17. 1. 2009 | Tomáš Nejedlo

Drama u Jizery rozhodl Stanislav Procházka

43., sobota 17. 1. 2009
Benátky n.J. - Kadaň BEN - KAD
S blížícím se koncem nadstavbové části hokejové první ligy dostává většina zápasů ten správný náboj. Nejinak tomu bylo i v dnešním zápase, kdy se střetli dva sousedé v tabulce – domácí Benátky přivítaly pro ně velmi nepříjemný tým ze severočeské Kadaně. Kdo čekal v dnešním utkání především tuhý boj, nebyl rozhodně zklamán. Oba týmy věděly, že se nemohou pustit do bezhlavého útočení a budou tak spoléhat na případné chyby soupeře. Když se už zdálo, že zápas směřuje do prodloužení, pasoval se do hlavní role extraligou notně protřelý domácí forvard Stanislav Procházka a nechytatelnou bombou vymetl všechny pavouky v levém horním rohu Hanuljakovy svatyně! Tím rozhodl, že důležité tři body zůstanou v Benátkách.
Benátky n.J.: Stejskal (Micka) - Lukáč, Pavlů, Hrach, Kolafa, Cunik, Kolmann, Kajínek - Vantuch, Dušek, Procházka, Kopic, Skořepa, Weiss, Konečný, Urban, Víšek, Nevyhoštěný, Špaček, Jech
Kadaň: Hanuljak (Štěrba) - Szakál, Višňák, Chmelíř, Revay, Pospíšil, Mašek, Kloz - Boušek, Fink, Šíp, Balász, Ton, Polanský, Gombár, Rybecký, Rudovský, Freiberg, Charousek, Zika
Branky a nahrávky: 21. Dušek (Kolmann, Cunik), 57. Procházka (Skořepa) - 31. Chmelíř (Balász, Šíp). Rozhodčí: Přikryl - Machálek, Škach. Vyloučení: 5:9 + navíc Revay (KAD) 5 minut + OK. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 565. Střely na branku: 36:29.

Fotogalerie

Komentář

Do první třetiny vlétli rozhodně lépe důrazní hosté a v úvodních minutách měli hned několik šancí – Gombár a především ze strany najíždějící Balázs mohli domácím zle pocuchat nervy, avšak pozorný Stejskal byl proti. Benátky kontrovaly Urbanem, který jen o chlup nevyužil zrádného odrazu mantinelu, a příležitostí Kopice, který minul v 6. minutě Hanuljakovu klec.V těchto okamžicích to byl hokej nahoru dolů, ale vyložené šance již nepřicházely. Kadaň vyrukovala se svým nepříjemným kontaktním hokejem, důrazní obránci nekompromisně čistili prostor před Hanuljakem, z něhož mohli mít benátečtí střelci i poněkud respekt, protože v minulých vzájemných duelech měl mnohokrát navrch. V 18. minutě stadion ztichl hrůzou, neboť se zatajeným dechem sledoval brejk osamoceného Bouška, který ale v nájezdu na Stejskala minul domácí svatyni!

Na začátku druhé třetiny dohrávali domácí přesilovku, když na trestné lavici pykal Gombár a mohl jen sledovat, jak Benátečtí prolomili po 144 minutách kadaňské prokletí - ránu Petra Kolmanna totiž dorazil za ležícího Hanuljaka Antonín Dušek – 1:0! Avšak místo aby tento gól nabudil domácí hráče, přinesl paradoxně efekt zcela opačný. Na hole Benátek se stále více vkrádala křeč a nervozita, což vyvrcholilo v 31. minutě vyrovnávací brankou Kadaně, kdy hosté perfektně provedli brejk dvou na jednoho, zakončoval Lukáš Chmelíř nad Stejskalovu vyrážečku – 1:1. O necelou minutu později byl potrestán Revay za hru vysokou holí na 5 minut a do konce zápasu, ale současně i domácí za příliš hráčů na ledě. Při hře 4 na 4 následovala chyba nekoncentrovaných domácích a hned tu byla obrovská šance hostí, když k vyhozenému puku měl sice blíže Jiří Stejskal, ale přesto se ho zmocnil Charousek, avšak minul z ostrého úhlu prázdnou branku! Vzápětí byl vyloučen Kloz a Benátky hrály přesilovku 5 na 3. Ta se jim ale vůbec nepodařila a psychická výhoda byla jednoznačně na straně Kadaně, která byla ve druhé třetině určitě lepší.

Do závěrečného dějství dnešního dramatu vstoupili Benátečtí opět zdravě nabuzeni a neustále se tlačili před Hanuljaka, který musel dokazovat, že je opravdu kvalitním gólmanem. Na všechny rány dobře viděl a s přehledem likvidoval všechny pokusy domácích. Recept, jak na něj, ukázal Skořepa ve 49. minutě, kdy tečoval Procházkovu přihrávku jen těsně vedle. Hosté kontrovali Pospíšilem o dvě minuty později a Stejskal měl co dělat, aby zasáhl svým pravým betonem. Neujala se ani Kolmannova šance v 53. minutě a zdálo se, že zápas půjde do prodloužení. Proti ale byl Stanislav Procházka, který se prosmýkl kolem mantinelu a nechytatelnou dělovkou z levého kruhu vymetl Hanuljakovi šibebnici - 2:1! Do konce zápasu zbývaly necelé čtyři minuty a je třeba dodat, že byly ještě hodně dramatické. Kadaňských bylo najednou plné hřiště a navíc měli i možnost přesilové hry po vyloučení Kolafy. O tuto výhodu se však po půlminutě sami připravili, když Pospíšil netakticky krosčekem fauloval u hrazení Duška. Na vítězství Benátek už nic nezměnila ani krátká power play.

Dnes můžeme konstatovat ono obligátní – po vyrovnaném a dramatickém boji vyhrálo šťastnější mužstvo.

Ohlasy trenérů

Vladimír Čermák (HC Benátky)
"Když jsme hráli v Kadani, tak jsme byli lepším mančaftem, ale prohráli jsme. Nyní jsme po dvě třetiny byli horší. Říká se, že kdo nepromění přesilovku 5 na 3, tak si nezaslouží vyhrát. Kluci však ve třetí třetině bojovali, šli do toho. Podařilo se nám dát jeden gól navrch. Jsem rád, že jsme toto utkání zvládli, protože to byl pro nás jeden z klíčových zápasů sezóny."

Milan Černý (SK Kadaň)
"Dali jsme málo gólů. Měli jsme proměnit nějaké šance, které jsme si vytvořili. Dali jsme břevno, nedali jsme samostatný nájezd. Pak rozhodl šťastný gól v závěru. Ubránili jsme dlouhé oslabení ve třech, měli jsme tu nějaký bod uhrát. Ale jak říkám, jeden gól je málo."

Související články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!


04.01.2024

Novým hráčem Štrombach

Místo odcházejícího Jindřicha Plíška v benáteckém týmu zaujal jednadvacetiletý útočník Filip Štrombach. V letošní sezóně byl na hostování z Mělníka v druholigovém Hronově, kde sehrál 11 zápasů s bilancí 1+1. Stal se tak součástí této výměny a v Benátkách bude působit na střídavý start z přeborového Mělníka.