26. 9. 2020 | Ondřej Nejedlo, Věra Novotná

Mohutný finiš nestačil, Benátečtí těsně podlehli Prostějovu

5., sobota 26. 9. 2020
Prostějov - Benátky n.J. PRO - BEN

Hokejisté Benátek nad Jizerou odjeli na led Prostějova navázat na své výkony v podobě dvou vítězství. S Jestřáby drželi Středočeši herně krok a ačkoliv to ve třetí třetině vypadalo, že má domácí Prostějov díky tříbrankovému vedení vítězství v kapse, nakonec to byla obrovská bitva až do úplného konce. Adam Dlouhý a Petr Kolmann vytvořili drama v závěru třetí dvacetiminutovky a Benátečtí se nadechovali k obratu. Kýžený vyrovnávací gól vstřelili při závěrečné power-play a utkání šlo do prodloužení, které skončilo téměř ihned po startu gólem Prostějova. Benátečtí tak za svůj skvělý výkon v závěru třetí třetiny berou bod.
Prostějov: Bláha (Wolf) – Hefka, Sova, Drtil, Staněk, Pěnčík, Hrdinka, Janeček – Mrázek, Bartoš (A), M. Novák – T. Jandus, T. Kaut (C), Vachutka – Žálčík (A), Chlán, Hrníčko – Wojnar, Motloch, Ouřada.
Benátky n.J.: Pařík (Hrstka) – Kolmann (C), Kovář, Had, Kunst, P. Krejčí, Aubrecht – Hujer, A. Dlouhý, D. Špaček (A) – Wiencek, Hrabík, Pekař – Maršoun, Čederle, Pabiška (A) – Gajda, Šafařovský.
Branky a nahrávky: 14. Chlán (Drtil, Vachutka), 30. Hrníčko (Chlán, Žálčík), 34. Hrdinka (Wojnar, Motloch), 43. Hrníčko (Pěnčík), 44. Mrázek (Drtil, Bartoš), 61. Sova (Mrázek, Bartoš) – 12. Aubrecht (Pekař, A. Dlouhý), 38. D. Špaček (Hrabík, Kolmann), 53. A. Dlouhý (D. Špaček, Kolmann), 54. Kolmann (Pekař, Wiencek), 59. Kolmann. Rozhodčí: Dědek, Cabák – Zedník, Kleprlík. Vyloučení: 6:4, navíc Motloch (PRO) 10 min. - Hrabík (BEN) 10 min. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 751. Střely na branku: 36:30. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 5:2, 5:5, 6:5.

Komentář

První šanci v dnešním utkání si vypracoval domácí Novák, který střelou z mezikruží nechal vyniknout Paříka. Benátečtí poté měli k dispozici přesilovou hru. V ní Krejčí hledal Wienceka, který ale z předbrankového prostoru přestřelil. Nevyužitá přesilová hra nemusela Benátky příliš mrzet. Střelu Dlouhého Bláha vyrazil a hlídkující David Aubrecht dopravil puk do sítě. Následně měli domácí možnost přesilové hry a slavili v ní úspěch. V samém závěru početní výhody využil Petr Chlán Novákovy clony a poslal puk přesně k přední tyči Paříkovy branky.

Také druhá třetina nabídla podobný, vyrovnaný herní obrázek. Přítomní diváci se rozhodně nenudili. Ve 28. minutě se Ouřada zbavil svých strážců, tváří v tvář Paříkovi ale neuspěl. Ve 30. minutě Chlán narýsoval přesnou přihrávku na exbenáteckého Dominika Hrníčka, jenž chytrou bekhendovou střelou našel místečko nad Paříkovým ramenem. Jestřábi se radovali opět o čtyři minuty déle. Po vyhraném buly napřáhl na modré čáře František Hrdinka a rozsvítil červené světlo. Vzápětí uháněl na Paříka Vachutka, hostující gólman si ale dokázal poradit. Na dostřel se dostali benátečtí hráči dvě minuty před koncem prostřední periody, když potrestali Bartošův faul. Po parádní souhře po ose Kolmann-Hrabík zakončoval tvrdou střelou Daniel Špaček. Těsným náskokem domácího týmu tak skončila druhá třetina.

Na další gól se v Prostějově čekalo pouze dvě a půl minuty závěrečné části. Dominik Hrníčko zmátl v rohu kluziště dva protihráče, probil se až před branku a zakončil mezi Paříkovy betony. S hosty bylo ještě hůře o minutu a půl později. Petr Mrázek bekhendovou střelou z mezikruží našel skulinku mezi Paříkovými betony. V tu chvíli by si na Benátky nevsadil ani nejoptimističtější sázkař. Navíc domácí měli výhodu přesilové hry po faulu Wienceka, s tou ale nenaložili vůbec dobře. Pohrdli také rychlým únikem Kauta, jehož přihrávka ve vyložené šanci nenašla adresáta. V závěrečné desetiminutovce se děly divy! Hosté měli k dispozici dvojnásobnou přesilovou hru, kterou ale nevyužili. V pokračující klasické přesilovce obkroužil Špaček Bláhovu branku, vybídl Adama Dlouhého a ten nezaváhal. Hostů byl plný led. O minutu později předložil Pekař puk najíždějícímu Petru Kolmannovi a ten jako správný kapitán zvedl prapor a napálil kotouč za Bláhova záda. Dvě minuty před koncem se rozhodl hlavní trenér Jiruš odvolat brankáře Paříka. Ten pobyl na střídačce pouze osmnáct vteřin. Přesně tolik stačilo Petru Kolmannovi, než projel celým hřištěm a trefil se k pravé tyči branky marně se natahujícího Bláhy. Obrat mohl dokonat Wiencek, jehož střelu našel Bláha v lapačce.

Prodloužení trvalo jen osmnáct vteřin. Před hostující brankou se nejlépe orientoval Aleš Sova, který zametl puk za Paříka. Prostějovští tak brali bonusový bod, v konečném součtu ale mohou být hosté spokojeni. Po strhující jízdě nejeli domů s prázdnou.

Ohlasy trenérů

Jiří Šejba (LHK Jestřábi Prostějov): Myslím si, že to byl dobrý zápas. I když jsme dostali první gól, dokázali jsme se do toho utkání velmi dobře vrátit. Odskočili jsme soupeři na 5:2, potom ale nevím, co se stalo. Ti kluci toto přece nesmí udělat, takto ten konec podcenit. Když jsme vedli 5:2, tak to stačilo odehrát s velkou zodpovědností na tom ledě, bez vyloučení, a ten zápas bychom v pohodě dohráli. Ale toto… No dnes dostanou. To si přece nemohou dovolit. Člověk dělá nějakou práci a oni ji úplně znehodnotí. To prostě nelze!

Valdemar Jiruš (HC Benátky nad Jizerou): V dnešním utkání jsme udělali zbytečně mnoho chyb, které soupeř potrestal. Druhá třetina byla z naší strany špatná. V ní jsme zaváhali při vstupu do útočného pásma a soupeř trestal. Poté přišlo špatné buly a domácí odskočili. Také se vstupem do třetí třetiny jsme měli problém, protože jsme zaspali a Prostějov jsme si nechali odskočit na tři branky. Před posledními deseti minutami jsme si něco řekli, zabrali jsme a podařilo se nám vrátit do utkání. Samozřejmě nás mrzí rychlý gól v prodloužení, ale celkově bod bereme a jsme za něj rádi.

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!