29. 9. 2024 | Ondřej Nejedlo

Stíhací jízda vynesla Benátkám bod, v prodloužení ale padly

3., neděle 29. 9. 2024
HC Benátky nad Jizerou - IHC Králové Písek BEN - PIS
Benátečtí trenéři se museli obejít bez nemocného Davida Šafránka a první dvě třetiny ukázaly, jak moc domácím kanonýr chybí. Králové si vytvořili pohodlný tříbrankový náskok a na Benátky by si vsadil jen málokdo. Třetí třetina však patřila domácím hráčům, kterým pomohly přesilové hry, a když dvě minuty před koncem svojí druhou brankou v zápase Mrňa vyrovnal, rozpoutal vlnu euforie. Jihočeši ale nesložili zbraně a druhý bod získali alespoň v prodloužení.
HC Benátky nad Jizerou: Brázdil - Němeček, Klodner, Antoš, Chalupa, Pejchal, Havelka - Řepík, Mrňa, Hozák - Zumr, Havlas, Jankovský - Dvořák, Hamršmíd, Pětník - Vágner, Vacín
IHC Králové Písek: Gába - Radoš, Čančura, Hanus, Čížek, Turek, Janda, Toulec - Šulek, Volf, Matiášek - Pouzar, Bárta, Seidl - Matašovský, Hollar, Brož - Marcilis, Pechlát, Zayml
Branky a nahrávky: 45. Mrňa (Řepík, Jankovský), 50. Zumr (Havelka, Klodner), 58. Mrňa (Řepík) - 3. Pechlát (Radoš, Zayml), 16. Pouzar (Turek, Bárta), 34. Šulek (Radoš), 62. Radoš (Matiášek) Rozhodčí: Domský - Brož, Kurtin. Vyloučení: 5:6, navíc Matušík (trenér Písek) do konce zápasu. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 240. Střely na branku: 21:32.

Komentář

Necelé dvě a půl minuty stačili hostům k tomu, aby dokonale zmrazili benátecký tým. Radošova dlouhá přihrávka mezi beky poslala vstříc Brázdilovi Pechláta, který se zachoval naprosto chladnokrevně a poslal svůj tým do vedení. Opaření domácí se celou úvodní periodu hledali, ve všem byli druzí a naopak svými chybami nabízeli Králům šance. Na Brázdila uháněl sám také Pouzar, tomu se však benáteckého brankáře nepodařilo překonat. Neuspěl ani Marcilis, který zůstal zcela osamocen před brankovištěm, avšak nedostal kotouč za brankovou čáru. Čtyři a půl minuty před koncem první třetiny nabil obránce Turek na kruh Pouzarovi, který přesnou střelou k bližší tyči podruhé napnul síť.

Jestliže se v první třetině písecký brankář Gába spíše nudil, na začátku té druhé se měl v brankovišti co otáčet. Benátečtí si vytvořili tlak s touhou otočit nepříznivý výsledek. V největší šanci ale Jankovský trefil spojnici břevna a tyče. Nápor domácích otupilo až několik vyloučení. Písečtí si sice v přesilových hrách nevytvořili velký tlak, přesto ve čtvrté po sobě jdoucí přesilovce trestali. Hosté využili špatného střídání domácích a přečíslení využil nadmíru přesnou střelou z pravého křídla Šulek.

Domácí se snažili kontrovat Mrňou, který ale Řepíkovu přihrávku před brankoviště usměrnil mimo. Také Kadlecovi svěřenci měli k dispozici přesilovou hru, ta jim ale kýženou branku nepřinesla.

Další početní výhoda pro domácí přišla na začátku třetí třetiny. Brožův faul ještě nebyl potrestán, ba co víc, největší šanci v ní měl Matiášek, který se dostal až před Brázdila, jenž ale podržel svůj tým. Právě Matiášek putoval na trestnou lavici o malou chvilku déle a domácí po čtyřiadvaceti sekundách slavili. Řepíkova křížná přihrávka našla napřaženého Mrňu, který snížil. Vstřelená branka dodala domácím sebevědomí. V nadějné příležitosti však neproměnil Dvořák. V polovině třetí třetiny byl vyloučen hostující Marcilis, který na trestné lavici pobyl pouhých devět sekund, když se po pěkné souhře prosadil Zumr. V závěru domácí stupňovali tlak, další zákrok vyloučeného Jandy se jim ale ve vyrovnávací branku nepodařilo přetavit. Až dvě a půl minuty před koncem se ve skrumáži nejlépe zorientoval Mrňa a poslal utkání do prodloužení.

