurter – Hájková, Landsmann. Vyloučení: 5:5. Bez využití. Diváci: 280. Střely na branku: 30:34. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:4p.

Komentář

Zápas nezačal pro Benátky rozhodně ideálně. Už po minutě totiž Slovan skóroval, na modrou si nabruslil Funk a jeho střelu tečoval mezi kruhy šikovně Jan Kloz. Rozlet hostí však přibrzdila dvě oslabení, z nichž však Středočeši neudeřili. Stejně tak však Severočeši nijak nehrozili z dvouminutové výhody pět na čtyři po vyloučení Lytvynova za držení.

Benátkám se povedlo srovnat tempo hry a v polovině 11. minuty jim to vyneslo srovnávací trefu. Hned po vyhraném buly si vzal puk Kliment, našel křižnou přihrávkou na levý kruh Václava Jankovského, který už mohl střílet, místo toho ale stáhl puk pro Davida Šafránka, před nímž už zůstala jenom prázdná brána. Parádní kombinace navíc dostala domácí do laufu, ze kterého se jim ale vedoucí trefu nepodařilo vstřelit.

Do druhé třetiny vstupovali Benátečtí v oslabení a Brázdil byl v permanenci, na začátku 22. minuty si musel poradit s tvrdou střelou Rudovského, následně musel čelit nepříjemné dorážce z hranice brankoviště. Skvěle se dařilo domácím v opačném gardu, Hozák a Havlas měli během půlminuty dvě nadějné příležitosti, Stahl však odolával.

Odolával i ve 33. minutě, kdy Slovan vypadl při vlastní přesilovce z role a musel čelit dvěma únikům. Ten první měl na starosti Havlas, který z mezikruží přestřelil, následně neuspěl již ve středním pásmu faulovaný Hozák. Šanci na reparát měl z nařízeného trestného střílení, bekhendem ale nezvedl puk nad lapačku Stahla.

Přesto se povedlo aktivnějším Benátkám srovnat. V čase 39:19 odvedli výbornou práci v útočném pásmu Michal Vágner s Jakubem Pecou. První jmenovaný vybojoval puk na zadním mantinelu, vyvezl jej před branku a z otočky našel nekrytého Pecu, který ve svém prvním střídání v zápase propálil ústeckého gólmana.

S těsným vedením tak vstupovali Středočeši do třetí třetiny. V ní dlouho drželi Ústecké na distanc, mnohdy situaci řešili prostým vyhozením na zakázané uvolnění, čímž často kouskovali hru. Slovan však srovnal osm a půl minuty před koncem. Kloz podržel puk ve vlastním pásmu, vytáhl hru po křídle na Artyona Anosova, který stáhl puk mimo dosah blokujícího obránce a zakončením bekhendem na zadní tyč nedal Brázdilovi šanci.

Už to tak pomalu vypadalo, že zápas zamíří do prodloužení. Závěrečné dvě minuty ale nabídly další zápletku. Tu nejprve odstartoval Kučera, který skvěle udržel pásmo a přenechal puk Šafránkovi, jenž přenechal zakončení na Václava Jankovského, dojíždějícího z druhé vlny. Přes clonu Stahl nic neviděl a Středočeši byli blízko postupu. Navíc mohli definitivně stvrdit výhru hned v dalším střídání, Řepík z brejku ale trefil jenom gólmana.

Ústí na nic nečekalo, odvolalo brankáře a 26 sekund před sirénou mu to vyneslo srovnání. Stažená obrana Benátek už nemohla vyjet proti Tomáši Bernatovi, který si od modré sjel až mezi kruhy a puk napasoval ležícímu Brázdilovi pod víko.

Prodloužení bylo místy na jednu branku, domácí měli převahu, šance ale neproměňovali. A tak přišel na konci 66. minuty trest. Ztráta puku ve středním pásmu znamenala vedení puku Bláhou po levém křídle, načež přišla přihrávka před branku pro Noraira Hovsepjana, který dostrkal kotouč za gólmana. Výhra 4:3 v prodloužení tak nechává ústecký Slovan ve hře a o postupu se rozhodne v sobotu na severu Čech.

Ohlasy trenérů

Martin Novák (HC Benátky nad Jizerou): Byl to vyrovnaný zápas, v němž každý chvilku tahal pilku. Hosté lépe vstoupili do utkání, vstřelili branku po jasné vysoké holi. Absolutně nechápu, že to tři rozhodčí neviděli. Hráli jsme ale dál, pokaždé jsme vedli. Je pradoxem, že soupeř v této sérii vedl deset minut a má stejně vítězství jako my. Nemáme co ztratit, všichni jsme byli ráno v práci a po ní šli hrát hokej. Oproti tomu Ústečtí jsou profesionálové. V sobotu se jedeme porvat o vítězství a věřím, že si v Benátkách ještě zahrajeme.

Jaroslav Roubík (Ústecký Slovan): Byl to těžký zápas. Benátky byly v sérii ve vedení, jsou bez nervů, nikam nepotřebují postupovat, nemají žádné cíle, proto hrály lehce. Sice jsme vedli, domácí ale srovnali. Poté to bylo hodně nervózní. Chvíli byly lepší Benátky, chvíli my. Přetahovali jsme se, bylo to takové ulítané. Na konci zvítězila asi taková ta naše vůle, abychom nekončili sezónu. Inkasovali jsme hloupý gól, fantasticky jsme se ale dokázali vrátit do zápasu. V prodloužení byli první dvě minuty lepší domácí, poté my. Řekl bych, že to byl moc pěkný hokej v play-off, který měl úplně vše. Pro nás bylo těžké, že Benátky příliš nekazily, k ničemu nás tolik nepouštěly, proto je to vítězství cennější.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!