18. 1. 2020 | Ondřej Nejedlo

Odstup na předkolo se zvýšil, Benátky doma podlehly Prostějovu

43., sobota 18. 1. 2020
Benátky n.J. - Prostějov BEN - PRO
Odstup na vytoužené desáté místo se zvýšil už na třináct bodů. Benátečtí hokejisté nezvládli domácí utkání proti Jestřábům z Prostějova. Ti si ze Středních Čech odvezli přesvědčivou výhru 5:2. Ráz zápasu udala z domácí strany herně i výsledkově nepovedená úvodní třetina. V ní Benátečtí inkasovali mimo jiné dokonce ve vlastním oslabení a prohráli ji 0:2. Druhá třetina byla z pohledu Jirušových svěřenců jednoznačně nejlepší, leč manko bylo i po ní stále dvoubrankové. Když se domácím podařilo v závěrečné periodě dostat podruhé v utkání na dostřel, rázem inkasovali z hole exbenáteckého Husy a závěr si hostující tým již pohlídal.
Benátky n.J.: Žajdlík - Kolmann, Žůrek, Buchtela, Havlín, Bukač, Kunst, Aubrecht - Jiruš, Pabiška, Špaček - Duda, Chrtek, Průžek - Wiencek, Dlouhý, Šafařovský - Křepelka, Drábek.
Prostějov: Štůrala - Březák, Hrdinka, Hrádek, Husa, Muška, Mrázek - Novák, Chlán, Pochobradský - Žálčík, Račuk, Hrníčko - Nouza, Divíšek, Krejčík - Knap.
Branky a nahrávky: 33. Chrtek (Duda, Buchtela), 54. Wiencek (Havlín, Dlouhý) - 3. Chlán (Pochobradský, Novák), 6. Nouza, 37. Divíšek (Račuk, Žálčík), 54. Husa (Hrníčko, Račuk), 57. Březák (Račuk, Hrníčko). Rozhodčí: Pavlovič, Valenta - Sedláček, Šimán. Vyloučení: 5:7. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 350. Střely na branku: 29:32.

Komentář

Benátečtí do utkání určitě nevstoupili špatně. Od samého začátku se usadili před Štůralovou branou a hned v úvodní minutě hosté museli třikrát vyhodit na icing. O to studenější byla gólová akce Jestřábů ze 3. minuty, kdy Petr Chlán dostal kotouč k bližší tyčce a hosté se mohli radovat. Vyrovnat mohli Benátečtí o chvíli později při přesilové hře nařízené za zákrok Březáka. Kromě Havlínovy střely si v ní ale nic nevypracovali. Naopak za vlastní brankou přišel o puk Buchtela, zkušený Tomáš Nouza vyjel před Žajdlíka a červené světlo svítilo podruhé.

S benáteckým týmem obdržené branky určitě zamávaly a hosté zlobili. Při svých šancích ale nezvýšili Žálčík s Krejčíkem. Na druhé straně byla Kolmannova střela na poslední chvíli přizvednuta do ochranné sítě. Domácí brankář byl rozhodně zaměstnanějším mužem, žádný jiný puk ale v úvodní třetině za svá záda již nepustil.

V poslední pětiminutovce této části neuspěl na jedné straně Šafařovský. Na té druhé měl ostře nabito Březák, trefil se ale do ochranné sítě. V závěru byl potrestán domácí Havlín, přesilová hra se Jestřábům překlenula do druhé třetiny, leč brankou ji Lubinovi svěřenci nezhodnotili.

Ostatně v početních výhodách se příliš nedařilo ani domácímu týmu. Přesto ve 33. minutě čtyři vteřinky po návratu vyloučeného Mušky na led, Duda cizelérsky našel Ondřeje Chrtka a ten poprvé překonal velmi dobrého Štůralu. Chvíli poté byl vyloučen Chlán a domácí ždímali svého soka, ten však, včele se Štůralou, odolával. Naopak následně vyloučeného Jiruše brzy napodobil Kunst a před hosty stála poměrně dlouhá dvojnásobná přesilovka. Tu také prostějovští hráči využili. Po Račukově akci zakončoval Tomáš Divíšek a puk zřejmě skončil v brance, neboť hlavní rozhodčí s jejím uznáním nepochybovali.

Závěrečné tři minuty patřily nabuzeným hostům, také Žajdlík ale držel akcie svého týmu. Hned v úvodu třetí třetiny byl potřetí v zápase poslán na trestnou lavici hostující Chlán. Ani tentokrát se benáteckému týmu přesilovka nepovedla. Za zmínku tak snad stojí závar, při kterém Duda nepřetlačil Štůralův beton. Chvíli po jejím konci se blýskl sólovou akcí Buchtela, jeho zakončení ale lapil Štůrala.

Na druhé straně neuspěl po akci Račuka Hrníčko ani chvíli poté Nouza. Hrníčko měl další šanci deset minut před koncem zápasu, i tentokrát si ale Žajdlík poradil. Domácímu brankáři přibývaly zákroky také po střelách Žálčíka či opět Nouzy. Ve vyložené šanci se poté ocitl Pochobradský, který ale bližší tyčku minul. Čtvrtý gól nepřidal ani Divíšek chytrou tečí. Naopak na druhé straně vystřelil od modré čáry Havlín a Petr Wiencek přesně tečoval kotouč mimo dosah prostějovského brankáře.

Benáteckému týmu tak svitla šance na bodový zisk. Jednobranková ztráta měla ale doslova jepičí život. Po pohledné kombinaci exbenáteckých hráčů našel Hrníčko Jakuba Husu a ten pokořil Žajdlíka mezi betony. Závěr patřil v pohodě hrajícím hostům. Nejprve se Divíšek protlačil před branku, prostor mezi tyčemi ale minul. Následně po akci Račuka s Hrníčkem se kotouč odrazil k Jakubu Březákovi, který propálil vše, co mu stálo v cestě. Pěknou akci předvedla také dvojice Novák-Chlán, druhý jmenovaný však trefil Havlínovu hůl, od které se puk odrazil nad branku.

Právě Havlín mohl v poslední minutě zmírnit porážku, sjel si téměř před Štůralu, na kterého ale nevyzrál.

Ohlasy trenérů

Valdemar Jiruš (HC Benátky nad Jizerou): K dnešnímu utkání musím být hodně kritický. Nezvládli jsme ho ve svých hlavách. Začátek zápasu jsme trošku podcenili a nechali si dát dvě laciné branky. Poté jsme to doháněli. Opět jsme nevyužili sedm přesilových her, vrátili jsme se tak mílovými kroky zpátky. K dnešnímu utkání si musíme sednout a rozebrat si ho, protože jsme to nebyli my. Nyní máme den volna, poté se připravíme na další utkání.

Ladislav Lubina (LHK Jestřábi Prostějov): Do utkání jsme dobře vstoupili. Dostali jsme se do dvoubrankového vedení a nějakým způsobem jsme zápas kontrolovali. Bohužel jsme se nevyvarovali toho, čeho jsme se chtěli vyvarovat. Na mysli mám zbytečná vyloučení. Myslím si, že jich bylo zbytečně moc. Také jsme potom inkasovali, čímž domácí snížili na 1:2. V tu chvíli nám určitě bylo úzko. Naštěstí jsme ale opět odskočili a zápas jsme kontrolovali až do konce.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.