7. 11. 2007 | Mirek Ondra

Z výsledků Benátek jsem nadšený, vzkazuje ze zámoří Aleš Vladyka

Bývalý asistent trenéra benáteckého "A" týmu Ladislava Koldy a současně šéftrenér mládeže Aleš Vladyka, se po loňské sezóně rozhodnul pro angažmá za Atlantikem. Spolu s renomovanými kouči, kterým prošly pod rukama i hvězdy typu Sidney Crosbyho, trénuje mladé hokejové naděje v městečku Wilkes-Barre v severovýchodní Pennsylvánii poblíž takových hokejových bašt, jakými jsou města Philadelphia a Pittsburgh. Více o Alešově novém působišti, o rozdílech v tréninku u nás a v zámoří či jeho neutuchajícím zájmu o benátecký hokej se dozvíte v následujícím rozhovoru.

S čím jsi měl ze začátku v novém prostředí největší problémy a naopak co tě za mořem příjemně překvapilo po tvém příjezdu?
"Největší problémy jsem měl jednoznačně s jazykem a to i přesto, že jsem se snažil tomu problému předejít, i když si nejsem jistý, jestli se takovému problému vůbec předejít dalo. Před odjezdem jsem se angličtině intenzivně věnoval, ale stejně na začátku pobytu mi několik týdnů trvalo, než se člověk do té řeči „dostane“. Nyní, po třech měsících se dá říct, že už s angličtinou nemám nějaký zásadní problém. Naopak tou příjemnou stránkou byla právě ta tolerance lidí okolo mě a snaha pomoci mi s aklimatizací po příjezdu."

Kde přesně sídlí město ve kterém působíš, jaká jsou podmínky na zdejším zimním stadionu a jaké máte tréninkové zázemí? Bydlíš blízko tréninkové báze?
"Město Wilkes-Barre, ve kterém bydlím, se nachází v severovýchodní Pensylvánii, asi 180 km severně od Philadelphie. Co se týká tréninkového zázemí, tak máme k dispozici dva zimní stadióny v okolí plus nové hokejové tréninkové centrum s názvem Revolution, což je ve světě naprostá novinka. V tomto tréninkovém centru se nachází malé kluziště o velikosti zhruba jednoho pásma na rozvoj bruslařských dovedností, hřiště se syntetickým ledem, plocha na rozvoj práce s hokejkou, trenažér na nácvik střelby RapidShot a plocha na rozvoj pohybových schopností. V současné době je ve výstavbě posilovna, aerobní zóna a majitel velmi vážně uvažuje o vlastním hokejovém hřišti klasických rozměrů, které by bylo ve stejné budově. Toto centrum se nachází ve městě Dunmore, což je asi 30 km od Wilkes-Barre."

Můžeš stručně popsat trenérský kolektiv, ve kterém pracuješ a žákovskou kategorii, které se věnuješ?
"V týmu, ve kterém působím, Wilkes-Barre/Scranton Jr. Knights, je v současné době 5 trenérů, každý na pozici hlavního trenéra jedné věkové kategorie. Každá kategorie a každý tým je pak doplněn o trenéry z řad rodičů. Kromě toho, že zodpovídám za všechny hokejové operace u všech týmů celé organizace, jsem hlavním trenérem kategorie Squirt, což věkově odpovídá ročníkům narození 1997 a 1998."

Jak často máte s mládeží tréninky? Můžeš vyjmenovat největší rozdíly ve výchově hokejová mládeže u nás a v zámoří?
"V USA je sezóna na ledě rozdělena na dvě takové menší části, první září-říjen a ta druhá od listopadu do března. Je to z jednoho prostého důvodu a to, že děti se zde věnují více sportům a během září a října ještě je sezóna baseballu a amerického fotbalu. Proto v té první části jsou tréninky méně časté, ale od listopadu již trénujeme minimálně 3x týdně na ledě plus jsou tyto tréninky doplňovány rozvojem pohybových schopnosti během tréninkových jednotek mimo led. Největší rozdíl nesouvisí přímo s výchovou hráčů, je naprosto jednoduchý, ale přitom zásadní. V USA neexistují žádné registrační průkazy, to znamená, že hráč může de facto hrát každou sezónu za jiný tým, rodiče si jej mohou vybrat podle kvality mužstva nebo trenérů. Z tohoto důvodu jsou velké výkonnostní rozdíly mezi jednotlivými týmy a tudíž týmy se stejnou výkonností hrají soutěže spolu. Na druhou stranu to ale znamená, že rodiče nesou veškeré náklady za své dítě a ty nejsou malé."