To trvalo pouhých pětasedmdesát sekund. Benátečtí přečíslení dvou hráčů na jediného nevyužili, hosté ze stejné situace skórovali. Matiášek předložil kotouč najíždějícímu Radošovi, který ukončil tento zajímavý zápas.

Ohlasy trenérů

Jiří Kadlec (HC Benátky nad Jizerou): Trošku jsme zklamaní z toho, že jsme získali pouze bod. Za ten průběh, kdy po dvou třetinách vedl Písek 3:0, ten bod asi bereme. Vyloženě se nám nepovedl začátek zápasu, první třetinu jsme prospali. Na začátku té druhé jsme se zlepšili a měli pár skvělých střídání. Bohužel jsme nevstřelili gól a poté z přesilové hry, kdy jsme špatně vystřídali, soupeř po přečíslení zvýšil. Třetí třetina byla z našeho pohledu velmi dobrá. Škoda, že jsme utkání v prodloužení nedotáhli ke dvoubodovému zisku.

Tomáš Matušík (IHC Králové Písek): Určitě jsme sem jeli s obrovským respektem a pokorou, protože útočná síla benáteckého mužstva je obrovská. Sehráli jsme úplně skvělou první třetinu, byl to asi nejlepší part v této sezóně. Přetavili jsme to do vedení 2:0, které mohlo být i vyšší. Ve druhé třetině to z naší strany bylo trošku horší, ale od nějaké sedmé nebo osmé minuty této části hry už jsme zase měli hru v našich rukou a vstřelili třetí branku. V závěrečné třetině jsme nejprve inkasovali z přesilové hry a poté ještě jednou v další početní výhodě. Třetí gól byla vražda, to byla absolutně neregulérní branka. Utkání jsme zvládli v prodloužení a troufnu si tvrdit, že zaslouženě bereme dva body, protože jsme dvě třetiny byli lepším týmem. Mám velký respekt k domácím za to, jak ve třetí třetině vystupňovali tlak a chodili si pro fauly. Máme strašně mladé mužstvo a naši kluci podobné zápasy pravděpodobně ještě nehráli. Pro ně je to vše zkušená. Podobné jsme to měli i doma s Vrchlabím, kdy jsme po dvou třetinách 3:0 vedli a nakonec horko těžko 3:2 vyhráli. Skoro bych řekl, že se bojíme vyhrávat. Musíme se to naučit a zlepšit.

Související články

2. liga 2024/25 - Západ
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Tábor 9 21
2. HC Příbram 9 21
3. HC Kobra Praha 9 20
4. HC Stadion Vrchlabí 9 16
5. HC Wikov Hronov 9 15
6. HK Kralupy n.Vltavou 9 15
7. HC Benátky n.J. 9 14
8. IHC Králové Písek 9 14
9. Slovan Ústí n.Labem 9 13
10. MOSTEČTÍ LVI 9 11
11. HC Děčín 9 10
12. HC Stadion Cheb 9 8
13. TJ HC Řisuty 9 7
14. SK Kadaň 9 4
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
05.07.2024

90 let hokeje v Benátkách

V sobotu 7. září od 14:00 se na benáteckém zimním stadionu bude slavit výročí 90 let hokeje v Benátkách nad Jizerou. Vrcholem programu bude utkání výběr legend domácího klubu proti veteránské reprezentaci ČR. Vstupné je zdarma, tak si tuto akci nenechte ujít!


24.06.2024

Zemřel Petr Hendrych

Jsou zprávy, které se nepíší opravdu lehce...Ve věku 61 let zemřel po dlouhé těžké nemoci dlouholetý benátecký srdcař - kustod Petr "Prkýnko" Hendrych. Tuto funkci obětavě vykonával neuvěřitelných 24 let v prvoligové i druholigové éře a nedílnou součástí benátecké střídačky byl i v uplynulé sezóně. Do poslední chvíle věřil, že se v novém ročníku opět postaví na své místo u vrátek mantinelu, odkud si ho všichni tak dobře pamatujeme. Několik generací hokejistů, kterým tento povoláním truhlář za ty roky dělal potřebný servis, mu tak věnuje malou vzpomínku do hokejového nebe! Čest jeho památce!


21.05.2024

Výroční zpráva 2023

Výroční zpráva HC Benátky nad Jizerou 2023