Ty jsi v Benátkách nepracoval pouze jako trenér, ale i jako učitel na základní škole. Věnuješ se učení i v Americe?
"Věnuji se zde pouze a jen trénování, ale kromě toho, že jsem trenérem v hokejovém klubu, jsem také zaměstancem hokejového centra Revolution, takže práce je víc než dost."

Kolik myslíš, že by skončil vzájemný zápas mezi tvými svěřenci stejně starým benáteckým výběrem? Tato otázka přímo vybízí k další, a to jestli si nepřemýšlel o výměnném pobytu benáteckých a amerických mládežnických hokejistů?
"I když se benátecký klub stal za ty čtyři roky mojí srdeční záležitostí, obávám se, že výsledek by byl příznivější pro americkou stranu. O přímo nějaké výměně jsem neuvažoval, ale snažím se dostat svůj současný tým na nějaké tréninkové nebo zápasové turné do ČR, v úvahu zatím připadá duben nebo srpen přístího roku."

Sleduješ hokejové dění v Benátkách? Čekal si, že po třetině základní části povedou ligovou tabulku?
"Sleduju dění víc než pravidelně, pokud to čas dovolí, to znamená, že nemám zápas, držím palce u online přenosů, pokud na to čas není, první, co dělám po návratu do bytu, je hledání výsledku benáteckého mužstva. Upřímně říkám, jsem z toho nadšený a jen doufám, že to takhle bude pokračovat dál. Čekal jsem umístění do druhého místa a boj s Chrudimí o místo první, ale že to bude 10 vítězství v řadě a první porážka až v 11. zápase, to tedy ne."

Myslíš, že Benátky mohou tuto sezónu postoupit?
"Už loni k tomu bylo blízko, navíc letos se tým doplnil jen o samé kvalitní hokejisty, takže to asi bude jediný logický cíl celého mužstva, jinak to asi být nemůže. Postoupit určitě mohou, nevidím výrazného konkurenta ve druhé skupině, teď je záleží na případných soupeřích v posledním kole play-off a baráži, ale ta doba je ještě strašně daleko."

Děkujeme za rozhovor.

Více informací o klubu Jr. Knights se dozvíte na jejich oficiálních stránkách.

Další články

TABULKA LIGY nadstavba sk. B
arrow_forward_ios Kompletní tabulka
# Tým Z B
1. HC Benátky n.J. 12 62
2. HC Kobra Praha 12 58
3. HC Stadion Cheb 12 48
4. HK Kralupy n.Vltavou 12 44
5. HC Wikov Hronov 12 41
6. IHC Králové Písek 12 38
7. TJ HC Řisuty 12 24
AKTUALITY
arrow_forward_ios Archiv aktualit
11.04.2024

Valná hromada

Klub HC Benátky nad Jizerou zve všechny své členy a příznivce na valnou hromadu, která se uskuteční ve čtvrtek 25. dubna od 18:00 hodin v prostorách VIP na zimním stadionu v Benátkách.


27.03.2024

Velikonoční memoriály

Ve velikonočním čase se na ZS v Benátkách budou konat dva tradiční turnaje mládeže. Ve čtvrtek 28. března od 8:00 Memoriál Tomáše Hraběte kategorie U10 a o den později - v pátek 29. března od 8:00 hodin také od 8:00 Memoriál PhDr. Bohumila Bartoně kategorie U12. Tak přijďte fandit!


26.01.2024

M. Bydžovský mistrem republiky

Náš hráč Matěj Bydžovský, který hostuje v Mladé Boleslavi, se včera stal mistrem republiky na mládežnickém mistrovství krajů ve Zlíně a Lhotě u Vsetína kategorie U15, když ve finále výběr Středočeského kraje vedený Martinem Škaloudem (syn asistenta „A“ týmu Benátek) porazil výběr Prahy 3:0 a získal tak poprvé v historii tohoto MČR krajů zlaté medaile! Gratulujeme!